Obiectivele limitarii incalzirii globale sunt compromise

Obiectivele limitarii incalzirii globale sunt compromise

Nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera, in special dioxid de carbon (CO2), a crescut cu 3% in cursul anului trecut cand au fost eliminate in atmosfera aproximativ 1,1 milioane de kilograme de CO2 in fiecare secunda, conditii in care obiectivul de a limita incalzirea globala la o crestere de doar doua grade devine improbabil

Majoritatea coplesitoare a emisiilor provin din China, cel mai mare agent de poluare cu CO2 din lume. Dintre principalii 10 agenti poluatori ai lumii, doar SUA si Germania au reusit sa-si reduca procentual emisiile de gaze cu efect de sera.

In cursul anului poluarea totala a fost de aproape 38,2 miliarde de tone de CO2 rezultati din arderea combustibililor fosili, conform calculelor publicate duminica in revista Nature Climate Change. Aceasta valoare este cu aproximativ 1 miliard de tone mai ridicata decat cea inregistrata cu un an inainte. In total, in fiecare secunda a anului trecut au ajuns in atmosfera 1,1 milioane de kilograme de CO2.

In contextul in care nivelul emisiilor principalelor gaze cu efect de sera a crescut in mod constant, iar dioxidul de carbon emis in prezent ramane in atmosfera timp de aproximativ 100 de ani, obiectivul de a limita procesul de incalzire globala la o crestere a temperaturilor de doar 2 grade Celsius devine improbabil „si poate fi considerat mult prea optimist”, conform coordonatorului acestui studiu, Glen Peters de la Center for International Climate and Environmental Research din Oslo, Norvegia.

In urma cu 3 ani, aproape 200 de natiuni si-au propus obiectivul celor 2 grade Celsius. Negociatorii de mediu care participa in prezent la conferinta pe probleme de mediu de la Doha, din Qatar, inca mai incearca sa gaseasca modalitati de a atinge acest obiectiv. Conform lui Peters, singura posibilitate de a atinge totusi acest obiectiv este de a incepe „cu adevarat reducerea emisiilor prin folosirea tuturor mijloacelor si modalitatilor necesare”.

In clasamentul tarilor cu cel mai mare indice de poluare pe anul 2011 China conduce detasat cu 10 miliarde de tone, in crestere cu 10% fata de anul precedent. China este urmata de SUA cu 5,9 miliarde de tone, in scadere cu 2%. Pe locul trei se afla India, cu 2,5 miliarde de tone, in crestere cu 7%. Urmeaza Rusia cu 1,8 miliarde de tone (in crestere cu 3%), Japonia cu 1,3 miliarde de tone (crestere 0,4%), Germania, cu 0,8 miliarde de tone (in scadere 4%), Iran cu 0,7 miliarde de tone (in crestere cu 2%), Coreea de Sud cu 0,6 miliarde de tone (crestere 4%), Canada cu 0,6 miliarde de tone (crestere cu 2%) si Africa de Sud cu 0,6 miliarde de tone (crestere de 2%). Interesant este cazul Chinei care polueaza aproape cat urmatoarele trei clasate, SUA, India si Rusia la un loc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *