Romania are un rol important in reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera

România are un rol important în reducerea emisiilor de gaze cu efect de ser?
Romania are un rol important in reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera
Romania are un rol important in reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera

Romania are un rol important in ceea ce priveste procesul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, mai ales in zona de sud-est a Europei, a declarat joi, Jian Xie, expert de Mediu la Banca Mondiala, intr-o conferinta de specialitate.

,,Banca Mondiala isi propune sa ajute tarile sa stabileasca propria politica de contracarare a efectelor emisiilor de gaze cu efect de sera. Cu toate ca Romania nu este o tara precum China, Germania sau Franta, in ceea ce priveste contributia la reducerea la schimbarile climatice, Romania este importanta in zona de sud-est a Europei, avand o contributie semnificativa la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Romania are si ea probleme in ceea ce priveste emisiile de gaze cu efect de sera si de aceea exista loc de a imbunatati situatia. Avem pentru Romania un program de contracarare a schimbarilor climatice, un program de asigurare a asistentei pe o perioada de doi ani pentru promovarea economiei verzi. Este o abordare in etape. Identificarea sectoarelor cheie si a zonelor de interes este un pas important pentru scopul propus, apoi trebuie sa identificam problemele din sector si masurile de interventie’, a spus Jian Xie.

Conform datelor prezentate de expertul BM, sectorul energetic contribuie cu aproape 70% la totalul gazelor cu efect de sera, transporturile cu 11%, cel agricol cu 15%, in timp ce sectorul silvic este un important absorbant al emisiilor.

,,Folosim aceste date pentru a ne stabili prioritatile in functie de fiecare sector. Exista, in analiza noastra, sase sectoare, primul si cel mai important fiind cel energetic, urmat de sectorul transporturilor care este unul cu o dezvoltare foarte rapida. Trebuie sa ne focalizam atentia aici pentru ca este un sector care se va dezvolta in viitor. Sectorul urban este, de asemenea, important, el cuprinzand o serie de subsectoare. In acest sector trebuie sa eficientizam managementul deseurilor solide si al aprovizionarii cu apa, precum si pe cel sanitar’, spune Jian Xie.

Fundatia TERRA Mileniul III, impreuna cu Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative – SNSPA au organizat joi conferinta ‘Romania – spre o economie cu emisii reduse de gaze cu efect de sera’, care a prezentat rezultatele proiectului ‘Spre o Economie Verde cu Emisii Reduse de CO2 – SEVER CO2′, co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

In perioada de derulare a proiectului, septembrie 2013 – octombrie 2014, peste 1.000 de persoane au beneficiat de activitati specifice, fiind elaborate o serie de materiale precum ghidul de politici publice ,,Zero emisii’.

Proiectul ‘Spre o Economie Verde cu Emisii Reduse de CO2 – SEVER CO2’ si-a propus cresterea capacitatii societatii civile de a contribui la orientarea dezvoltarii Romaniei spre o economie cu emisii reduse de carbon, implicand reprezentantii societatii civile in activitati concrete de monitorizare si formulare de politici publice alternative.

Obiective specifice urmarite au vizat cresterea capacitatii ONG-urilor de mediu si a SNSPA de a participa la dezvoltarea unei noi viziuni economice a Romaniei in concordanta cu viziunea europeana privind ‘Economia verde cu emisii scazute de CO2’ pana in 2020, precum si dezvoltarea colaborarii ONG-urilor de mediu si a mediului academic in vederea asigurarii unor politici publice sustenabile la nivel national.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *