Ca o extensie a programului „Completarea sprijinului financiar acordat de UE pentru restructurarea agriculturii in Romania (CESAR)”, componenta 2 „Servicii de orientare socio-economica pentru populatia agricola din Judetul Alba”, au loc in aceasta perioada o serie de conferinte in judetul Mures.
Aceste conferinte sunt organizate la initiativa Asociatiei Bio-Romania si a Filialei Mures a Asociatiei, cu scopul de a explica fermierilor (din fermele mici de subzistenta) din jud.
Mures, cum anume pot fi accesate fondurile europene prin programul „Fermierul BIO” pentru suprafetele mici de teren – de la 3000 mp care trec in sistemul agriculturii ecologice, primind plati suplimentare de la Agentia APIA cuprinse intre 1500 – 4500 de Euro pentru fiecare an de conversie.
Asociatia Bio – Romania promoveza produsele micilor fermieri bio in cadrul magazinelor din Romania cat si la export daca la nivelul comunelor se infiinteaza puncte de colectare a produselor ecologice. Intrarea micilor fermieri in sistemul agriculturii ecologice va asigura obtinerea sprijinului financiar destinat acestor fermieri in viitoarea Politica Agricola Comuna incepand cu 01.01.2014.
In cadrul conferintelor se prezinta organizarea si obiectivele Asociatiei Bio – Romania, programul „Fermierul BIO”, scrierea programului „Completarea sprijinului financiar acordat de UE pentru restructurarea agriculturii in Romania (CESAR)”, componenta 2 „Servicii de orientare socio-economica pentru populatia agricola din Judetul Alba” precum
si etapele implementarii acestuia. Sunt prezentate principalele proiecte tip ale Asociatiei Bio – Romania care pot fi adaptate la conditiile specifice ale fermierilor de subzistenta din judetul Mures. Este vorba de urmatoarele proiecte: microferma ecologica de legume in solar, microferma ecologica de gaini ouatoare, microferma ecologica de 8 vaci de lapte, stupina ecologica, etc.
In toate comunele din Mures prezenta micilor fermieri a fost impresionant de numeroasa, de aproximativ 200-300 de fermieri in fiecare comuna, acestia fiind foarte interesati de informatii privind certificarea in sistemul agriculturii ecologice si obtinerea sprijinului financiar pentru valorificarea superioara a productiei. Este pentru prima oara de cand Asociatia Bio-Romania organizeaza astfel de conferinte de promovare a agriculturii ecologice, primind totodata sprijin de inalt nivel de la MADR cat si de la autoritatile judetene locale din Mures.
In loc de concluzie, avand in vedere ca evenimentul este inca in curs de desfasurare, la solicitarea Prefectului Marius Pascan, actiunile vor continua si in zilele de 20 si 21 Martie.