Reducere, refolosire, reciclare

Te-ai gandit vreodata ce se intampla cu gunoaiele pe care la arunci la cos? Majoritatea materialelor peReducere, refolosire, reciclare care le aruncam sunt fie arse in incineratoare, fie aruncate in locuri speciale, in pamant, numite gropi de gunoi.Dar aceste actiuni afecteaza mediul.

Gropile de gunoi, cel mai obisnuit mod de depozitare a gunoaielor, acopera spatii din ce in ce mai mari si mai valoroase. In acelasi timp determina poluarea aerului, a apei si a solului, prin emisii de dioxid de carbon(CO2) si de metan(CH4) in atmosfera si prin patrunderea substantelor chimice in pamant si in apa freatica. Toate acestea afecteaza, la randul lor, sanatatea oamenilor, a plantelor si a animalelor si contribuie la schimbarile climatice.

Prin deseuri se irosesc materialele prime: daca materialele se recicleaza, nu mai e nevoie sa le preluam din mediul natural si sa le prelucram, eliminand poluarea produsa de aceste activitati. Numai in UE se arunca anual 1.3 miliarde de tone de deseuri – dintre care circa 40.000.000 de tone sunt substante periculoase. Mai adauga la aceasta cifra alte 700.000.000 de tone de deseuri provenite din agricultura si vei vedea ca tratarea si eliminarea acestor materiale – fara afectarea mediului inconjurator – este o mare problema.E foarte posibil ca aceasta problema sa devina si mai grava. Se estimeaza ca pana in 2020, deseurile menajere ar putea creste cu 45% fata de 1995. Toti trebuie sa contribuim la reducerea deseurilor, la refolosirea si la reciclarea materialelor.

Gandeste-te bine inainte de a cumpara ceva!

Cate ambalaje a trebuit sa rupi pana sa ajungi la obiectul pe care l-ai cumparat? Circa 50% din gunoiul aruncat la cos este hartie de ambalaj. In fiecare an, europenii produc, numai din ambalaje, gunoaie echivalente cu de 4000 de ori greutatea turnului Eiffel.Ce poti face tu?Reducerea deseurilor nu inseamna renuntarea la cele necesare, ci doar un mod chibzuit de a face cumparaturi. Nu cumpara decat ceea ce iti trebuie. Cata mancare arunci doar pentru ca ai cumparat prea mult din supermarket sau pentru ca nu ai reusit sa mananci tot, iar respectivul aliment a expirat?Uneori, nici nu merita sa cheltuiesti; apa de la robinet, bine filtrata, este la fel de buna ca apa imbuteliata. Nu trebuie transportata cu camioane care cunsuma combustibili si nici nu este ambalata.Si inca ceva: cand mergi la magazin, cumpara produse ecologice.

  • Produsele cu eticheta ecologica produc mai putine deseuri si polueaza mai putin decat altele.
  • Ambalarea poate fi evitata, daca iti cumperi mai putine fructe si legume, in loc sa pui un ciorchine de banane in punga de plastic si apoi sa mergi la casa.
  • Verifica perioada de valabilitate a produsului pe care vrei sa-l cumperi si alege-l pe cel care este valabil mai mult timp.

Gandeste-te bine inainte de a tipari ceva!

Stiai ca in medie, fiecare cetatean european foloseste 20kg de hartie pe luna? Chiar ai nevoie sa tiparesti documentele sau e-mail-urile? Daca economisesti hartia, economisesti hartie si bani; prin reducerea cererii de hartie ajuti la salvarea padurilor si a habitatelor animalelor salbatice.

Refuza materialele publicitare

Poti lipi o eticheta pe cutia postala, prin care sa anunti ca refuzi materialele publicitare. Astfel de etichete se gasesc la posta si, in unele tari, sunt distribuite de consiliile locale.

Nu arunca nimic – refoloseste totul

Cand esti la supermarket, iti iei pungi automat? Se estimeaza ca aproape 750 de miliarde de pungi de plastic se folosesc in toata lumea in fiecare an, iar majoritatea lor ajung la cosul de gunoi.Cat timp este necesara pentru descompunerea naturala a unei pungi de plastic? 50 de ani?100 de ani? Sau 200 de ani? Raspunsul este: peste 200 de ani. Pungile de plastic sunt produse pe baza de petrol si nu sunt biodegradabile, astfel incat distrugerea lor naturala este un proces de lunga durata. Pe langa faptul ca sunt greu de distrus, odata ajunse in apa marii ele ucid broastele testoase, care le inghit crezand ca sunt meduze. Mai bine cumpara o punga solida, pe care o poti refolosi, din materiale naturale – bumbac sau pai – sau foloseste un rucsac. Unele supermarket-uri pun in vanzare ” pungi pentru toata viata” care pot fi folosite in mod repetat si care, in final, pot fi reciclate si treansformate in mobila!

ALTE FORME DE REFOLOSIRE A PRODUSELOR

  • Reconditionarea – da canapelei tale un aer nou, la moda, in loc sa cumperi una noua.
  • Reparatia – pune flecuri noi la pantofi, ca sa reziste mai mult.
  • Solutii noi de utilizare – foloseste recipiente de plastic pentru depozitare sau scrie ciornele pe partea netiparita a documentelor vechi.
  • Nu arunca la gunoi hainele, cartile, ucariile sau CD-urile de care nu mai ai nevoie. Da-le unor organizatii de caritate, prietenilor sau fa rost de bani vanzandu-le pe Internet.
  • Nu cumpara baterii de unica folosinta: foloseste mai bine baterii reincarcabile.
  • Ochelarii vechi sunt folositi adesea de organizatiile caritabile, care le distribuie locuitorilor  din tarile in curs de dezvoltare. 

Pentru alte solutii viziteaza link-ul Prietenii Planetei:http://www.foe.co.uk/living/pundsavers/top_tips_waste.html

Recicleaza!

Cat de des arunci pur si simplu lucrurile la gunoi? Ziarul de ieri, sticlele goale de apa si cutiile metalice de la bauturi pot fi refolosite sau reciclate pentru reducerea muntilor de gunoaie ale planetei.Reciclarea este prelucrarea deseurilor sau a gunoaielor, care astfel devin materii prime folosite in fabricarea unor produse noi.Exista multe feluri de „gunoaie” pe care le poti sorta in scopul reciclarii – hartie, carton, cherestea, cutii de aluminiu, recipiente si borcane de plastic si sticla, aparatura electrica, calculatoare si baterii vechi. Pentru reciclarea unei cutii de bautura racoritoare se consuma de zece ori mai putina energie decat pentru producerea uneia noi, iar fabricile utilizeaza mult maiputina energie pentru a produce hartie din ziare vechi, decat din lemn.

Surse: recyclenow.com, www.foe.co.uk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *