Ministerelor nu le place hartia reciclata

Ministerelor nu le place hartia reciclata

Un numar de noua ministere din 11 analizate nu au cumparat, in decursul anului 2011, hartie reciclata pentru activitatile birotice, in timp ce sase din acelasi esantion au declarat ca nu trimit hartia utilizata catre reciclare, se arata in Raportul “Achizitii verzi pentru dezvoltare durabila”, prezentat, vineri, intr-o conferinta de specialitate, de catre Centrul de Politici Durabile – Ecopolis.

In acest sens, pe lista ministerelor care achizitioneaza numai hartie nereciclata se afla: Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Ministerul Apararii Nationale (MApN), Ministerul Culturii si Cultelor (MCC), Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), Ministerul Finantelor Publice (MFP), Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), Ministerul Justitiei (MJ), Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) si Ministerul Sanatatii (MS).

Singurele ministere care au folosit, in decursul anului trecut, hartie reciclata au fost Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Conform raportului citat, MAE nu recicleaza hartia “nici macar din ratiuni diplomatice”, in anul 2011 fiind folosite 9.000 de topuri de hartie A4, 45 de topuri de hartie A4 color si 83 de topuri A3.

La randul sau, MApN, impreuna cu Statul Major General, au consumat, anul trecut, aproape 19.000 de topuri de hartie pentru copiator A4 noua, la care se adauga alte peste 450 de topuri din categoria A3, hartie foto sau copiator A4 color, releva concluziile studiului citat.

In ceea ce priveste MCC, acesta a contractat pentru anul 2011 pentru necesarul de consumabile, 1.000 de baxuri de hartie noua, din care s-au folosit 940 de astfel de pachete. Pe de alta parte, acelasi minister precizeaza faptul ca a trimis catre centrele de reciclare 6,5 tone de hartie si cartoane.

La MDRT s-au consumat, anul trecut, 8.665 de topuri A4 si 261 format A3, dar nu hartie reciclata. In schimb, cantitatea de hartie din cele trei sedii ale ministerului trimisa catre reciclare a depasit trei tone.

Cercetarea arta ca MFP, desi s-a incadrat in categoria institutiilor care utilizeaza la printarea documentelor numai hartie noua, a mentionat pentru realizatorii studiului ca topurile de hartie achizitionata sunt etichetate ecologic. MFP a consumat, in perioada analizata, 20.000 de topuri de hartie, toata nereciclata, dar a predat spre reciclare o cantitate de aproape 8,5 tone.

In cazul MAI, nu exista achizitie de hartie reciclata, in 2011, Directia Generala Financiara a ministerului consumand 11.900 de topuri de hartie, din care 250 de pachete A3, in timp ce Directia Generala Logistica a utilizat 3.150 de topuri hartie din care 2.900 format A3. Totodata, ministerul a consumat 60 de tone de hartie offset sul si 55 de cutii de hartie pentru imprimanta matriciala.

Raportul “Achizitii verzi pentru dezvoltare durabila” releva faptul ca la Justitie s-a consumat, anul trecut, numai hartie imprimanta noua in cantitate de 5.000 topuri, tip A4, precum si 10 topuri A3. Ministerul a reciclat 3,8 tone hartie.

MMFPS nu foloseste hartie reciclata si nici nu recicleaza hartia, institutia achizitionand 3.100 de topuri de hartie A4 si A3, 15 cutii hartie matriciala A3, respectiv 20 de role hartie flipchart.

Nu in cele din urma, Ministerul Sanatatii nu a reciclat, in 2011, deseuri de hartie si a utilizat “numai hartie noua, diverse marci, in functie de furnizorul care este desemnat castigator”, potrivit datelor din Raport.

Pe de alta parte, MADR a cumparat si utilizat, anul trecut, aproape 5.000 de topuri de hartie, din care jumatate a reprezentat hartie reciclata, fiind destinata Directiei Generale Dezvoltare Rurala Autoritate de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala. In acelasi timp, pe toata durata anului 2011, ministerul in cauza nu a reciclat nici macar o coala.

In privinta MECMA, au fost achizitionate 500 de topuri A4 de hartie reciclata, ceea ce, considera realizatorii cercetarii, il clasifica drept cel mai curat minister la capitolul “hartie”. Mai mult, institutia a reciclat 640 kg de hartie in 2011.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente