Peste 450.000kg de deseuri electrice si electronice, colectate de RoRec

Re?eaua Na?ional? de Colectare RoRec se extinde în Br?ila
Peste 450.000kg de deseuri electrice si electronice, colectate de RoRec

Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec a derulat, de la mijlocul lunii martie, 100 de actiuni de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), la nivel national, in parteneriat cu primariile.
De la cei peste 23.000 de deponenti care au participat la aceasta campanie – din 370 de localitati – au fost colectate, pana acum, 452.651 kilograme DEEE, care au luat deja calea reciclarii conform standardelor europene de mediu.

Alba, Bacau, Bistrita, Botosani, Braila, Buzau, Brasov, Calarasi, Caras Severin, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Iasi, Ilfov, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Prahova, Salaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Valcea si Vaslui sunt cele 31 de judete unde, in doar 4 luni, a ajuns campania „Locul deseurilor nu este in casa. Trimite-le la plimbare!”, o initiativa a Asociatiei RoRec, derulata in parteneriat cu autoritatile locale.

Aproape 2000 de voluntari s-au implicat, in aceasta perioada, in actiunile de colectare a deseurilor de echipamente electronice si electrocasnice, derulate de Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec.

„Doresc sa multumesc partenerilor, voluntarilor, profesorilor si echipelor implicate in realizarea acestor actiuni. Aportul lor este decisiv pentru succesul demersurilor noastre de informare si constientizare a publicului pentru colectarea selectiva a deseurilor din echipamente electrice si electrocasnice si reprezinta o confirmare a faptului ca cetatenii si autoritatea locala au nevoie de sisteme coerente de colectare a DEEE”, a declarat dl. Liviu Popeneciu, presedinte Asociatia Rorec.

Urmatoarele 8 actiuni vor avea loc, in acest weekend, in judetele Alba (rutele Unirea- Unirea II si Ocna Mures – Razboieni, Cisteiul de Mures, Micoslaca), Bihor (in localitatea Sacueni si pe ruta Alesd, Tinaud, Pestis, Padurea Neagra, Tileagd, Balaia, Tilecus, Posoloaca), Galati (ruta Tecuci, Draganesti, Munteni), Neamt (Bicaz, Tarcau, Tasca), Mures (Ludus) si Salaj (Zalau).

Parte din aceasta campanie nationala o reprezinta si proiectul special realizat in parteneriat cu Primaria Sectorului 4. Timp de 12 saptamani, in fiecare zi de sambata, locuitorii din acest sector se pot debarasa responsabil de orice tip de DEEE, prin depunerea lor la puncte fixe sau la echipajele mobile ce „patruleaza” pe zone. In acest weekend, echipele RoRec pot fi intalnite la punctele fixe din zonele Tineretului-Sincai (parcarea Mega Image) si Budapesta, si pe traseul delimitat de bulevardele Dimitrie Cantemir – Marasesti – strada Cutitul de Argint si Calea Serban Voda. In primele 6 saptamani ce s-au scurs din aceasta campanie au fost deja colectate alte 7200 kilograme DEEE.

Procesul de colectare a acestor deseuri / care reprezinta numai 5-6% din totalul deseurilor municipale – depinde esential de doi factori: crearea infrastructurii necesare colectarii selective (centre de colectare realizate conform standardelor de mediu) si de informarea si constientizarea publicului cu scopul de a determina cetatenii sa utilizeze acest serviciu. Desi aceste echipamente reprezinta un procent redus din totalul deseurilor unei comunitati, ele trebuie colectate si reciclate corect.

Primul motiv pentru a face acest lucru il reprezinta potentialul lor toxic: aceste produse au in componenta lor elemente nocive pentru mediu si sanatatea populatiei. Apoi, ele contin fractii ce pot fi recuperate si reintroduse in industrie la preturi mai mici, ca materii prime secundare, prin acest proces fiind prevenita exploatarea irationala a resurselor primare.

Legislatia europeana, transpusa la nivel national, ne obliga sa colectam 4 kilograme anual/locuitor din acest tip de deseuri. Iar prin noul HG 1037/2010, guvernul stabileste obligativitatea de a exista un centru de colectare DEEE in fiecare localitate, iar in orase sau municipii, crearea un astfel de centru pentru fiecare 50.000 de locuitori.

Responsabilitatea acestui demers revine primariilor. Astfel, se concretizeaza oportunitati reale pentru a armoniza nevoia comunitatilor de a beneficia de structuri coerente de colectare a DEEE, cu cea a autoritatii – care trebuie sa realizeze aceste centre si sa ofere cetatenilor un serviciu de proximitate, precum si cu cea a producatorilor care, pe principiul „poluatorul plateste”, sunt responsabili pentru finantarea colectarii si reciclarea echipamentelor defecte sau depasite.

Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec a lansat, in ultima luna, primele 5 astfel de centre de colectare, la standarde europene, in parteneriat cu primariile din Brad, Calarasi, Hunedoara, Tulcea si Valenii de munte. Noile centre de colectare ofera servicii gratuite de preluare a DEEE de la populatie (la centru si prin preluarea de la domiciliu), precum si de la firme si institutii, in vederea casarii. Aceasta este prima etapa din proiectul Reteaua Nationala a Centrelor de colectare RoRec realizate in parteneriat cu primariile, iar pana la finele lui 2012, va include 100-120 de locatii, pentru a stimula rata de colectare DEEE, ce se situeaza acum la 1-1.5 kilograme/an/locuitor.

Detalii despre campania de colectare „Locul deseurilor nu e in casa. Trimite-le la plimbare!” si despre proiectele Asociatiei RoRec pot fi consultate pe www.rorec.ro si pe www.facebook.com/pages/RoRec-Asociatia-Romana-pentru-Reciclare .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *