Vegetarienii contribuie la reducerea efectului de sera

Centrul natura: Despre etichete – sau ”sunt vegetarian” ori ”carnivor”
Vegetarienii contribuie la reducerea efectului de sera

O dieta bogata in vegetale ajuta la un consum mai mic de resurse naturale si ne protejeaza de boli grave.

Clint Eastwood, Richard Gere, Natalie Imbruglia si Demi Moore sunt numai cativa dintre cele zece milioane de vegetarieni din intreaga lume. Aflat in plina expansiune pe meridianele globului, vegetarianismul prinde mai greu in Romania. Specialistii spun ca romanii sunt mai conservatori in privinta dietei si prefera sa consume alimentele clasice. Insa dietele pe baza de fructe si legume protejeaza atat mediul inconjurator, cat si sanatatea.

In timp ce unii spun ca vegetarianismul a fost lasat de Dumnezeu pentru a vindeca oamenii de boli, altii spun ca vegetarienii au un coeficient de inteligenta mai ridicat. Ecologistii vin cu o versiune originala si sustin ca, daca nu mai mancam carne, protejam animalele si mediul inconjurator. Cert este ca, vegetarieni sau nu, oamenii consuma multe resurse fosile pentru transportul si producerea alimentelor de origine animala.

Cerealele integrale, obligatorii pentru vegani

Exista mai multe tipuri de vegetarieni: veganii, care, pe langa faptul ca nu consuma niciun fel de produse animale, nici nu se imbraca in haine din piele animala. Apoi mai sunt lacto-ovo-vegetarienii, care mananca si oua, si produse lactate. Cei mai raspanditi dintre vegetarieni sunt lactovegetarienii, care refuza sa manance oua. O forma rara de vegetarianism e ovovegetarianismul, adica oamenii nu consuma deloc laptele si derivatele sale.

Medicii spun ca, in orice fel de vegetarianism, trebuie respectata o dieta echilibrata si diversificata. „Chiar daca nu mananca proteine de origine animala, veganii trebuie sa-si gaseasca alte surse de proteine si de glucide. Exista cereale integrale, precum orezul brun, migdalele, arahidele si nucile, din care isi pot lua proteinele necesare”, spune Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

El considera ca, inainte sa devina vegani, romanii ar trebui sa se informeze despre fiecare aliment in parte. „Atunci cand devine vegan, omul isi restrange diversitatea alimentelor si pot aparea carente de vitamine. Unele dintre acestea, precum B12, care se gaseste numai in oua si carne, sunt esentiale pentru sanatate”, completeaza Mencinicopschi.

Vitamina B12 previne distrugerea permanenta a sistemului nervos, mentine sistemul digestiv sanatos si reduce riscul bolilor de inima, micsorand nivelul homocisteinei. Simptomele deficientei acestei vitamine sunt: oboseala si mancarimile in palme sau talpi. Nutritionistii spun ca niciun aliment vegetal, incluzand aici algele marine, nu este o sursa sigura de vitamina B12 si de aceea aportul acestei vitamine trebuie suplimentat.

Copiii nu ar trebui sa fie vegetarieni

Gheorghe Mencinicopschi sustine ca, in anumite perioade ale vietii, cum ar fi copilaria si adolescenta, nu e bine sa devenim vegetarieni. „Apar carente grave si nu numai adultii vor avea probleme, dar si copiii lor”, arata Mencinicopschi.

In privinta proteinelor, ve-getarienii ar trebui sa consume 0,9 g de proteine pe zi pentru fiecare kilogram al greutatii. Cele mai multe proteine se gasesc in arahide, soia si produsele din soia, mazare, fasole, seminte de floarea-soarelui. Un alt element important pentru o dieta vegetariana sanatoasa e calciul, care este cel mai bine absorbit din varza, broccoli 50-70%, lapte 32%, migdale 21% si leguminoase 17%.

Vegetalele ne feresc de cancer

Nutritionistii arata insa ca produsele animale contin grasimi si au colesterol, care sunt inamicii principali ai sanatatii. „S-a constatat ca toate bolile degenerative, bolile cardiovasculare si cancerele pot fi preintampinate prin antioxidantii din vegetale”, arata endocrinologul Virgiliu Stroescu. El mai spune ca omul risca sa dezvolte boli noi atunci cand consuma animalele tratate cu antibiotice si carora li s-au dat hormoni de crestere.

Dieta recomandata pentru un regim vegetarian consta in consumul de cereale dimineata, care dau ener-gie pentru 5-6 ore, la pranz meniul consta in salate de legume si leguminoase, iar seara se vor manca numai fructe. „Hrana vie, cu multe enzime, ne insanatoseste. Nu e obligatoriu sa devenim vegetarieni dintr-odata. Dar, daca vor adopta un regim cat mai vegetarian, cu multe vegetale si mai putine produse animale, romanii se vor insanatosi si vor scadea numarul bolilor cardiovasculare”, mai spune Virgiliu Stroescu.

Motive pentru a deveni vegetarian

1 kilogram de carne, echivalent cu 200 kg de rosii.

Specialistii de la Societatea Vegetarienilor din Romania spun ca zootehnia contribuie la fel de mult la efectul de sera precum traficul, daca luam in considerare defrisarile pentru pasunat, cultivarea furajelor si transportul. „Hranirea cu hrana valoroasa a animalelor sacrificate pentru carnea lor duce la o pierdere de 90% din caloriile initiale”, afirma Marius Vasilescu, presedintele Societatii Vegetarienilor din Romania. In plus, pe aceeasi suprafata de pamant necesara producerii unui kilogram de carne ar putea fi recoltate in aceeasi perioada de timp 200 de kilograme de rosii sau 160 de kilograme de cartofi.

„Sunt multe lucruri pe care le poate face fiecare dintre noi pentru a transforma planeta intr-un loc mai bun. Totusi, a deveni vegan e probabil cea mai usoara cale de a avea un impact profund pozitiv, zi de zi”, sustine Marius Vasilescu.

Un studiu de ultima ora arata ca vegetarienii traiesc mai mult si au cu 57% mai putine sanse sa se imbolnaveasca de boli ale inimii, spre deosebire de consumatorii de carne.

Consumul de vegetale stimuleaza inteligenta

Un studiu publicat in Jurnalul Medical Britanic arata ca vegetarienii sunt mai inteligenti decat oamenii care consuma carne. Coeficientul vegetarienilor e cu cinci puncte mai mare decat al celor care mananca produse animale in mod regulat. Medicii sustin ca fructele si legumele proaspete ar putea fi cauza pentru care oamenii au o forta mentala mai mare decat ceilalti. Analizele realizate de catre cercetatorii de la Universitatea Southampton arata ca adultii care au devenit vegetarieni au avut un coeficient de inteligenta ridicat atunci cand au fost copii. De asemenea, vegetarienii au mai multe sanse sa obtina mai usor diplome universitare si joburi mai bine platite.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *