Excesul de vitamine sintetice la copii poate avea consecinte grave

Excesul de vitamine la copii poate avea consecinte grave

Peste 60% dintre parinti dau medicamente copiilor fara recomandarea medicului, desi automedicatia poate avea consecinte grave asupra sanatatii lor.

„Adaptarea alimentatiei la varsta, la particularitatile digestive ale copilului este esentiala pentru viitorul lui. Promovam alimentatia naturala dupa nastere in scop de prevenire a bolilor, a obezitatii si pentru o apropiere afectiva de mama.”

Parintii invoca diverse motive pentru a justifica decizia de a trata singuri copiii: se bazeaza pe experiente similare anterioare, nu gasesc timpul necesar pentru a merge la medic si e mai usor pentru ei sa se documenteze de pe internet. Dr. Evelina Moraru, medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Sf. Maria Iasi vorbeste intr-un interviu pentru RL Verde despre riscurile automedicatie la copii si ofera parintilor sfaturi de ingrijire a celor mici.

Care sunt cele mai frecvente afectiuni si boli ale copiilor pe care parintii le trateaza fara a cere sfatul medicului?

Cei mai multi dintre parinti decid sa trateze fara sfatul medicului simptome care tin de raceala si gripa. Potrivit unui studiu realizat de Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente, 57% dintre parinti dau copilului medicamente fara recomandarea medicului pentru tratarea tusei si 55% pentru febra. Parintii, intr-un procent majoritar, mai trateaza dupa ureche durerile de gat sau ii dau celui medicamente pentru intarirea sistemului imunitar.

Multi parinti aleg sa faca acest lucru pentru ca ei au siguranta ca stiu ce este mai bine pentru copilul lor si in plus, se bazeaza si pe experiente anterioare similare. Dar fiecare caz de imbolnavire este diferit, trebuie analizat si diagnosticat in functie de istoricul medicul al copilului, de frecventa de revenire a bolii si numai un medic poate face toate acestea. De aceea, este important ca parintii sa mearga la medic cu cel mic si sa il trateze mai putin dupa propriile lor cunostinte.

Care sunt riscurile automedicatiei in aceste cazuri?

Unul dintre riscurile majore ale automedicatiei in aceste cazuri il reprezinta mascarea bolii reale. Febra, spre exemplu, este un simptom comun pentru foarte multe afectiuni. Ea apare atunci cand cel mic raceste, cand ii ies dintisorii sau cand a contactat o boala a copilariei. Adiminstrandu-i celui mic anti-termice febra ii va scadea, dar acest lucru nu va face decat sa se intarzie diagnosticul bolii reale care cauzeaza febra. In consecinta, cel mic va ajunge mai tarziu la medic si va avea nevoie de un tratament mai complex, mai greu de suportat si implicit poate avea o perioada mai lunga de recuperare. De asemenea, exista riscul unui supradozaj atunci cand parintele nu stie sa calculeze dozele medicamentelor in functie de greutatea si de varsta copilului sau riscul de a-i administra o doza mai mica decat cea indicata, copilul vindecandu-se astfel mai greu.

In cazul administrarii de antibiotice dupa ureche, exista riscul instalarii rezistentei la o astfel de terapie.

Parintii dau de multe ori copiilor vitamine si suplimentare alimentare fara sa consulte medicul pediatru. Cand are un copil nevoie de vitamine?

Necesitatea de a-i administra celui mic vitamine poate fi stabilita doar de medicul pediatru. De cele mai multe ori, parintii ii dau vitamine celui mic daca nu are pofta de mancare sau prezinta un comportament apatic, dar acestea nu sunt singurele indicii.

Un medic pediatru este atent la regimul de viata al copilului, va cere anumite analize, va analiza istoricul medical si apoi va stabili daca si ce vitamine sunt necesare. Medicul stie sa aleaga formula optima pentru varsta si particularitatea copilului respectiv si in functie de boala de baza.

Ce boli poate cauza tratamentul incorect cu vitamine la copii?

Excesul de vitamine poate determina unele manifestari grave: vitamina A in exces poate da dureri de cap sau tulburari de vedere prin hipertensiune intracraniana. Frecvent, vitamina D2 sau D3 se gaseste in formule combinate cu vitamina A si doar medicul stie ce scheme se pot utiliza.

Vitaminele numite liposolubile A, D, E si K sunt cele care determina efecte negative prin supradozaj. Atentie deci la respectarea dozelor de vitamina D la sugari si copii prescolari, nu exagerati cu dozele, nu le repetati fara avizul medicului deoarece exista riscul unor tulburari grave in functionarea rinichilor. Excesul de vitamina K determina tulburari de coagulare.

Multi parinti cauta pe internet informatii despre bolile copiilor si posibile tratamente. Cat de utile si sigure sunt aceste informatii care se gasesc pe forumuri si sunt scrise de alti parinti?

Din pacate, foarte multi dintre parinti folosesc internetul pentru diagnosticul si tratamentul celor mici. Fie ca citesc diferite articole cu profil medical sau se informeaza din discutiile cu alti parinti care au fost in situatii similare, parintii trebuie sa inteleaga ca toate informatiile trebuie confirmate de un specialist. Fiecare copil este unic, fiecare afectiune trebuie privita in contextul profilului medical al celui mic si fiecare tratament este personalizat. Tratamentul cu rezultate bune pentru un copil se poate dovedi riscant si nepotrivit pentru un alt copil. Principiul oricarei terapii corecte include si individualizarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *