Sosul Glenn are o valoare energetica foarte mare, care este crescuta si de faptul ca este consumat alaturi de produse din carne.
Sosul Glenn este un produs care se vinde exclusiv la KFC. Din compozitie rezulta ca este dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu un exces de lipide de origine vegetala (ulei de floarea-soarelui) si glucide cu index glicemic ridicat si absorbtie rapida (zahar). Din aceasta cauza, produsul are si o valoare energetica foarte ridicata, de care trebuie sa tina cont supraponderalii si obezii.
In compozitia sosului analizat intra si doi conservanti chimici considerati periculosi pentru sanatatea consumatorilor, avertizeaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Benzoatul de sodiu, E211, poate produce mutatii ale ADN-ului, ducand in cazul unui consum in cantitati mari la aparitia a diferite tipuri de cancer. Printre efectele adverse se mai numara si aparitia maladiei Parkinson, dar si a altor boli neurodegenerative. De asemenea, este incriminat in aparitia sindromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD). Doza zilnica admisa, stabilita de JEFCA, forul mondial care reglementeaza utilizarea aditivilor alimentari, este de 5 mg/kg corp. Sorbatul de potasiu, E202, poate provoca astm, alergii.
Amidonul modificat din porumb este folosit de producator pentru a da sosului consistenta dorita. Cantitatea destul de mare de amidon este necesara avand in vedere ca primele doua ingrediente sunt uleiul de floarea-soarelui si apa.
In compozitia sosului intra si alergeni. Cei cu alergie la albusul de ou, la proteinele din lapte si la mustar trebuie sa consume o cantitate mica de produs pentru a testa reactia organismului. Bolnavii de rinichi, inima si suferinzii de hipertensiune trebuie sa tina cont de cantitatea de sare.
ETICHETA
Sos Glenn. Ulei de floarea-soarelui max. 44%, apa, zahar, amidon modificat de porumb 6,6%, unul dintre E1404, E1410, E1414, E1420, mustar, usturoi 1,5%, praf de oua, proteina din lapte, sare, otet, piper, acid lactic E270, conservanti benzoat de sodiu E211, sorbat de potasiu E202. Produs exclusiv pentru KFC.
Concluziile specialistului
In urma analizei informatiilor inscrise pe eticheta, specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, ne spune ca sosul Glenn nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, suferinzilor de maladii renale, cardiovasculare, celor cu boli hepatice, renale, hipertensivilor, alergicilor, celor cu boli ale tractusului digestiv, persoanelor cu afectiuni dermatologice (inclusiv celulita), celor cu maladii neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer), persoanelor cu sindrom de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD), bolnavilor de diferite tipuri de cancer, suferinzilor de astm si alte boli ale tractusului respirator. Persoanele care sufera de diabet vor cere sfatul medicului curant inainte de consum si vor tine cont de cantitatea de glucide continuta de produsul analizat. Alergicii la oua, lapte si mustar vor acorda o atentie deosebita consumului sosului Glenn.
Sursa: Jurnalul National