Locuitorii raionului Flore?ti opteaz? pentru un mediu mai curat
Locuitorii raionului Floresti opteaza pentru un mediu mai curat
Locuitorii raionului Floresti opteaza pentru un mediu mai curat

Organizatorii campaniei de sensibilizare si informare cu genericul „Pentru sanatate si un mediu mai curat, colecteaza deseurile separat”, demarata in luna ianuarie a.c., au prezentat comunitatii rezultatele obtinute pana acum, in contextul unei conferinte de presa. Cu aceasta ocazie, a fost lansata societatea pe actiuni „Servicii Salubrizare Floresti”.

Campania de sensibilizare si informare are loc in cadrul proiectului „Imbunatatirea serviciilor de gestionare a deseurilor solide in raionul Floresti”, realizat de Agentia de Dezvoltare Regionala Nord (ADR Nord) si finantat de Guvernul Germaniei prin intermediul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale in Republica Moldova”, gestionat de Agentia de Cooperare Internationala a Germaniei (GIZ). Campania de comunicare este gestionata de Agentia pentru Dezvoltare Regionala „Habitat”, o asociatie obsteasca specializata in prestari de servicii de interes public pentru dezvoltarea durabila a localitatilor din spatiul rural al regiunii bazinului raului Nistru.

Potrivit directorului ADR Nord, Ion Bodrug, dezvoltarea regionala, in special regionalizarea serviciilor comunale, este un lucru foarte complicat, iar „o campanie de sensibilizare si informare in cazul proiectelor de gestionare a deseurilor este mai mult decat necesara, este absolut obligatorie”. „Am avut ocazia sa studiem anevoioasa experienta a altor state in acest domeniu”, a relevat directorul ADR Nord.

„Eu cred ca, totusi, oamenii o sa inteleaga importanta lichidarii gunoistilor pe care le avem in toate localitatile, reducerea numarului lor, intrucat asta inseamna un mediu sanatos de viata, un mediu favorabil, un mediu prietenos”, a mentionat vicepresedintele raionului Floresti, Procopie Sura.

„Chiar daca mergem cu pasi mici in directia normala, totusi vom ajunge undeva, daca vrem sa facem ceva”, a spus primarul orasului Floresti, Grigore Cojocaru.

La randul sau, seful Inspectiei Ecologice Floresti, Vitalie Ciorba, a salutat organizarea unei campanii de sensibilizare si informare pe tema gestionarii corecte a deseurilor solide.

Si Centrul de Sanatate Publica din raionul Floresti saluta realizarea proiectului de gestionare a deseurilor solide in raion. „Suntem de acord cu acest proiect, care, poate, a ajuns tarziu la noi. E bine, totusi, ca a ajuns si il sustinem, pentru ca suntem la asa un nivel ca, daca nu vom intreprinde masuri, vom avea complicatii in ceea ce priveste sanatatea publica”, a subliniat Gheorghe Moraru, sef de sectie la Centrul de Sanatate Publica.

Societatea pe actiuni „Servicii Salubrizare Floresti”, inregistrata la 20 august a.c., activeaza din data de 1 octombrie in cadrul celor 11 primarii din raion contractate. „Din pacate, acum prestam servicii doar in sase primarii. In prezent, lucram cu doua primarii la capitolul contractarea populatiei”, a comunicat directorul S.A. „Servicii Salubrizare Floresti”, Nicolae Rusu.

Organizatorii campaniei de informare si sensibilizare au relatat ca materialele promotionale distribuite pun accent pe beneficiile colectarii separate a deseurilor pentru sanatate si mediu. „Cred ca nu este o mai nobila actiune sa te implici pentru sanatate si un mediu mai curat”, a relevat Valeriu Rusu, directorul executiv al ADR „Habitat”.

Sloganul campaniei, „Pentru sanatate si un mediu mai curat, colecteaza deseurile separat”, insoteste cele 20.000 de brosuri, distribuite cetatenilor din raioanele Floresti, Rezina si Soldanesti, in cadrul celor 35 de intalniri publice preconizate. De asemenea, in cele trei raioane au fost instalate 400 de postere in 35 de localitati. Mesajul campaniei este vizibil si pe cele 40 de panouri stradale.

Consultantii ADR „Habitat” si-au planificat sa tina 70 de lectii publice tematice pentru elevii a 35 de institutii de invatamant din cele trei raioane. Au fost organizate trei concursuri tematice de desen pentru elevi.

De asemenea, campania a implicat consultanta pentru comitetele locale de cetateni, care vegheaza asupra bunei desfasurari a proiectului de gestionare a deseurilor. Comitetele reprezinta grupuri de initiativa, care, in mod voluntar, se implica la mobilizarea comunitatii, pentru a colecta separat deseurile si pentru a achita punctual taxa pentru serviciul public.

Din 2014, pe teritoriul raionului Floresti, parte a Regiunii de Dezvoltare Nord, proiectul „Imbunatatirea serviciilor de gestionare a deseurilor solide in raioanele Soldanesti, Rezina si Floresti” este monitorizat de ADR Nord, cu suportul consultantilor GIZ din cadrul ADR Nord. Anterior, in raza raionului Floresti, proiectul a fost realizat de ADR Centru.

Cu un buget total de 40 de milioane de lei, din sursele Guvernului Germaniei, proiectul este unul interregional, implementarea cu succes a caruia va duce la dezvoltarea localitatilor vizate si la reducerea numarului de imbolnaviri in randul populatiei.

Pana acum, in raionul Floresti, au fost costruite 215 platforme de depozitare a deseurilor si a fost procurat echipament tehnic. Totodata, urmeaza a fi construite un depozit sanitar la Soldanesti, 2 centre de reciclare la Soldanesti si Floresti, 2 statii de transfer la Cotiujenii Mari, raionul Soldanesti, si Floresti.

Initial, dupa implementarea proiectului, circa 39 de mii de locuitori din raionul Floresti vor beneficia de un sistem comun de management al deseurilor solide.

In prezent, proiectul a fost divizat in doua proiecte, dupa cum urmeaza: (1) „Imbunatatirea serviciilor de gestionare a deseurilor solide in raionul Floresti” (ADR Nord) si (2) „Imbunatatirea serviciilor de gestionare a deseurilor solide in raioanele Soldanesti si Rezina” (ADR Centru).

Regiunea de Dezvoltare Regionala Nord are, din februarie 2014, un Program regional sectorial in domeniul Managementului deseurilor solide, elaborat cu sprijinul GIZ. Documentul este un instrument operational de planificare regionala, scopul caruia este sa sporeasca capacitatea autoritatilor publice locale in domeniul elaborarii proiectelor regionale durabile si crearea conditiilor pentru dezvoltarea fluxului de proiecte in domeniul gestionarii deseurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here