In ultimele doua luni, au aparut noi cercetari care asociaza pesticidele alimentare cu patru probleme diferite de sanatate. Aceste descoperiri, intemeiate pe baza unor rezultate anterioare, indica faptul ca expunerea la pesticide duce la aparitia mai multor efecte adverse, subliniind inca o data importanta consumului de alimente organice, relateaza Wakeup-world.com
1. Un pesticid obisnuit poate stimula cresterea unor bacterii intestinale periculoase
Roundup este unul din cele mai frecvente pesticide utilizate pe recoltele de porumb si de soia, care acopera o foarte mare parte din alimentatia gainilor. Un studiu publicat recent a descoperit ca glicosidele, ingredientul activ din Roundup, determina moartea bacteriilor sanatoase din intestinul animalelor, insa nu au acelasi efect si asupra bacteriilor care dezvolta diferite boli.
Oamenii de stiinta din cadrul acestui studiu explica faptul ca, de cele mai multe ori, cresterea tulpinilor care declanseaza tot felul de boli este impiedicata de bacteriile intestinale sanatoase. De aceea, reducerea numarului de microbi sanatosi poate stimula cresterea numarului de bacterii ce provoaca botulism, intoxicare alimentara si alte infectii, prin potentarea microbilor periculosi.
Autorii au emis o ipoteza potrivit careia acest efect ar putea fi asociat cu o crestere a incidentei botulismului.
Aceasta perturbare in populatia microbilor intestinali nu afecteaza numai animalele care consuma furajele ce provin de la recoltele crescute cu Roundup, ci afecteaza in acelasi timp si oamenii care mananca animalele “contaminate”.
2. Expunerea la un nivel redus de organofosfati provoaca leziuni cerebrale permanente
Organofosfatii sunt cele mai utilizate pesticide din lume. Cercetatorii mentioneaza faptul ca expunerea la un nivel destul de redus de organofosfati poate provoca deficite permanente la nivelul memoriei, in procesarea informatiei si in alte functii cognitive, cum ar fi limbajul. In loc sa se concentreze asupra unui singur studiu, cercetatorii au analizat toate studiile realizate cu privire la pesticide in ultimii 20 de ani. Descoperirile au aratat o “corelatie semnificativa” intre aceste pesticide si o cognitie afectata.
Aceste rezultate sunt importante deoarece, desi nivelurile ridicate de toxicitate ale organofosfatilor sunt bine cunoscute, efectele expunerii la un nivel redus de organofosfati nu a fost inca bine stabilite.
3. Pesticidele pot creste riscul de dezvoltare a cancerului la prostata
Pe langa expunerea la pesticide prin intermediul alimentelor, oamenii pot de asemenea sa fie expusi la aceste substante chimice in urma inhalarii, in urma contactului cu pielea si prin contaminarea apei subterane. Evidentiind acest tip de expunere, o investigatie recenta, numita Studiul Sanatatii Agricole, a monitorizat 54.000 de persoane care au utilizat pesticide in recoltele lor.
In decursul a 14 ani, peste 1900 dintre ei au fost diagnosticati cu cancer la prostata, iar 919 cazuri erau agresive. Din cele 48 de pesticide implicate in colectia de date, patru au prezentat o corelatie puternica cu o forma agresiva a cancerului la prostata. Aceste pesticide erau fie organocloruri sau organofosfati. Majoritatea organoclorurilor au fost interzise in multe tari din cauza asocierii lor cu dezvoltarea cancerului.
4. Pesticidele sunt asociate cu boala Parkinson
Ken Cook, presedinte al Grupului de Munca Ecologica, avertizeaza adesea ca, in cazul unor pesticide care au fost la un moment dat considerate a fi complet sigure, efectele reale au fost identificate mai tarziu, dovedindu-se a fi extrem de daunatoare pentru sanatatea umana.
Oamenii de stiinta de la Universitatea California din Los Angeles au descoperit o asociere intre boala Parkinson si expunerea la benomil, un fungicid care a fost utilizat timp de mai multe decenii la o gama larga de fructe si legume, inainte ca folosirea sa sa fie interzisa in 2001. Parti ale studiului au presupus realizarea unor teste de laborator asupra alimentelor si a animalelor si au descoperit ca benonilul poate provoca schimbari in celulele nervilor care duc la dezvoltarea bolii Parkinson.
Mai mult, atunci cand a fost analizata starea de sanatate a peste 1000 de persoane, s-a descoperit ca cei care au trait sau au muncit la o distanta de 500 de metri de zonele in care s-au folosit la un moment dat fungicide aveau un risc cu 200% mai mare de dezvoltare a acestei boli.