Temperaturi record in perioada 2009-2014

Incalzirea climatica, ale carei efecte au fost compensate in ultimii doi ani de unele fenomene naturale, se va resimti serios incepand din anul 2009, cand se vor inregistra temperaturi-record, potrivit unor simulari pe computer efectuate de cercetatori britanici, relateaza AFP.

Cercetatorii britanici, care nu erau multumiti de simularile informatice existente in privinta climatului, si-au pus la punct propriul program, in care au inclus temperaturile si circulatia curentilor din oceane, dar si fenomene meteorologice precum “La Nina”, care anunta ciclonii din Atlantic si musonii cei mai puternici in Asia.

Ei au realizat apoi o simulare pentru o perioada de zece ani (2005-2014) si au ajuns la concluzia ca o racire a unei parti din Pacific si rezistenta la incalzire a Oceanului Arctic compensau cresterea temperaturilor provocate de gazele cu efect de sera.

Acest efect compensator va fi insa de scurta durata, iar meteorologii, ale caror cercetari sunt publicate in revista Science, preconizeaza ca in perioada 2009-2014 temperaturile vor depasi recordul din 1998, care pana in prezent este anul cel mai cald, informeaza NewsIn.

Doug Smith, cercetator al Institutului meteorologic britanic, si colegii sai au testat noul model, dar pe perioada 1982-2001, pentru a putea compara rezultatele cu cele reale inregistrate de serviciile meteorologice din lumea intreaga. Potrivit lui Smith, validitarea noului model a fost demonstrata, pentru ca a dat rezultate mult mai precise pentru temperaturi decat simularile informatice precedente.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente