Incalzirea climei s-ar solda cu mari dezastre pentru Terra, dau asigurari mai toti cercetatorii care studiaza posibilitatea schimbarilor climaterice bruste, intre acestea fiind si incalzirea atmosferei planetare. Opiniile sunt impartite in ceea ce priveste natura schimbarii climaterice spre care se indreapta Pamantul: unii sustin ca este vorba de o incalzire globala, in vreme ce alti cercetatori argumenteaza ca, de fapt, se intampla fenomenul invers, de racire a planetei si ca ne indreptam spre o noua era glaciara, cu consecinte la fel de dezastruoase pentru civilizatia terestra.
Un geolog din Londra, Bill McGuire, afirma ca incalzirea globala ar avea drept rezultat „trezirea la viata a vechilor monstrii geologici”
si ca o asemenea schimbare de clima ar declansa o avalansa de eruptii vulcanice, cutremure masive si tsunami. McGuire si-a concentrat teza intr-o carte, intitulata „Waking the Giant” (Trezirea uriasului) si dupa cum prezinta el lucrurile, situatia este mai rea decat se crede de cateva decenii. Intre timp, s-au acumulat destule dovezi ca manifestarile geologice violente au fost insotite, in trecut, de schimbari climaterice bruste, mai ales in cazul incalzirii climei.
Incalzirea climei
In timpul ultimei ere glaciare, greutatea stratului de gheata format a suprimat eruptiile vulcanice. Cand gheata s-a topit, suprafetele de uscat s-au ridicat, uneori cu cateva sute de metri, reducandu-se presiunile subterane, iar roca solida a ajuns sa fie topita de magma. Pe masura ce era glaciara isi pierdea „substanta”, s-au declansat tot mai multe eruptii vulcanice masive (acestea s-au multiplicat de 50 de ori la un moment dat) aducand cu sine cutremure si valuri seismice care au maturat continentele. Bill McGuire argumenteaza ca
„vulcanii sunt sisteme de declansare, aflate la limita stabilitatii, si extrem de sensibile la orice schimbari climaterice in mediul lor exterior”.
Modificarea stratului de gheata, a pozitiei sale (prin alunecare sau rupere), va destabiliza faliile seismice ascunse, subterane, din crusta Pamantului, iar cutremurele se alatura acestui dans al gigantilor primordiali. Potrivit lui McGuire si altor experti, este de asteptat declansarea unui val de seisme puternice, cu magnitudinea peste 8 grade pe scara Richter. Cu sase ani in urma, McGuire sugerase ca micsorarea ghetarilor din muntii din sudul Noii Zeelande ar putea declansa un cutremur puternic. Confirmarea spuselor sale pare sa fi fost confirmata de cutremurul de la Christchurch din anul 2011.
Climatul cunoscut in prezent, a fost stabil in ultimii 10 000 de ani, ceea ce a insemnat ca si din punct de vedere geologic lumea a fost mai stabila. In pragul unui haos climateric, trebuie sa ne asteptam si la „reactii geologice”, afirma cercetatorii. De asemenea, un climat mai cald ar produce si modificarea speciilor care domina mediul, astfel ca Pamantul, incalzit in urma modificarilor climaterice bruste, ar avea marile dominate de…meduze, rozatoare imense ar cutreiera padurile, iar atmosfera ar fi cuprinsa de un bazait interminabil, coplesitor, din cauza roiurilor masive de insecte.
Poate ca si aceasta viziune este apocaliptica si extrem de indrazneata, insa o schimbare climaterica in sensul incalzirii accelerate a Terrei ar declansa o redistribuire a speciilor din mediul planetar. In timp ce ursii polari sunt urmariti si numarati pentru ca mediul lor arctic s-ar deteriora dramatic (conform unor opinii pro-incalzirii globale), alte specii au conditii tot mai propice pentru inmultire. Spre exemplu, balenele ucigase profita din plin de incalzirea Arcticii si un numar tot mai mare apar in Oceanul Arctic pentru a vana foci, pinguini si narvali care ajung in apa datorita reducerii suprafetei banchizelor.
Pe de alta parte, incalzirea globala a produs aparitia unor curenti de aer mai puternici, care permit pasarilor sa navigheze mai bine in cautarea hranei si lipsesc mai putin timp de la cuib, ceea ce confera puilor lor sanse mai mari de supravietuire. Intr-o competitie pentru supravietuire exista si perdanti; unele specii vor pieri, altele vor prospera in cazul incalzirii climei.