Mancarea vegana, gust fara foc

Lapte de nuci, ciorbe si hamburgeri. Pe aceeasi lista adaugati tort de ciocolata, inghetata si chiar chiftele. Toate intr-un meniu complet crud. Despre alimentatia vegana fara foc se spune ca este extrem de sanatoasa. Unii sustin ca este si o adevarata afacere pentru cei afectati de criza economica. Si mai are o parte buna: este practic imposibil sa dati foc bucatariei.

Studiile arata ca o dieta zilnica bazata in proportie de 75% pe o alimentatie vegana fara foc si restul de 25% pe mancare vegana gatita intareste considerabil sistemul imunitar. De curand a avut loc in Bucuresti Targul Raw Vegan, o premiera pentru Romania. „In Bucuresti nu cunosc niciun restaurant unde poti manca un meniu intreg raw vegan. Stiu ca exista restaurante care ofera si meniu vegetarian insa nu in exclusivitate raw vegan sau nici chiar vegan”, spune Ligia Pop, organizatoarea targului.

Alimentatia vegana fara foc a inceput sa se dezvolte in Romania cu aproximativ doi ani in urma. Astazi capata din ce in ce mai mult teren. „Targul se va desfasura de acum inainte in fiecare an pe 10 octombrie si sunt convinsa ca numarul celor interesati de alimentatia raw vegan va creste”, spune Pop. Fara sa promoveze extremismul sau consumul unei diete 100% raw vegan, aceasta sustine ca „mancarea vie” ar trebui sa reprezinte o proportie mare din alimentatia oricarui om, fie ca este vorba despre seminte incoltite, frunze verzi sau doar legume si fructe, preparate dupa retete speciale.
La targ oferta a fost destul de generoasa in acest sens. „Am avut legume si verdeturi bio, miere bio, seminte de germinat din diferite cereale si legume, uleiuri presate la rece, retete vegane fara foc, dar si retete clasice vegetariene, vlastari din legume si cereale, creme pentru corp fara conservanti, aromaterapie, produse de detoxifiere”, spune Ligia Pop. Pentru ca piata de produse eco si bio este si ea in plina dezvoltare acum in Romania, adoptarea unei alimentatii vegane este din ce in ce mai accesibila. Si oamenii par sa fie din ce in ce mai interesati – atat din punct de vedere al sanatatii, cat si din ratiuni pur economice.

In bucataria fara foc se foloseste un aparat numit deshidrator sau uscator de fructe si legume, sau chiar si un cuptor cu termostat. Important este ca tot ce este incalzit/uscat sa fie la o temperatura sub 40 grade Celsius in asa fel incat sa nu fie alterati nutrientii complecsi din alimente. Acest aparat este solutia ideala pentru conservat legumele si fructele de vara pentru a fi apoi mancate iarna, cand singura oferta alternativa de pe piata sunt fructele si legumele crescute artificial.

In general mancarea cruda este foarte satioasa datorita folosirii unei cantitati mari de seminte incoltite, legume radacinoase si diverse feluri de nuci inmuiate care nu ingrasa, dar care sunt foarte hranitoare. Asa ca nici iarna costurile nu se ridica foarte mult, ci pot ajunge la maximum 50 lei/ persoana.

Alimentatia vegana fara foc pare sa fie o afacere buna pentru consumatori. „In decursul unei saptamani de vara, cand consum doar alimente crude, cheltui aproximativ 30-50 lei/persoana. Meniul este format din fructe proaspete si cateva legume cumparate de la piata cam la doua zile”, spune Pop. „Dimineata mananc lapte de migdale sau orez cu cereale incoltite sau sub forma de fulgi. Prepar laptele de migdale din 250 de grame de migdale crude (9 lei) plus doi litri de apa strecurand pulpa. Acest lapte ajunge pentru 2 zile daca este pastrat in frigider. Din pulpa ramasa (amestecata sau cu fructe) se poate face fie un blat de tort, fie o paine sau fursecuri. Din lapte, daca rezerv o cana si o amestec cu un fruct, mai fac si o inghetata delicioasa si tot asa”, continua aceasta.

Recomandarile Ligiei Pop:
Supa de rosii

Se amesteca in blender 3 rosii, un catel de usturoi, cateva cuburi de dovlecei, o jumatate de ardei rosu, o lingura de ulei presat la rece, sare, patrunjel, marar, cimbru.

Tort de ciocolata si menta

Cateva frunze de menta, doua linguri de ulei de palmier sau avocado, 5 linguri de miere, 4 linguri de cacao, cateva migdale si 125 ml de apa se amesteca in blender. Se pune compozitia intr-un inel culinar si se introduce in congelator o ora. Apoi se orneaza cu kiwi, capsune, fulgi de nuca de cocos si flori de levantica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *