WWF critica din nou Comisia Europeana – UE are nevoie de energie fara carbon

Comisia Europeana a eliberat saptamana trecuta „Planul de actiune pentru securitatea energetica si solidaritate”, care trateaza unele dintre lacunele actualei politici energetice si de clima.
energie fara carbon

Cu toate acestea, WWF (World Wide Fund for Nature) a observat mari contradictii in politicile sugerate, lipsa de ambitie si actiuni de mica relevanta pentru obiectivele de mediu si economice mentionate in propuneri. De asemenea, nici un obiectiv obligatoriu pentru eficienta energetica nu a fost inclus in pachet. Eficienta energetica este solutia cea mai buna, din punct de vedere al costurilor, pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, asigurand rezistenta crizei economice si imbunatatind securitatea aportului de energie in Europa. In ciuda acestui fapt, eficienta energetica nu este luata in calcul suficient in cadrul politicii energetice a Uniunii Europene.
„Masurile propuse esueaza in ambitie, deoarece ele nu includ un obiectiv obligatoriu de reducere a consumului de energie cu 20% pana in 2020, obiectiv care reprezinta solutia pentru reducerea facturii la energie a consumatorilor si care in acelasi timp incurajeaza inovatia, faciliteaza realizarea obiectivelor UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera si sustine o puternica reprezentare a UE la negocierile internationale referitoare la clima”, spune Mariangiola Fabbri, WWF.

NOTA POZITIVA
Deoarece in Europa cladirile reprezinta 40% din totalul consumatorilor de energie, WWF considera ca imbunatatirea Directivei de Performanta Energetica a Cladirilor este o prioritate.
Ca nota pozitiva, organizatia WWF saluta faptul ca UE intentioneaza sa se angajeze la realizarea „Supergrilei de energie regenerabila”, o retea inovatoare de electricitate, care va interconecta energia solara din sudul Europei si nordul Africii, energia eoliana produsa offshore in Atlantic si alte surse de energie regenerabila din interiorul continentului. Cu toate acestea, WWF ia in calcul faptul ca o continua atentie acordata combustibililor fosili ar putea submina acest proiect. WWF solicita un acord inainte de alegerile UE din iunie 2009.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *