„Daca respecti un stil de viata sanatos, riscul de a face cancer este zero”, considera Thomas A. Sellers, PhD la Centrul Moffitt pentru prevenirea si controlul cancerului din Tampa. O alimentatie echilibrata, excercitiile fizice, si evitarea viciilor precum tutun si alcool, sunt principiile de baza ce trebuie urmate pentru o sanatate de fier.
Filtreaza apa de la robinet. Foloseste un filtru care te va feri de expunerea la substante cancerigene si chimicale. Astfel de substante actioneaza direct asupra hormonilor deregland grav activitatea acestora, asa ca apa de la robinet trebuie consumata doar daca a fost filtrata.
Bea zilnic cafea. Un studiu a demonstrat ca persoanele care beau pana la 5 cani de cafea p zi, au un risc cu 40% mai scazut de a dezvolta cancer decat cei care nu consuma cafea. Cafeaua scade si riscul de Parkinson si diabet.
Beneficiile nu se aplica si la cafeaua decofeinizata si apar la consumul a cel putin doua cani de cafea zilnic.
Legume verzi in alimentatia zilnica. Data viitoare cand cumperi salata, alege-o pe cea mai inchisa la culoare. Clorofila din salata este bogata in magneziu, ce poate micsora riscul de cancer de colon, la femei. Frunzele verzi au si antioxidanti, care intervin in mentinerea stabilitatii ADN-ului, fapt care impiedica apartitia mutatiilor care duc la declasarea cancerului.
Marineaza carnea. Inainte a pune carnea pe gratar, las-o la marinat in suc de lamaie sau otet balsamic, impreuna cu condimentele.Carnea arsa sau bine facuta pe gratarul cu carbuni, contine hidrocarburi ciclice, derivate din benzen, care sunt foarte toxice. Prin marinare eviti acest lucru, si vei reduce cu 87% riscurile pentru sanatatea ta.
Alimente curate. Cumpara alimente neprocesate, carne fara antibiotice si hormoni, care induc probleme endocrine, inclusiv cancer. Spala alimentele foarte bine, daca nu iti permiti sa cumperi alimente bio, care nu au fost tratate cu pesticide.
Gustare cu nuci. Nucile sunt o bogata sursa de seleniu, care are efect de antioxidant si scade riscul de cancer de vezica urinara. Seleniul te fereste si de cancer de plaman si de cel colorectal.
Atentie la vaporii de benzina sau motorina. Toate acestea contin benzen, o substanta foarte toxica, chiar si in cantitati mici. Benzenul este un factor favorizant pentru aparitia leziunilor canceroase pulmonare si cutanate.
Spune nu curatatoriile chimice. Curatatoriile chimice, desi mai comode, folosesc o multime de chimicale, toate cu un nivel ridicat de toxicitate. Aceste substante trec din haine, in sange, prin piele, si pot declasa diferite forme de leucemie si alte boli grave ale sangelui.
Foloseste telefonul mobil cat mai putin. Desi pentru multi pare cea mai aspra regula, folosirea excesiva a telefonului mobil poate contribui la formarea tumorilor canceroase. Vorbeste la speaker de care ori poti, sau la un dispozitiv hands free, si in restul timpului tine telefonul departe de corp, nu in buzunar.