Zaharina, dulce rau…

Zaharina este unul dintre cei mai controversati indulcitori prezenti in acest moment pe piata. Desi a fost descoperita de mai bine de un secol, nu este clar inca daca este sau nu sigura pentru consum. Inainte de a alege sa consumati zaharina in locul zaharului sau alegeti un produs „light” care are in compozitie aditivul,…

Citește mai departe

Alimentele traditionale si ecologice, protejate printr-un oficiu national

Producatorii de alimente ecologice si traditionale sunt sustinuti, incepand de ieri, prin Oficiul National pentru Produse Traditionale si Ecologice cu filiale in Timis, Bihor, Alba, Iasi, Arges, Galati, Brasov. Guvernul a decis infiintarea institutiei inca de la jumatatea lunii aprilie. „Avem deja un dosar in lucru pentru obtinerea protectiei indicatiei geografice pentru un produs, respectiv…

Citește mai departe

Inlocuiti E-urile cu produse ecologice

Va ginditi sa inlocuiti dieta cu E-uri si pesti-cide cu una ecologica? Incepeti prin a cauta varianta bio a alimentelor preferate. Si nu uitati sa luati „ceva eco” de fiecare data cind mergeti la cumparaturi. Trecerea de la alimentatia conventionala la un meniu complet bio peste noapte este dificil de realizat. Asociatia pentru Comert Organic…

Citește mai departe

Carne clonata

Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care cere interzicerea folosirii carnii de la animalele clonate pentru consum uman. De asemenea, se doreste impunerea unui embargo pentru toate produsele provenind de la animale clonate. Decizia a venit in urma constatarii ca pot surveni probleme in procesul de clonare, iar efectele lor asupra sanatatii umane sunt…

Citește mai departe

E-urile Si criminalii

Consumul de alimente cu foarte multi aditivi alimentari vine in ajutorul criminalistilor Doctorul John Bond, cercetator la Universitatea din Leichester, a aratat ca impatimitii mincarurilor nesanatoase vor lasa amprente mult mai clare decit criminalii care au o dieta sanatoasa. Acesta a explicat ca prin transpiratie ei vor elimina mai mult sodiu, care este o substanta…

Citește mai departe

Fara extract de plante

Producatorul bauturii Dr Pepper ne pacaleste de doua ori. O data ca are in compozitie extract de plante si a doua oara ca bautura este racoritoare. Dr Pepper este o bautura racoritoare care ne pacaleste ca are in compozitie extract de plante. In schimb, are un exces de zaharuri rafinate cu index glicemic foarte ridicat,…

Citește mai departe

Antioxidanti naturali

Este unanim recunoscut ca, dincolo de aspectele legate de genetica, o serie de maladii specifice civilizatiei contemporane isi are originea in calitatea actului alimentar, atit sub aspect cantitativ, cit mai ales din punct de vedere calitativ. Asa cum afirma in lucrarea de specialitate profesorul Segal, in „Alimente functionale” din 1999, politica nutritionala adoptata in diverse…

Citește mai departe

Liber la impuscarea vulpilor

Peste 600 de vulpi din judetul Olt vor fi impuscate in cadrul unei actiuni controlate pentru depistarea eventualelor focare de rabie. Actiunea este desfasurata de Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) in colaborare cu Directia Silvica (DS) si Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Olt. Aceasta a demarat la inceputul acestei…

Citește mai departe

Fraude la ANPA

Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura este acuzata ca a emis ilegal licente de acvacultura in amenajarea piscicola Holbina I, din Delta Dunarii. Presedintele Organizatiei PNL Tulcea a declarat ca atribuirea unei licente de acvacultura pe o amenajare piscicola reconstruita ecologic este „o infractiune de natura penala”. Licenta ar fi fost acordata de presedintele ANPA,…

Citește mai departe

Daciana interpeleaza Comisia Europeana

Europarlamentarul PSD Daciana Sirbu a adresat o intrebare scrisa Comisiei Europene privind „Efectele nocive ale expunerii indelungate la radiatiile electromagnetice (EMF) emise de aparatura electronica”. In motivarea intrebarii scrise se arata ca „utilizarea tehnologiilor performante in scopul imbunatatirii calitatii vietii a determinat explozia numarului de surse de radiatii electromagnetice care, conform ultimului studiu in acest…

Citește mai departe

Supa din foarte multa sare

Dintr-o singura portie de supa se acumuleaza jumatate din cantitatea zilnica recomandata de sare. Consumat in exces, produsul agraveaza bolile de inima si de rinichi. Fideaua instant din faina de mazare cu aroma de pui Phugia este un produs care are in compozitie o cantitate mare de glucide, atit cu absorbtie lenta (amidon), cit si…

Citește mai departe

Carne iradiata

Departamentul pentru Agricultura din SUA (USDA) va permite celor din industria prelucrarii carnii sa foloseasca iradierea pentru a ucide bacteria E. colli ce s-ar putea afla pe carcasele de vita. Singura conditie pusa de autoritatile americane este ca pe eticheta produselor ce au suferit acest proces de decontaminare sa apara inscriptia „iradiat”. Procesatorii spun ca…

Citește mai departe

Fosfatii rup oasele

Consumul a mai mult de 70 de grame de fosfor pe zi este sinonim cu aparitia densitatii osoase scazute, pentru ca fosfatii impiedica fixarea calciului in oase. Cum fosforul este prezent in foarte multe produse, doza se depaseste cu usurinta. Fosfatii sint aditivi alimentari utilizati de industria alimentara ca agenti de reglare a aciditatii, ca…

Citește mai departe

Simpozion consacrat dezvoltarii si conservarii biodiversitatii zootehnice prin biotehnologii de reproductie

Marti, 2 septembrie 2008, la Casa Academiei Romane s-au desfasurat lucrarile simpozionului cu tema „Dezvoltarea si conservarea biodiversitatii zootehnice prin biotehnologii de reproductie”, manifestare organizata de Institutul National de Cercetari Economice/ Centrul de Biodiversitate Agrosilvica (CSCBA) „Academician David Davidescu”, in colaborare cu specialisti de prestigiu din invatamantul superior zootehnic, din cercetarea stiintifica zootehnica si din…

Citește mai departe
H&M ofer? clien?ilor din Irlanda ?i Marea Britanie cinci euro respectiv lire pentru fiecare saco?? de haine vechi

O romanca face haine ecologice in America

Zoica Matei traieste acum in Statele Unite. Ea creeaza haine transsezoniere care nu se demodeaza odata cu trecerea timpului. Ea spune ca, in felul acesta, oamenii nu mai sunt nevoiti sa cumpere mereu imbracaminte. Astfel sunt reduse emisiile de dioxid de carbon rezultate in urma procesului de fabricare a vestimentatiei. In plus, hainele transsezoniere pe…

Citește mai departe

Stapinul mierii si sucurilor eco

S-a apucat de apicultura de nevoie, pentru a-si suplimenta veniturile, si a ajuns unul dintre cei mai mari exportatori de miere naturala si ecologica din Romania. Traian Dobre, din Baicoi, judetul Prahova, nu o sa incerce sa te vrajeasca prin faptul ca s-a apucat de apicultura din pasiune. Omul recunoaste pe un ton apasat ca…

Citește mai departe

Din 2009:Se promit subventii prin PNDR

Producatorii din agricultura ecologica ar putea primi din 2009 subventii prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), a declarat Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii. „Noi am facut demersuri, pentru ca nu exista subventii specifice la nivel european pentru agricultura ecologica, ci un cadru juridic normativ care permite statelor membre sa acorde anumite subventii, si unul din…

Citește mai departe

Produsul zilei:Polenul, remediu pentru slabiciunea fizica

Polenul granule de la Apicola Deva este un produs 100% natural, obtinut din stupine certificate ecologic. Polenul este un supliment nutritiv valoros, deoarece contine o gama foarte larga de proteine, aminoacizi, glucide, minerale, vitamine si enzime. Este un stimulent general al organismului, vitaminizant, tonic, energizant si antianemic. Acest produs al stupului ajuta in tulburari circulatorii,…

Citește mai departe

Amestec nociv din grasimi sintetice si zaharuri rafinate

Margarina, grasime sintetica, este unul dintre ingredientele principale ale napolitanei. In combinatie cu zaharul, poate avea efecte dezastruoase asupra organismului. Napolitana glazurata Cip este un produs cu un profil nutritional extrem de dezechilibrat, avind un exces de glucide (67%) care imprima produsului o incarcatura glicemica foarte ridicata. Excesul de lipide este constituit in principal din…

Citește mai departe

Romalimenta: oprirea activitatii Protan, un butoi cu pulbere pentru Bucuresti

Sistarea activitatii fabricii Protan din Popesti Leordeni determina „probleme grave” pentru fabricile din industria alimentara din jurul Bucurestiului, care se gandesc sa apeleze la firme similare Protanului din Bulgaria sau Ungaria, a declarat ieri presedintele Romalimenta, Sorin Minea. Minea a afirmat ca, din cele aproximativ 150 de tone de deseuri de origine animala colectate si…

Citește mai departe

Sanatos – Alegeti hrana ecologica

Mincarea pentru bebe, laptele, capsunile, orezul, fasolea, telina, castravetii, cartofii, ardeii, porumbul, soia, piersicile, merele, strugurii, ciresele sau caisele eco trebuie preferate „suratelor” conventionale. Site-ul Kidsorganics.com a intocmit o lista cu cele mai importante alimente care ar trebui consumate in varianta ecologica. In fruntea listei este hrana gata preparata (la borcanel) pentru bebelusi. Recomandarea se…

Citește mai departe

Studiu – Profitul bio

Culturile eco de cereale ar putea deveni mai profitabile decit cele conventionale, daca petrol ajunge la 200 de dolari barilul. Un studiu al firmei Andersons a aratat ca scumpirea petrolului va atrage scumpirea ingrasamintelor artificiale si scaderea profitului agricultorilor non-bio. Sursa: Jurnalul National

Citește mai departe

Produsul zilei – Ulei vegetal de galbenele

Uleiul vegetal de galbenele Florame este un produs cosmetic bio recomandat ingrijirii pielii delicate, dar si a celei uscate si iritate. Acest ulei a fost obtinut prin macerarea florilor proaspete de galbenele in ulei vegetal de masline. Ingredientele folosite – galbenelele si uleiul de masline – provin din agricultura ecologica. Produsul poate fi aplicat atit…

Citește mai departe

Alternativa – Conservantii naturali

Producatorii de alimente au o serie de alternative pentru a inlocui sarea folosita in cantitati mari, cu rolul de conservant. Inlocuirea poate scadea incidenta bolilor cardiovasculare si renale. Consumul de sare a crescut in mod alarmant in ultimii ani, in ciuda campaniilor media extrem de intense. Sarea ascunsa in alimentele consumate zilnic este adaugata cu…

Citește mai departe

Spuma aerata din coloranti

Minicapsuni din spuma de zahar Marsh Mallow sint un produs zaharos de tip aerat (spuma) pe baza de zaharuri cu index glicemic foarte ridicat (zaharoza, sirop de glucoza/ fructoza), gelatina din porc si de vita si o gama intreaga de aditivi alimentari, coloranti chimici de sinteza periculosi pentru sanatate. Din aceasta cauza produsul are un…

Citește mai departe

Organismele modificate genetic ar putea contracara cresterea preturilor la alimente

Laboratorul de cercetari stiintifice si tehnologice al Uniunii Europene (UE) a emis, recent, un studiu asupra impactului asupra sanatatii a alimentelor din organisme modificate genetic (OMG). Expertii au admis ca OMG-urile supuse aprobarii anterior nu au avut pana in prezent efecte secundare. Cu toate acestea, Romania inca nu accepta astfel de alimente, pe motiv ca…

Citește mai departe

Cu lesurile sub nas

Pericol de dezastru ecologic la doar cativa kilometri de Bucuresti. Peste 100 de tone de lesuri animale stau de cateva zile in curtea societatii Protan din Popesti Leordeni. Reprezentantii firmei dau vina pe o firma de constructii care le-a blocat intentionat canalizarea si, implicit, activitatea. Cei care au de suferit sunt locuitorii din zona, care…

Citește mai departe

Alimente ecologice in licee

PREMIERA – Parlamentul tinerilor din sectorul 2 vrea mincare sanatoasa Colegiul National „Cantemir Voda” din Bucuresti ar putea fi primul liceu din tara unde va fi introdusa mincarea ecologica. Parlamentul Tinerilor din Sectorul 2 – liceeni si studenti -, sprijinit de Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica Bio Romania, dar si de conducerea institutiilor de invatamint,…

Citește mai departe