Copacii si alte plante cresc mai mult si mai repede datorita miliardelor de tone de CO2 eliberate in atmosfera de oameni, conform unui studiu recent. Acest fapt inseamna ca o parte din dioxidul de carbon care altfel ar accelera incalzirea globala este captat. In plus, ofera posibilitatea imbunatatirii productivitatii agricole. Fenomenul poate oferi omenirii timp suplimentar pentru a gasi metode de reducere a emisiilor, dar putini cercetatori cred ca poate fi vorba de mai mult de cativa ani.
Studiul a masurat grosimea a 70000 de copaci din 10 tari africane, comparand cu masuratorile similare luate acum 4 decenii. Analizand viteza de crestere, s-a descoperit ca fiecare hectar de padure capteaza 0,6 tone de CO2 mai mult decat in anii „60. Daca acest fenomen este reprodus in toate padurile tropicale ale lumii, inseamna ca pana la 5 miliarde de tone de CO2 sunt absorbite din atmosfera anual. Omenirea, insa, genereaza de 10 ori mai mult.
Experimente desfasurate pe culturi de grau, secara, orez, soia, trestie de zahar sau levantica au demonstrat un proces asemanator, productivitatea crescand cu 13-36%. Dar vestile nu-s bune pe termen lung, incalzirea globala si degradarea solurilor, cauzata tocmai de accelerarea cresterii, urmand sa scada drastic productivitatea.
Studiul arata ca protejarea padurilor este cu atat mai importanta, pentru ca distrugerea lor ar elibera si mai mult CO2 in atmosfera.
Sursa: Times Online – The Sunday Times
Sursa: Infomediu Europa