Ministerul Economiei, cel mai „verde” la capitolul hartie; MAI, MAE, MMFPS si MS, codase

Ministerul Economiei, cel mai „verde” la capitolul hartie; MAI, MAE, MMFPS si MS, codase

Ministerul Economiei recicleaza si foloseste hartie reciclata, altele recicleaza, dar nu achizitioneaza hartie reciclata, iar ministerele Sanatatii, Muncii, Internelor si Externelor nu fac nici una, nici alta, potrivit unui studiu realizat de mai multe organizatii neguvernamentale.

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Asociatia „Salvati Dunarea si Delta” si Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) au initiat Parteneriatul pentru dezvoltare durabila si Comunitateadurabila.ro, in vederea adoptarii unei Legi a Achizitiilor Publice Ecologice (verzi).

In cadrul unei conferinte pe aceasta tema, ce a avut loc vineri in Capitala, a fost prezentat un studiu privind consumul de hartie si reciclarea acesteia de catre ministere.

Comunitateadurabila.ro a solicitat informatii privind cantitatea de hartie consumata de ministere, daca acestea opteaza pentru materia reciclata sau cea noua si daca deseurile de hartie rezultate sunt reciclate, obtinand in final aceste date de la 12 institutii.

Astfel, Ministerul Economiei recicleaza hartia si foloseste hartie reciclata, avand si un consum redus – in 2011, a achizitionat 500 de topuri A4 si 100 de topuri A3 – comparativ cu ministerele care achizitioneaza anual mii de topuri de hartie. Totodata, Ministerul Economiei a reciclat 640 de kilograme de hartie.

Ministerele Dezvoltarii Regionale si Turismului, Culturii, Finantelor Publice, Apararii Nationale si Justitiei au raportat ca recicleaza hartie, insa nu folosesc hartie reciclata.

Ministerul Finantelor Publice a comunicat ca nu a achizitionat hartie reciclata in 2011, dar cea pentru care s-a optat a fost cu eticheta ecologica, reprezentand garantia ca nu provine din defrisari, S-au consumat 20.000 de topuri de hartie si s-au predat spre reciclare 8,48 de tone, anul trecut, conform aceluiasi studiu.

Ministerul Apararii Nationale, impreuna cu Statul Major General, au consumat in 2011 peste 19.000 de topuri de hartie, neavand o situatie centralizata a cantitatii trimise spre reciclare, deoarece aceasta se preda de catre fiecare unitate in parte.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a consumat peste 8.900 de topuri de hartie si a trimis spre reciclare 3,05 tone.

Ministerul Culturii a contractat, pentru 2011, 5.000 de topuri de hartie, a cate 500 de file, pe care le-a folosit in cea mai mare parte. „Se are in vedere la urmatoarele achizitii ca hartia reciclata sa reprezinte 20% din total”, potrivit ministerului. Pe de alta parte, in urma mutarii sediului Ministerului Culturii la Biblioteca Nationala, a fost trimisa anul trecut la centrele de reciclare cantitatea de 6,5 tone de hartie.

Ministerul Justitiei a achizitionat, la randul sau, doar hartie noua, consumul de anul trecut fiind de 5.010 topuri, iar cantitatea trimisa la reciclare – 3,8 tone.

Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a comunicat ca nu foloseste hartie reciclata, deoarece nu este prevazut acest criteriu la achizitii, in vederea asigurarii competivitatii, impusa de legislatia nationala. MAI a consumat, la nivelul diferitelor directii, circa 20.000 de topuri de hartie si nu a reciclat nimic.

De asemenea, Ministerul Sanatatii (MS), cel al Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) si cel al Afacerilor Externe (MAE) nu achizitioneaza hartie reciclata si nici nu recicleaza hartia pe care o folosesc. In cazul MAE, este vorba de peste 9.100 de topuri, in timp ce la Ministerul Muncii s-au consumat, in 2011, peste 3.100 de topuri de hartie noua.

Nici Ministerul Agriculturii nu recicleaza deloc hartie. In schimb, a achizitionat anul trecut 2.500 de topuri de hartie reciclata si aproape tot atatea de hartie noua.

Alte ministere, inclusiv al Mediului, nu au raspuns solicitarii ONG-urilor de a furniza aceste date.

Studiul mai arata ca, in vreme ce unele dintre ministerele chestionate recicleaza semnificativ hartia, marea majoritate nu opteaza pentru produsul reciclat, ceea ce poate fi explicat prin faptul ca normele de achizitii publice le impun criteriul pretului cel mai mic, iar hartia reciclata este mai scumpa, dar si prin aceea ca „nu exista indicatori si o lege care sa oblige”, se arata in studiu.

Pentru fiecare tona de hartie noua produsa, se taie 24 de copaci, iar daca s-ar utiliza in loc hartie reciclata, s-ar salva, pe tona, 17 arbori, conform aceluiasi studiu.

De asemenea, pentru reciclarea hartiei, se utilizeaza cu 40 la suta mai putina energie si cu 50 la suta mai putina apa decat pentru producerea hartiei din materie virgina.

La Ministerul Mediului, s-a constituit Consiliul pentru achizitii publice ecologice, in vederea elaborarii unui proiect de lege in domeniu, sustinut de ONG-urile din Comunitateadurabila.ro. Printr-o astfel de lege, la achizitionarea de produse si servicii, institutiile publice ar trebui sa impuna criterii precum protectia mediului si dezvoltarea durabila.

Achizitiile publice ecologice pot include cladiri si echipamente eficiente energetic, hartie reciclata, echipamente usor de reciclat, mijloace de transport nepoluante, alimente ecologice pentru cantine, energie electrica din surse regenerabile, sisteme de racire si incalzire ecologice etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *