Programului Natiunilor Unite pentru Mediu avertizeaza asupra degradarii accelerate a planetei

Programului Natiunilor Unite pentru Mediu avertizeaza asupra degradarii accelerate a planetei

Starea planetei se degradeaza accelerat, in conditiile dublarii populatiei fata de anul 1950, in curand urmand sa fie atinse praguri critice, avertizeaza un raport al Programului Natiunilor Unite pentru Mediu /PNUE/, dat publicitatii miercuri, in preambul la summitul Rio+20 privind dezvoltarea durabila, din 20-22 iunie – transmite AFP.

„Daca aceasta situatie se mentine, daca structurile actuale de productie si de consum al resurselor naturale vor domina in continuare si nu se va face nimic pentru a inversa tendinta, guvernele vor trebui sa isi asume responsabilitatea unui nivel de degradare si de repercusiuni fara precedent”, a declarat directorul general al PNUE, Achim Steiner.

Raportul Geo-5, al cincilea despre „Viitorul mediului mondial”, afirma ca, din cele 90 de obiective considerate prioritare de statele membre ale Programului, doar patru au inregistrat progrese semnificative. Sunt citate eliminarea plumbului din carburanti si a substantelor care epuizeaza stratul de ozon, ceea ce va duce la evitarea a zeci de milioane de cazuri de cataracta pana in 2100 si a milioane de cancere ale pielii pana in 2050.

Desi accesul la apa potabila s-a ameliorat, in 2015 inca vor exista peste 600 de milioane de oameni lipsiti de acest acces. In plus, 2,5 miliarde de locuitori ai planetei nu vor avea acces la instalatii sanitare.

Unele progrese au fost realizate in privinta a 40 de obiective, precum extinderea spatiilor protejate ca parcuri nationale – 13% din teritorii -, si reducerea ritmului despaduririlor, de la 16 milioane de hectare pe an in anii 1990 la 13 milioane in 2000-2010.

Alte 24 de obiective au inregistrat progrese putine sau chiar inexistente. Emisiile de gaze cu efect de sera s-ar putea dubla in urmatorii 50 de ani, cu cresteri ale temperaturii medii de cel putin 3 grade. Se constata insa unele progrese in privinta eficientei energetice, iar unele tari semnatare ale Protocolului de la Kyoto si-au redus putin emisiile de gaze cu efect de sera.

Cu toate acestea, numarul inundatiilor a crescut cu 230% intre 1980-2000, iar cel al perioadelor de seceta cu 38%.

In cazul a opt obiective, raportul constata o degradare a situatiei – de pilda, 20% dintre speciile de vertebrate se afla in pericol -, in timp ce pentru alte 14, nu au putut fi trase concluzii, din lipsa de date.

„Geo-5 le reaminteste liderilor mondiali si statelor ce se vor reuni la conferinta Rio+20 ca tranzitia definitiva spre o economie verde, care sa emita putin CO2 si sa utilizeze eficient resursele, trebuie inceputa de urgenta”, a concluzionat directorul general al PNUE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *