Top cinci al legumelor care ajuta la cresterea imunitatii

Viata agitata si ritmul alert nu ne permit mereu sa respectam ore fixe de masa si niciun regim alimentar sanatos. 75% dintre bolile moderne sunt o consecinta a alimentatiei nesanatoase si a unui stil de viata dezordonat.
legume
Deoarece se apropie sezonul rece, trebuie sa ne pregatim organismul pentru a combate virozele respiratorii si alte afectiuni care ar putea sa pericliteze starea de sanatate. „Nutrimentele de care avem nevoie pentru a lupta impotriva infectiilor sunt antioxidantii, in special vitamina C. Antioxidantii de tipul vitaminelor A, C si E, zinc si seleniu, neutralizeaza efectul radicalilor liberi (substante chimice oxidante produse de agentii straini)”, a declarat pentru REALITATEA.NET, medicul nutritionist, Oana Braga.

Usturoiul este in acelasi timp si condiment si leguma, cu multiple proprietati benefice organismului. „Proprietatile antibiotice, antivirale si antifungice sunt recunoscute de multa vreme. Componenta activa este alicinul care se elibereaza atunci cand usturoiul este taiat, mestecat sau zdrobit. Aceasta substanta eliberata ajuta organismul sa inhibe multiplicarea germenilor. Un miligram de usturoi echivaleaza cu 15 unitati standard de penicilina”, a spus Oana Braga.

„Datorita proprietatilor sale antiseptice puternice usturoiul poate fi folosit sub forma de solutie apoasa foarte usor alcoolizata in cazul plagilor sau ranilor suprainfectate. Alte efecte benefice ale usturoiului sunt scaderea colesterolului, reducerea hipertensiunii arteriale, antialergic, ajuta la diminuarea fluctuatiilor glicemice de peste zi, fluidifizeaza sangele asemanator aspirinei”, a completat aceasta.

Ardeiul gras. Folosit de multe ori pentru infrumusetarea unui platou cu bucate sau pentru ornarea diferitelor feluri de mancare, ardeiul gras este si o leguma extrem de sanatoasa. „Datorita continutului crescut in vitamina A, C si K, are proprietati antioxidante ajutand organismul sa lupte impotriva infectiilor, sa reduca inflamatia din cadrul bolilor cronice (astm, artrita), sa reduca trigliceridele si colesterolul, scade riscul de dezvoltare a ulcerului gastric. Ardeiul gras rosu contine mai multa vitamina C decat ardeiul gras verde”, a explicat medicul Oana Braga.

Varza este o sursa nebanuita de vitamina C (80 mg/100g). „Consumata cat mai putin preparata, aceasta asigura un aport semnificativ de vitamina C, esentiala pentru o buna functionare a sistemului imunitar. Studiile de laborator au dovedit cum extractul de varza determina distrugerea bacteriilor si a virusurilor sau cel putin incetineste multiplicarea lor prin cresterea productiei de anticorpi. De asemenea, continutul de fier si sulf ajuta la inlaturarea agentilor nedoriti la nivelul tubului digestiv. De asemenea, varza este bogata si in vitamina A, E si unele vitamine din complexul B”, a precizat specialistul nutritionist.

Conopida. „Principalul component activ este de asemenea alicinul. Astfel, conopida are un efect benefic asupra imunitatii. De asemenea, reduce riscul cardiovascular prin scaderea colesterolului. Conopida mai contine seleniu, care alaturi de vitamina C indeplineste un rol important in imunitatea organismului. Se recomanda un consum crescut de conopida in timpul sarcinii pentru o dezvoltare optima a fatului. Consumul de conopida previne constipatia si indirect, cancerul de colon”, a mai spus Oana Braga.

Ceapa. Exista mai multe feluri de ceapa: rosie, verde, galbena si alba, toate diferite intre ele ca savoare, de la puternica la dulce. „Pentru ca face parte din aceeasi familie ca si usturoiul, ceapa are proprietati antibacteriene, dar nu la fel de puternice, continand doar un sfert din cantitatea de alicin continuta de usturoi. Alte efecte benefice sunt prevenirea aterosclerozei, cresterea apetitului alimentar, adjuvant in tratamentul bronsitelor, astmului, virozelor respiratorii usoare pana la gripa. De asemenea, ajuta la fluidificarea sangelui. Consumul prea mare de ceapa poate sa induca iritatii gastrice, greata si diaree”, a conchis medicul nutritionist.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *