Investitorii in energia verde trec pe la CCIB

Investitorii in energia verde trec pe la CCIB

Investitorii in energia verde trec pe la CCIB
Investitorii in energia verde trec pe la CCIB

Energia verde  este vazuta ca avand un mare potential in Romania, ceea ce a determinat un desant impresionant de investitori, dezvoltatori si operatori care cauta piete alternative la tarile Occidentale. Sistemul Cameral se implica activ in acest proces al atragerii de investitori,  aducand si o puternica delegatie de firme „green” din landul Austria Inferioara.

Investitiile importante prevazute in domeniul mediului in Romania, de aproximativ 4,5 milioane de euro, sunt determinate in principal de factorii geografici ce determina un potential urias de resurse regenerabile, si mai putin de facilitatile oferite de reteaua Transelectrica sau de legislatia ce este in continua imbunatatire.

Insa intre potentialul teoretic si posibilitatile economice efective ale momentului este o diferenta semnificativa, care creeaza o discrepanta intre ierarhia teoretica a diferitelor surse de energie regenerabila si orientarea practica a proiectelor actuale.

O analiza a potentialului teoretic, estimat la 135 Twh-an, fara marile hidrocentrale, claseaza pe primul loc biomasa si biogazul, cu un procent dominant de 65% din acesta, punand laolalta energia electrica si termica, in timp ce pe locurile doi-trei se situeaza vantul cu 17% si energia solara cu 12%.

Micile hidrocentrale sub 10MW si energia geotermala detin ponderi putin semnificative, de 4% si, respectiv 1%.

In scopul asigurarii  indeplinirii  binecunoscutelor obiective 20-20-20, stabilite in 2007,  UE a stabilit targeturi specifice de atins de catre fiecare stat membru pentru energia din sursele regenerabile.

Acestea sunt calculate ca pondere a energiilor regenerabile in consumul final brut de energie si consumul brut de electricitate.

Romania este nevoita sa atinga un nivel de energie din surse regenerabile de 24% din consumul brut de energie pana in 2020 si de 38% din consumul de electricitate in acelasi an.

Obiectivele intermediare ar fi 11% din consumul de energie brut si 33% din consumul brut de energie electrica pana in 2010.

Romania este destul de departe de tinta.

Cu toate acestea, majoritatea energiei regenerabile este generata de hidrocentrale la scara larga si biomasa de uz casnic, lasand un potential ridicat de „noi” RES neatins.

Conform Asociatiei Eoliene Romane, capacitatea centralelor de acest tip este estimat sa atinga545 MW in 2010, comparat cu o capacitate de  14,1 MW in 2009.

Dar, intr-un scenariu optimist, vantul va bate puternic in noile capacitati ce sunt prevazute a fi instalate pana in 2012, cu o capacitate de pana la 2000 MW.

In scopul indeplinirii acestor obiectivesi stabilirii propriilor standarde pentru energia regenerabila, Romania a introdus o serie de politici de sprijin.

In primul rand, Romania a introdus un sistem de cote cu certificate verzi tranzactionabile, emise pentru generarea de energie electrica de la eoliana, solara, biomasa sau hidro mici, a adoptat Legea Energiei Electrice in 2007 si a creat o lege a energiei din surse regenerabile.

De asemenea au fost introduse stimulente pentru „noi” surse regenerabile, cum ar fi hidrocentralele mici, solara, eoliana, geotermala, biomasa, biogaz, atribuind: 6 GC pentru 1 MWh de energie fotovoltaica, 3 GC pentru biomasa, 2 GC pentru energie eolianasi 1 GC pentru 1 MWh de energie hidro de pana la 10 MW din centrale nemodernizate.

Identificand posibilitatile imense ale pietei romanesti, sase mari firme austriece din domeniul productiei de energii din resurse regenerabile au participat la un forum de profil la CCIB, ce a atras un numar urias de potentiali parteneri romani.

„In ultimii ani, energia verde si eficienta energetica s-au aflat permanent pe agenda Camerei bucurestene.

Preocuparile noastre nu s-au limitat doar la a informa comunitatea de afaceri cu privire la problematica energiei verzi prin intermediul unei serii de seminarii, mese rotunde, conferinte, ci au vizat, de asemenea, organizarea unor intalniri dedicate facilitarii parteneriatelor pentru valorificarea oportunitatilor create de aceasta uriasa piata si pentru finantarea proiectelor in domeniul energiei verzi”, a afirmat presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, in deschiderea Forumului de afaceri romano-austriac cu tema „Energii regenerabile si tehnica mediului inconjurator”.

La evenimentul organizat de Camera bucuresteana, alaturi de Sectia Comerciala din cadrul Ambasadei Austriei la Bucurestisi Ecoplus International, au participat dr. Petra Bohuslav, ministrul economiei, turismuluisi sportului al Landului Austria Inferioara, Edith Predorf, atasat comercial in cadrul Sectiei Comerciale a Ambasadei Austriei la Bucuresti, Daniel Marcu, directorul general al Ecoplus International, Agentia Economica a Landului Austria Inferioara in Romania.

Forumul a fost deosebit de bine primit pe piata, reprezentanti a circa 100 de firme romanesti participand la discutiile cu membrii delegatiei austriece.

„Romania este un important partener de afaceri pentru Austria Inferioara, cel mai mare land federal al Austriei. Din acest motiv s-a deschis in anul 2007 biroul Ecoplus International in Timisoara – peste 400 de intreprinderi din Austria Inferioara fiind asistate in ultimii trei ani de Agentie”, a declarat ministrul Petra Bohuslav.

Potrivit acesteia, tara noastra se situeaza intre primelesase piete de export ale Austriei Inferioare, romanii fiind interesati indeosebi de masinisi utilaje (circa 25% din importurile din Austria Inferioara).

„Alaturi de camerele de comertsi industriesi de Ambasada Austriei la Bucuresti, am lucrat foarte bine pe piata romaneasca”, a subliniat ministrul Petra Bohuslav.

Referindu-se la energiile regenerabile, ministrul Bohuslav a precizat ca obiectivul in domeniul politicii de mediu si energie din Austria Inferioara este extrem de ambitios: pana in anul 2020, Austria Inferioara tinde sa dubleze aportul energiilor regenerabile in consumul de energie, de la 23% in prezent, la aproximativ 50%.”

„Energia verde poate fi un pilon important care sa asigure dezvoltarea durabila a Romaniei”

Valorificarea exceptionalului potential energetic al tarii noastre, eolian, solar, geotermal, de biomasa, va conduce la indeplinirea angajamentelor asumate de Romania pe plan european in ceea ce priveste reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, cresterea ponderii surselor regenerabile de energie in consumul final de energie si cresterea eficientei energetice”, a declarat presedintele CCIB, Sorin Dimitriu.

Despre potentialul deosebit al domeniul energiei verzi si al tehnologiilor de mediusi despre oportunitatile pe care le ofera piata romaneasca a vorbit si Edith Predorf, atasat comercial in cadrul Sectiei Comerciale a Ambasadei Austriei la Bucuresti.

Domnia sa a subliniat, de asemenea, faptul ca Austria ocupa primul loc in ceea ce priveste investitiile directe in tara noastra, cu aproape 10 mld. euro (circa 20% din totalul investitiilor straine in Romania).

Reprezentantul OPCOM a subliniat avantajele aduse de noua legislatie pentru  tranzactionarea  Certificatelor Verzi, si largul camp de manevra pentru investitori oferit de acest teren promitatorsi insuficient exploatat, adica RES, in Romania.

Din delegatie au facut parte firme care activeaza in sectoare de activitate precum biogaz, biomasa, statii de epurare a apei, instalatii de tratare a deseurilorsi obtinerea de energie electrica, statii de control al circuitului apei (proiecte EMSR), proiectaresi executie de micro hidrocentrale, materiale de izolare de inalta eficienta EPS, inginerie in constructii in sectoarele apa/canal, realizare de cadastre pentru canalizaresi conducte de apa.

O parte dintre membrii delegatiei austriece au fost la primul contact cu piata romaneasca, in timp ce altii au realizat deja proiecte de referinta in Romania, cum ar fi PolytechniKsi Hereschwerke.

Hereschwerke a finalizat deja doua uzine de apa, la Craiova si Suceava, in timp ce are in constructie alte doua statii de epurare la Brailasi Resita, precumsi o Statie de Pompare la Bacau.

Biogest are in curs de realizare o instalatie de biogaz in vestul Romaniei, cu capacitatea de 3,5MW.

Firmele din landul Austria Inferioara sunt reprezentate in Romania de agentia economica Ecoplus International, cu sediul la Timisoara. „Ecoplus International sprijina indeosebi IMM-urile.

Birourile noastre sunt statiile de andocaresi placa turnanta pentru intreprinderile din Austria Inferioara care planuiesc intrarea pe pietele est-europene, precumsi pentru intreprinderile romanesti care sunt interesate de Austria Inferioara” a declarat Daniel Marcu, directorul Ecoplus.

Articol de Radu Duma

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *