Bilantul participarii Romaniei la Saptamana Verde de la Berlin

0
476
Grune Woche - Saptamana Verde, Berlin
Grune Woche - Saptamana Verde, Berlin

Romania a participat in calitate de stat partener la Expozitia Internationala pentru Alimentatie, Agricultura si Horticultura Saptamana Verde care a avut loc la Berlin in perioada 20 – 29 ianuarie 2012. Calitatea de stat partener a reprezentat o oportunitate deosebita pentru Romania, agricultura si producatorii din tara noastra de a se prezenta la cel mai inalt nivel international, informeaza Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Datorita statutului de tara partenera, pavilionul national al Romaniei a fost organizat pe o suprafata de 1.000 mp in cadrul Centrului Expozitional Messe Berlin. Aici au expus aproximativ 60 de producatori din domeniul industriei alimentare, agriculturii si horticulturii din tara noastra. Astfel, la Berlin au fost reprezentate toate zonele Romaniei, incepand cu Maramuresul si terminand cu Dobrogea. In pavilionul Romaniei a fost amenajat, de asemenea, si un spatiu dedicat mesterilor populari care au expus sculpturi in lemn, obiecte realizate din lut, covoare etc.

Printre expozantii din pavilionul national al Romaniei s-a aflat si Asociatia Producatorilor de Produse Traditionale Aradeanca din judetul Arad. Membrii aociatiei au expus Pita de Pecica, Salam de Salas de Nadlac, Cas de Arad, Mniere de Prune de Aldesti si Miere de Buteni.

Prezenti pentru a doua oara la Expozitia Internationala de la Berlin, membrii Asociatiei Aradeanca, reprezentati prin presedintele Marinela Petran, s-au declarat multumiti de participarea la editia din acest an spunand ca au invatat cu un an in urma cum trebuie sa se prezinte in fata consumatorului german.

Judetul Caras – Severin a fost reprezentat de Cooperativa Apicola Oravitana, Cooperativa Apicola Prisecarii Hercules din Mehedia si SC Biogardena SRL. Acestia au expus miere si alte produse apicole, respectiv zacusti (din vinete, ciuperci, fasole etc). Vizitatorii au fost interesati atat de produsele apicole, cat si de zacustile prezentate, si au dorit sa stie daca acestea se gasesc deja pe piata germana. De asemenea, cei trei producatori si-au anuntat intentia de a participa si la editia din anul 2013, cu atat mai mult cu cat au inteles modul de comportament al consumatorului german.

Reprezentanta judetului Sibiu, doamna Suciu Maria Puita, din localitatea Poiana Sibiului, a expus, in Hala 10.2 a Centrului Expozitional Messe Berlin produse procesate din lapte de oaie, carnati din carne de oaie, carnati din carne de porc si slanina. Doamna Suciu a remarcat vizibilitatea de care a beneficiat Romania ca stat partener sustinand ca vizitatorii au fost interesati, in primul rand, de telemeaua de Sibiu si de carnatii de oaie.

Produsele procesate din lapte de capra au fost prezente in pavilionul national al Romaniei prin intermediul Fermei de capre RUPI din Calarasi. Reprezentantul fermei a multumit Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) pentru posibilitatea acordata micilor producatori de a-si expune produsele in capitala Germaniei. De asemenea, reprezentantul RUPI isi doreste sa revina la editia din anul 2013 cand spera ca Romania va beneficia, din nou, de un spatiu generos de expunere.

SC Dru Agro SRL din Galati a prezentat consumatorilor germani produse din carne de oaie, vita, curcan si rata, alaturi de produse procesate din lapte. Producatorii galateni s-au declarat multumiti de reactia vizitatorior fata de produsele expuse si au considerat ca statutul de tara partenera a adus un plus fata de participarea din anii trecuti. „Europa trebuie sa se obisnuiasca cu noi, cu obiceiurile si traditiile populare romanesti si cu produsele noastre, iar participarea la aceasta editie a Expozitiei Saptamana Verde este un pas important in acest sens”, spun reprezentantii Dru Agro.

Dulceturile si siropurile de trandafiri s-au aflat printre produsele cele mai apreciate de vizitatorii germani. Acestea au fost expuse de catre Florea Nicoleta Aspazia din judetul Brasov. Producatorii ne-au declarat ca dulceturile si siropurile expuse au fost apreciate nu numai de vizitatorii germani, ci si de cei polonezi si unguri. Acestia au tinut, de asemenea, sa multumeasca MADR pentru sprijinul acordat in promovarea produselor prezentate delegatiilor oficiale.

Judetul Maramures a fost reprezentat, printre altii, si de Asociatia Judeteana a Crescatorilor de Ovine si Caprine. Membrii Asociatiei au remarcat interesul vizitatorilor germani pentru produsele romanesti (preparate din carne, lapte, muraturi etc). de asemenea, si-au manifestat dorinta de a participa si la editia anului viitor cand spera ca Romania va expune pe o suprafata comparabila cu cea de anul acesta.

In pavilionul Romaniei au fost prezenti, de asemenea, mesteri populari care le-au aratat vizitatorilor ca traditiile stravechi din domeniul olaritului, sculptatului in lemn si impletitului nu s-au pierdut in tara noastra si sunt transmise, in continuare din tata in fiu.

Astfel, Dusan Aurel din Halmagiu, judetul Arad, a expus icoane pe sticla si lemn. Zapca Maria, din Sapanta, Maramures, a prezentat margele, traistute, clopuri, seturi de cergi. Orzac Maria Monica, din Botiza, Maramures, le-a prezentat vizitatorilor germani covoare vopsite natural si traistute. La randul sau, Serban Nicolae, mester lemnar din Tara Lapusului, a prezentat arta populara traditionala din zona de bastina. Creatiile mesterului olar, Daniel Les din Maramures, au incantat, de asemenea, privirile publicului german.

In general, expozantii din pavilionul national al Romaniei la Expozitia Internationala Saptamana Verde – Berlin 2012 s-au declarat multumiti de participarea la evenimentul desfasurat in capitala germana, o parte dintre acestia aflandu-se in negocieri cu marile lanturi de magazine in vederea patrunderii pe piata germana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.