Ce pericole ascund carentele de vitamine

Ce pericole ascund caren?ele de vitamine
Ce pericole ascund carentele de vitamine
Ce pericole ascund carentele de vitamine

Te simti mereu obosit si nu te poti concentra? Este posibil sa fie un semnal de alarma ca alimentatia ta este saraca in oligoelemente.

Vitaminele si mineralele sunt „gardienii” starii tale de sanatate. In lipsa lor, organismul nu poate functiona normal. Daca din dieta ta lipseste un nutrient important, il poti administra sub forma de suplimente, insa doar la recomandarea medicului.

Fumatul ,,saraceste” corpul de vitamina C

Denumita si acid ascorbic, vitamina C este cel mai puternic antioxidant. Acidul ascorbic ajuta la reglarea nivelului glicemiei si al colesterolului, prevenind aparitia diabetului, a aterosclerozei si a hipertensiunii arteriale.

Principalii factori de risc care determina carentele de vitamina C sunt fumatul, stresul si consumul excesiv de cafea. Lipsa acestei vitamine din corp duce in timp la scaderea rezistentei organismului la infectii, la oboseala cronica, la sangerarea gingiilor, la osteoporoza si la inflamarea incheieturilor. Principala sursa de vitamina C o reprezinta fructele si legumele (citricele, kiwi, patrunjelul si broccoli), iar tabletele sunt indicate doar in cazurile speciale.

Stresul apare din lipsa de magneziu

Magneziul este cunoscut si sub numele de mineral antistres si participa la peste 300 de reactii enzimatice. Acesta este esential pentru functionarea muschilor si a nervilor. In plus, impiedica formarea depunerilor de calciu, a calculilor renali si a celor biliari.

Deficienta magneziului din corp se manifesta prin tensiune arteriala scazuta, hipoglicemie si tulburari digestive. Magneziul se gaseste in smochine, migdale, nuci si diferite seminte.

Deficienta de acid folic duce la depresie

Aproximativ 20% dintre adultii care sufera de depresie au un nivel scazut de acid folic (vitamina B9), sustin specialistii. Acidul folic, impreuna cu vitaminele B6 si B12, sintetizeaza homocisteina, unul dintre radicalii liberi cu un grad mare de toxicitate.

In lipsa acidului folic pot aparea boli precum Alzheimer si ateroscleroza. Acestea ar putea fi prevenite fie prin consumul de alimente (morcovi, dovlecei, varza, fasole si oua), fie prin suplimente.

Calciul insuficient afecteaza concentrarea

Carenta de calciu din organism apare indeosebi la maturitate, deoarece acesta se elimina mai usor prin urina. Persoanelor cu o usoara carenta de calciu le amortesc membrele si se plang de contractii musculare.

La vegetarieni apar episoade de insomnie, depresie si stari de nervozitate. Necesarul de calciu poate fi completat prin consumul de branza si de lapte. Suplimentele se iau impreuna cu vitaminele A si D2, pentru o mai buna asimilare.

Carenta de fier, cea mai raspandita

Carenta de fier este cea mai intalnita afectiune nutritionala din lume, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Anemia, care apare pe fondul lipsei fierului din organism, afecteaza foarte multe persoane.

Lipsa fierului induce oboseala, capacitate scazuta de concentrare si slabirea imunitatii. Se recomanda ca alimentele care contin fier (carnea, pestele si ouale) sa fie consumate alaturi de cele cu vitamina C, pentru a activa procesul de asimilare.

Vitamina E insuficienta grabeste imbatranirea

Tenul obosit are nevoie de o cura cu vitamina E pentru a arata, din nou, luminos si hidratat. Numita pe drept cuvant si vitamina frumusetii, aceasta este un antioxidant care protejeaza tenul de radiatiile ultraviolete. In plus, vitamina E joaca un rol important in prevenirea cancerului si a bolilor cardiovasculare. Iar un consum frecvent de vitamina E incetineste progresul maladiei Alzheimer si intareste sistemul imunitar, sustin studiile.

Bine de stiut

Magneziul se asimileaza mai repede atunci cand este asociat cu vitamina B6.
Deficitul de vitamina E scade si nivelul magneziului in tesuturi.
Vitamina C ajuta la asimilarea fierului de catre organism. Excesul de fier reduce cantitatea de magneziu asimilat in intestine. Fierul nu se ia impreuna cu suplimentele de calciu, deoarece ii blocheaza asimilarea de catre organism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *