Dieta vegetariana: argumente pro si contra

0
730
Dieta vegetariană: argumente pro şi contra
Dieta vegetariană: argumente pro şi contra
Dieta vegetariana: argumente pro si contra
Dieta vegetariana: argumente pro si contra

Din ce in ce mai multi oameni imbratiseaza acest mod de viata stiind ca o dieta vegetariana echilibrata si diversificata, fara carne, poate asigura necesarul de substante nutritive de care are nevoie organismul.

Numeroase dovezi stiintifice atesta faptul ca un vegetarian poate sa fie cu mult mai sanatos decat o persoana care consuma carne. Asadar, a fi vegetarian e calea spre o viata armonioasa, fara boli?

Nu suntem de acord cu aceasta teorie, considerand-o un extremism alimentar, insa cei care o practica sustin ca si-au recapatat vitalitatea. Adevarul e undeva la mijloc. Eliminarea carnii din alimentatie, cel putin pentru o perioada nu prea indelungata, nu face rau nimanui, precizeaza Petra Pojala, nutritionist si dietetician Natur House (www.natur-house.ro). Exista si argumente care nu sustin vegetarianismul ca mod de alimentatie constant. Legumele si fructele sunt bogate in vitamine si minerale, insa sunt sarace in aminoacizii necesari metabolismului. Din acest punct de vedere, ovo-lacto-vegetarienii sunt cei mai protejati.

Prelungirea dietei vegetariene induce si anumite riscuri. Copiii, batranii si femeile insarcinate sunt categoriile care risca cel mai mult prin adoptarea unei diete vegetariene. La copii pot aparea tulburari de crestere, tulburari ale sistemului nervos, rahitism, anemie. Nici gravidele nu ar trebui sa se joace cu asemenea experiente alimentare. In timpul sarcinii este important ca femeia sa se hraneasca astfel incat sa asigure toate substantele nutritive necesare dezvoltarii fatului si mentinerii propriei sanatati. Ca sa nu mai vorbim de diabetici care au nevoie de carne zilnic. Dieteticienii recomanda un regim vegetarian numai obezilor si numai sub supravegherea stricta a medicului.

Nu trebuie insa sa ne abatem de la principiile unei alimentatii sanatoase: sa mancam rational, sa mancam alimente diversificate, sa avem 5 mese pe zi, sa consumam lichide si sa facem miscare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.