Pentru un Craciun verde!

Pentru un Craciun verde!

Hartia de cadouri, plastifierea felicitarilor si ambalajele de Craciun contribuie mult mai mult decat am fi crezut la impactul negativ asupra mediului. Intoarceti-va la practici care ne-ar putea ajuta sa ne protejam planeta.

Este suficienta o privire la finalul sarbatorilor pentru a remarca ca, de Craciun, consumul nostru de ambalaje creste vertiginos. Nu dipunem de cifre precise in Romania, insa in SUA, numarul plasticurilor si cartoanelor aruncate de sarbatori se tripleaza. 

Un Craciun fara ambalaje!

Este suficient sa incepem prin a gasi un compromis intre ceea ce este bine pentru mediu si ceea ce ne face placere. Daca nu doriti sa va revizuiti meniul de Craciun, ati putea fi mai atenti la invelisurile cadourilor.

– Optati pe cat posibil pentru cadouri cu ambalaje simple, minime (fara plastic etc.)
– Dati prioritate ambalajelor reciclabile si evitati ambalajele metalizate sau cu paiete ce nu se pot recicla.
– Pastrati hartiile de la cadouri de la un sezon la altul sau utilizati-le ca ambalaje in casa. Nu uitati ca acestea pot fi colectate selectiv dupa utilizare si eliminati adezivul, care nu se recicleaza.
– Limitati felicitarile trimise la final de an. In cazul in care preferati metoda traditionala optati pentru cele din hartie reciclata sau cele provenite din comertul echitabil. In final, pentru a face din Craciun un adevarat moment de solidaritate, de ce sa nu va ganditi la felicitarile vandute de catre organizatiile caritabile?

Brazii de Craciun

Bradul de Craciun poate fi un avantaj pentru planeta si poate avea un impact minim asupra planetei sau chiar poate contribui la reducerea gazelor cu efect de sera daca acesta este cultivat in pepiniere locale si nu sunt taiati din paduri sau adusi de la sute de kilometri.

Bradul artificial, de plastic, este un paradox. Daca este reutilizat in fiecare an, acesta diminueaza productia de deseuri si impactu pe care-l are taierea in fiecare an a unui brad. Totusi, brazii de plastic, produsi de industria petrochimica nu au nici pe departe o provenienta ecologica. Este o chestiune de alegere.

In sfarsit, decoratiunile care ne impodobesc casa si bradul lasa i ele o amprenta asupra mediului. Primul element in cauza: ghirlandele luminoase, lasate aprinse ore in sir, sunt mari consumatoare de energie.

Ce alternative ni se ofera ?

– Daca preferati brazii artificiali, dati intaietate celor reciclabili si pastrati-i cat mai mult timp posibil. Astazi, desi bradul artificial poate fi pastrat mai mult de 15 ani, este aruncat dupa numai 2-3 ani.

– Fiti atenti la provenienta bradului natural. Ideali ar fi brazii cultivati local.

– Odata trecute sarbatorile, duceti bradul la centrele de colectare in loc a-i aruncati in locuri publice. In orasele mari exista posibilitatea sa-i lasati in anumite locuri special amenajate de unde sunt colectati si utilizati la fabricarea compostului.

– Pastrati cat mai mult timp decoratiunile de Craciun pentru a evita producerea de deseuri suplimentare. Pentru noile achizitii, ganditi-va la  decoratiuni naturale.

– Utilizati ghirlande care folosesc LED-uri, acestea consuma cu  aproape  80%  mai putina energie decat cele clasice. Achizitionati. daca este posibil un timer, care permite stingerea la ora dorita evitand, inca o data, consumul marit de electricitate.

– O alta alternativa durabila este bradul in ghiveci. O data trecute sarbatorile se poate replanta in gradina.

Sa ne schimbam retetele pentru a proteja planeta!

Retetele traditionale de Craciun sunt motive de sarbatoare si placere, insa unele dintre ele reprezinta in zilele noastre un risc pentru biodiversitate.

– Evitati, pe cat posibil, produsele care nu sunt de sezon. Acesea au de obicei o amprenta ecologica importanta, legata de transportul sau cultivarea cu un consum foarte mare de energie.

– Craciunul  si mesele sale impresionante poate fi ocazia redescoperirii fructelor si legumelor locale. Preferati-le pe cele cu eticheta bio si cele din comertul echiabil.

Un Craciun fara ambalaje!

Putem stabili cateva reguli care sa echilibreze Craciunul cu responsabilitatea pentru planeta. De exemplu, cadoul ecologic este util si durabil fata de jucariile la moda. La fel, obiectele necesare cum ar fi puloverele, sunt alternative bune pentru planeta„. Alte gesturi ecologice ar fi :

– Acordati-va timp de gandire. Cumparaturile de ultim moment sunt cele mai iresponsabile. Site-urile de cumparaturi online pot fi o solutie ecologica.

– „Dematerializati” cadourile. Oferiti abonamente la un club sportiv, bilete la teatru, cinema, evenimente sportive sunt de asemenea cadouri care permit reducerea ambalajelor si deseurilor.

– Nu neglijati artizanatul. Produsele locale au o amprenta minima si nu minimalizeaza importanta gestului.

– Cu totii primim cadouri de care nu avem nevoie. Le puteti da mai departe numeroaselor organizatii pentru protectia copiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *