„Super bravo” – Mini chec, maxi calorii

CE BEM, CE MINCAM – Contine 13 aditivi alimentari
Amestecul de zaharuri si grasimi supuse proceselor chimice fac ca acest produs de cofetarie sa aiba o valoare energetica foarte ridicata.

Mini checul cu umplutura de cacao „Super bravo” are o lista de ingrediente foarte lunga, scrisa cu litere foarte mici, greu de citit. Lista compozitionala cuprinde: „Faina de griu, zahar, ulei vegetal rafinat, umplutura de cacao 20% (zahar, grasime vegetala hidrogenata, glucoza, lapte praf degresat 6,2%, cacao pudra 3,4 % amidon de porumb modificat E1422, alcool etilic , agent de gelifiere E401 alginat de sodiu, emulsifiant E322 lecitina, arome, conservant E202 sorbat de potasiu 0,16%), indulcitor: sorbitol E420, ou pudra, grasime vegetala hidrogenata, lapte praf degresat 2.5%, emulsifianti: esteri poligliceridici ai acizilor grasi E475, agenti de crestere bicarbonat de sodiu E500, fosfat disodic E450i, arome natural identice (n.r. – artificiale), sare, conservant sorbat de potasiu E202 – 0,17%, emulsifianti: carboximetil celuloza E499”.

ANALIZA. Prof. dr Gh. Mencinicopschi descrie produsul analizat: „Chec cu profil nutritional extrem de dezechilibrat, dat de excesul de glucide cu absorbtie rapida si index glucemic foarte ridicat (zaharoza, glucoza) si grasimile hidrogenate periculoase pentru sanatate”. Produsul are o incarcatura glicemica ridicata, care poate stresa pancreasul. Amestecul duce la o densitate energetica foarte mare, 438 kcal/ 100g. Specialistul mai atrage atentia ca produsul contine aditivi alimentari care pot da efecte adverse persoanelor sensibile.

CONCLUZII. Checul analizat nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, suferinzilor de maladii cardiovasculare, hepato-renale, celor cu status proinflamator sistemic, suferinzilor de cancer si maladii neurodegenerative. Produsul va fi consumat de diabetici numai cu avizul medicului curant. Checul este interzis suferinzilor de celiachie.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *