Alro: Nu populatia sa plateasca mai multe certificate verzi, ci producatorii de regenerabile sa primeasca mai putine subventii

Populatia nu ar trebui sa plateasca certificatele verzi de la care au fost exceptati marii consumatori industriali, ci producatorii de energie regenerabila ar trebui sa primeasca mai putine subventii, a declarat, luni, Marian Nastase, presedintele Consiliului de Administratie al Alro Slatina, in cadrul unei conferinte de presa.”Noi ne-am opus sindicalizarii certificatelor verzi de la care…

Citește mai departe

Industria regenerabilelor se plange iar ca-i bate falimentul la usa

Cresterea cotei si sistarea noilor investitii, printre solicitari Asociatiile si patronatele RWEA, PATRES, RPIA si ARmHE, care reprezinta industria energiei regenerabile din tara noastra, cu o putere instalata de aproximativ 5.000 MW si investitii de circa 7 miliarde de euro, au solicitat Guvernului, Ministerului Energiei si ANRE (reglementatorul pietei) sa ajusteze urgent cota obligatorie de…

Citește mai departe
Bani pierduti prin paletele eolienelor

Bani pierduti prin paletele eolienelor

Ingradite de noua conjunctura, pasiunile pentru energie regenerabila au inceput sa se stinga. Cu cativa ani in urma, atat activistii pentru protectia mediului cat si privitorii de pe margine sustineau in cor ca viitorul nu poate fi altul decat bazat pe energie verde, regenerabila. Zis si facut. Oamenii de afaceri au inceput sa investeasca intr-o…

Citește mai departe

ANRE nu a mai identificat supracompensari pentru energia verde

  Reglementatorul pietei noastre de energie (ANRE) nu a mai identificat situatii de supracompensare a productiei de energie regenerabila, care este subventionata prin cote obligatorii de certificate verzi. „Din analiza cost-beneficiu cu actualizare efectuata pentru anul de analiza 2014 la nivel agregat, pentru fiecare categorie de tehnologie de producere a E-SRE, cu luarea in considerare…

Citește mai departe
Piaţa de energie. Vântul, soarele şi apa au primit anul trecut peste 400 mil. € din „subvenţiile“ pentru energie verde

Piata de energie. Vantul, soarele si apa au primit anul trecut peste 400 mil. € din „subventiile“ pentru energie verde

Prin schema de sprijin prin certificate verzi pentru productia de energie eoliana, solara sau hidro, au intrat anul trecut in conturile companiilor de profil aproape 405 milioane de euro, pe fondul unei productii record de energie, care potrivit datelor Transelectrica ar fi reprezentat 15% din totalul generat in Romania. Datele publicate de Trans­electrica, operatorul sistemului…

Citește mai departe

CEZ a reclamat Romania la Bruxelles privind amanarea acordarii certificatelor verzi

CEZ a reclamat Romania la Comisia Europeana in legatura cu decizia guvernului de a amana acordarea unor certificate verzi catre producatorii de energie regenerabila, grupul ceh estimand ca ar putea pierde astfel 6 miliarde coroane (230 milioane euro), potrivit Patria.cz. Guvernul a decis, la inceputul lunii iunie, sa amane acordarea unui certificat din cele doua…

Citește mai departe

Romania ar putea reintroduce masuri de sprijin pentru energia regenerabila

Guvernul roman analizeaza posibilitatea modificarii programului de sprijinire a energiilor regenerabile, dupa ce reducerile adoptate anul trecut au facut neprofitabile multe proiecte solare si eoliene neprofitabile, transmite Bloomberg. Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat luni ca Guvernul discuta cu companiile energetice si Autoritatea de reglementare despre o solutie care ar face „din nou profitabile” investitiile…

Citește mai departe
Guvernul analizează modificarea schemei de sprijin pentru energia verde

Guvernul analizeaza modificarea schemei de sprijin pentru energia verde

Guvernul analizeaza modificarea schemei de sprijin pentru producerea de energie regenerabila, dupa ce reducerea, in 2013, a stimulentelor acordate producatorilor din sector a dus la restrangerea investitiilor. Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat ca Guvernul discuta cu producatorii si Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) pentru a gasi solutii astfel incat investitiile in energie…

Citește mai departe
Presedintele BEI a sfatuit joi Europa sa isi majoreze angajamentul fata de energiile regenerabile

Vicepresedinte ANRE: Vremea proiectelor mari de energie regenerabila a trecut. E timpul microcapacitatilor

Eliminarea energiilor regenerabile ar majora cu 50% pretul angro al electricitatii, dar vremea proiectelor mari de productie a energiei eoliene si fotovoltaice a trecut si a venit timpul microcapacitatilor pe biomasa si biogaz, surse de energie neglijate pana acum, spune un vicepresedinte ANRE. „Simularile noastre, plecand de la mixul energetic pe care il avem, arata…

Citește mai departe

Contractele de vanzare a certificatelor verzi, luate la puricat de ANRE

Reglementatorul pietei noastre de energie (ANRE) ar investiga contractele bilaterale pentru vanzarea certificatelor verzi incheiate anul trecut, ca sa vada daca au existat intelegeri intre operatori inainte de incheierea tranzactiilor pe OPCOM, sustin surse din piata. Astfel, reglementatorul ar dori sa vada daca producatorii de energie verde au vandut electricitatea mult sub media pietei, „la…

Citește mai departe
Hidroelectrica vrea să investească în acest an 300 milioane euro în retehnologizarea a trei hidrocentrale

Hidroelectrica va scoate in februarie la vanzare 33 de microhidrocentrale pentru 19 milioane euro

Producatorul de energie Hidroeletrica, aflat in insolventa, va organiza in luna februarie o licitatie pentru vanzarea a 33 microhidrocentrale din cele 128 de unitati pe care le mai are, la un pret de pornire de 84,7 milioane lei (18,8 milioane euro), potrivit administratorului judiciar al companiei. „In luna februarie vom scoate la vanzare un nou…

Citește mai departe
ANRE a decis: consumatorii de electricitate vor subvenţiona mai multă energie regenerabilă în acest an

ANRE a decis: consumatorii de electricitate vor subventiona mai multa energie regenerabila in acest an

„Pentru anul 2015 cota obligatorie de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie, care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 11,9% din consumul final brut de energie electrica“, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE). Pentru 2014 cota obligatorie a fost stabilita de Guvern la 11,1%, impactul in facturi…

Citește mai departe
Germania s-a înverzit: Energia regenerabilă a avut pentru prima dată cea mai mare contribuţie în asigurarea consumului

Proiectele de energie regenerabila au ajuns la o capacitate de 4.725 MW la finele lunii septembrie

Capacitatile de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o putere instalata totala de 4.725 MW la finele lunii septembrie a acestui an, potrivit datelor centralizate de Transelectrica. Astfel, in sistem existau proiecte eoliene cu o putere de 2.805 de MW, parcuri fotovoltaice cu o capacitate totala de 1.245 de MW, microhidrocentrale de…

Citește mai departe
Constantin (MADR): Pe terenurile arabile nu va mai fi permisă amplasarea de panouri fotovoltaice

O centrala hidro si 4 fotovoltaice, acreditate pentru certificate verzi

Comitetul de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a acreditat, in sedinta din 15 octombrie, patru centrale fotovoltaice si o microhidrocentrala pentru a beneficia de schema de sprijin prin certificate verzi, potrivit unui document al institutiei. Capacitatile de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o putere instalata totala…

Citește mai departe
Bilanţul energiei verzi: s-au făcut de trei ori mai puţine investiţii decât s-a anticipat

Statul intinde o mana de ajutor marilor parcuri eoliene

Departamentul pentru Energie a pregatit un proiect de modificare a Legii 220 privind stimularea investitiilor in electricitatea „verde”, prin care aduce precizari suplimentare privind certificatele verzi primite de marile parcuri. Surse din piata de profil ne-au spus ca modificarile propuse sunt binevenite pentru marile parcuri eoliene, precum cele ale CEZ, Enel, Verbund si EDP, aflate…

Citește mai departe
5 proiecte solare si o hidrocentrala

5 proiecte solare si o hidrocentrala

Comitetul de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, in sedinta din 22 iulie, acordarea de autorizatii pentru infiintarea a cinci noi proiecte fotovoltaice si a unei microhidrocentrale, potrivit unui document al institutiei, transmite Agerpres (24 iulie). Proiectele de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o capacitate…

Citește mai departe
Investitiile in energia verde facute deja nu au efectele asteptate

Dispute pe legalitatea exporturilor de energie verde

Consumatorii romani platesc certificate verzi si pentru electricitatea curata care pleaca peste granita * Autoritatile sustin ca nu exista metode de determinare a provenientei exacte a electricitatii exportate Deputatul PSD Dumitru Chirita a solicitat Departamentului de Energie si ANRE (reglementatorul pietei de energie) sa ancheteze daca au fost realizate exporturi de energie din surse regenerabile…

Citește mai departe
Germania s-a înverzit: Energia regenerabilă a avut pentru prima dată cea mai mare contribuţie în asigurarea consumului

Romanii au platit 376 de milioane de euro pentru energia regenerabila

Producatorii de energie regenerabila au primit anul trecut subventii in valoare de 376 de milioane de euro, bani pe care i-au platit toti consumatorii de energie din Romania, prin componenta de certificate verzi din facturi, potrivit raportului de monitorizare a pietei energiei regenerabile pe anul trecut, publicat de ANRE. ‘Veniturile incasate, raportate de producatorii de…

Citește mai departe
Fa?a neagr? a energiei verzi

Fata neagra a energiei verzi

Turbinele de vant nu mai reprezinta demult o noutate. Au devenit la fel de obisnuite ca si stalpii de inalta tensiune. Dupa ce au avut perioada lor de polemici si dezbateri, a urmat perioada de maxim interes pentru crearea fermelor eoliene, o investitie sigura pentru mediu, dupa cum au sustinut expertii. La scurt timp insa…

Citește mai departe
Trei parcuri solare au fost anun?ate c? urmeaz? s? se construiasc? la Târn?veni, dar nu s-au f?cut

Trei parcuri solare au fost anuntate ca urmeaza sa se construiasca la Tarnaveni, dar nu s-au facut

Parcurile solare pareau sa devina anii trecuti un adevarat El Dorado pentru investitori, dar si pentru comunitatea locala. Trei parcuri solare au fost anuntate ca urmeaza sa se construiasca la Tarnaveni, dar pana in prezent nu s-a mai finalizat niciunul dintre acestea. Cu exceptia parcului de la Raioasa pentru care s-a platit o garantie catre…

Citește mai departe
Emil Morariu, investitor in energie verde: Stau calare pe certificate verzi pe care nu le pot vinde. Am mil. euro blocate

Emil Morariu, investitor in energie verde: Stau calare pe certificate verzi pe care nu le pot vinde. Am mil. euro blocate

Investitorii in energie verde intampina mari probleme dupa schimbarile legislative in domeniu. Emil Morariu (foto), unul dintre fostii actionari Bere Mures, care a investit 25-30 mil. euro, alaturi de Virgil Mailat si ginerii sai, in parcuri eoliene a povestit intr-un interviu acordat wall-street.ro cum arata acum investitiile pe care le-a realizat dupa exitul de la Bere Mures…

Citește mai departe