Situatie rusinoasa la Iasi. Esecul rasunator al unui program european de protectie a mediului

Situatie rusinoasa la Iasi. Esecul rasunator al unui program european de protectie a mediului
Situatie rusinoasa la Iasi. Esecul rasunator al unui program european de protectie a mediului
Situatie rusinoasa la Iasi. Esecul rasunator al unui program european de protectie a mediului

Iasul este de departe unul dintre cele mai inapoiate orase cand vine vorba despre colectarea selectiva a deseurilor • De la lipsa pubelelor separate in cartiere, la managementul defectuos in colectare, pana la lipsa de educatie a cetatenilor, toate aceste lucruri inseamna pierderea unor resurse bune de venit si cresterea constanta a tarifelor

Desi Uniunea Europeana a impus si chiar a finantat cu milioane de euro implementarea unui sistem de colectare selectiva a deseurilor provenite de la populatie, Iasul se afla pe ultimele locuri in ceea ce priveste reciclarea. O obligativitate impusa de UE este aceea ca o parte a gunoaielor de tip plastic, hartie, metal sa fie reintroduse in folosinta prin colectarea lor separata fata de restul deseurilor. In acest sens, la Iasi au fost cheltuite milioane de euro pentru achizitia de pubele speciale, autoutilitare si utilaje, insa doar o foarte mica parte din aceste deseuri sunt recuperate. In primul rand, in majoritatea punctelor de colectare din cartiere nu sunt amplasate containere separate, iar daca acestea exista, cetatenii ori nu le folosesc, ori amesteca gunoaiele intre ele. Se intampla chiar ca angajatii Salubris sa incarce in aceeasi masina atat deseuri menajere, cat si cele aflate in pubelele cu plastic sau carton.

„Este foarte grav daca deseurile sunt amestecate in aceeasi autoutilitara. Noi cheltuim foarte mult cu informarea cetatenilor referitor la colectarea selectiva. Am primit mai multe hartii din partea asociatiilor de proprietari in care ni se spune ca degeaba depoziteaza separat cetatenii daca soferii incarca in aceeasi masina deseurile PET-plastic si cele de hartie-carton. Incercam sa stopam pe cat posibil astfel de situatii”, a spus Ioan Apostol, director general al Salubris.

Separa gunoaiele, apoi iar le amesteca

Un lucru cel putin ciudat este faptul ca, desi autoutilitarele transporta separat deseurile plastic – carton, la Depozitul Ecologic Tutora, acestea sunt depozitate in aceeasi hala si sunt amestecate iarasi, apoi sunt separate manual de angajati. „Dupa ce sunt descarcate la statia de sortare, deseurile intra pe banda si trec prin mai multe puncte de colectare, acolo unde se separa PET-urile pe mai multe tiputi de culori, hartia, cartonul si asa mai departe. Oamenii nu stiu ce facem acolo. Noi le amestecam pentru ca asa a fost facut proiectul, el a fost gandit de niste specialisti care stiu cum se face lucrul acesta. Sunt controale periodice facute, au fost verificari si de la Garda de Mediu, exista un sistem de monitorizare pentru asta. Este un proiect pe care noi il respectam”, mai spune seful Salubris. Mai grav este faptul ca angajatii Salubris sunt nevoiti sa sorteze cu mana plasticul si cartonul chiar dintre muntii de gunoaie de la Depozitul Ecologic Tutora, acolo unde se depoziteaza gunoiul menajer. Doua persoane au murit in timp ce faceau acest lucru, fiind calcate accidental de utilaje.

Afacere buna pentru privati, nu pentru municipalitate

Reciclarea deseurilor este una dintre cele mai profitabile afaceri pentru multi privati, insa nu si pentru firma din subordinea Primariei Iasi, tinand cont de faptul ca numarul iesenilor care mai recicleaza scade de la an la an. In prima jumatate a acestui an, angajatii Salubris au colectat din municipiul Iasi o cantitate de 370,83 tone deseuri reciclabile. Dintre acestea 250,25 tone sunt materiale PET/plastic; hartie – carton – 90 tone; DEEE – 11 tone; metal – 1,4 tone; iar fier – 18 tone. Pentru valorificarea acestor deseuri reciclabile colectate, Salubris SA are colaborari comerciale cu urmatoarele firme: SC Ecorom Ambalaje SA Bucuresti; Ecoprod Services SA, Asociatia Ecotic, Asociatia Rorec, SC Sota Grup SA. Suma incasata in prima jumatate a anului 2014 din valorificarea deseurilor reciclabile este de 304.183 lei, asta in conditiile in care, acum trei ani, veniturile din aceasta activitate erau de 4,3 milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *