Preparate eco pe masa de Revelion

Carnatii din vanat, palinca de Oas, cozonacul si biscuitii cu scortisoara sunt preferatele romanilor pentru festinul de Anul Nou. Mancarea ecologica constituie o alternativa gustoasa si sana-toasa la produsele traditionale facute din carne de porc.preparate eco

Preparatele ecologice ajung de Sarbatori fie pe mesele celor care vor sa fie in pas cu stilul „verde” de viata, fie in bucataria persoanelor care tin la sanatatea familiei. Foarte multi romani nefamiliarizati cu conceptul „bio” confunda dieta eco cu cea de tip vegetarian.

Alimentele bio de pe masa festiva de Revelion pot insemna foarte bine branza, paine, carne, carnati, cozonac, biscuiti sau prajituri. Diferenta este ca acestea trebuie sa nu contina chimicale.

Legumele si fructele trebuie sa fie cultivate pe terenuri curatate de orice urma de pesticide. Pentru a obtine branza bio, hrana vacilor trebuie sa provina dintr-un sol nepoluat si netratat cu vreo substanta chimica.

E drept ca, in Romania, abia prin anul 2008 oamenii au inceput sa dea de gustul alimentelor bio. Bolile societatii moderne cauzate de o alimentatie nesanatoasa si doldora de chimicale i-au convins insa pe tot mai multi de beneficiile unui meniu eco.

Preturi piperate pentru sanatate

Asa se face ca, in preajma Sarbatorilor, romanii nu au ezitat sa viziteze magazinele bio si sa-si umple sacosa cu bunatati, in ciuda preturilor mai piperate.

„Iubitorii de mancare gustoasa si sanatoasa pot sa-si compuna in intregime meniul de Sarbatori din produsele noastre ecologice: carne proaspata de vita – 69 de lei kilogramul – si de pui – 59 de lei kilogramul -, fructe si legume proaspete, pe langa tot ce si-ar putea dori un bucatar rafinat: mirodenii, condimente, gelatina din alge, drojdie si praf de copt.

Avem si cateva produse englezesti cu care i-am obisnuit deja pe clientii nostri de anul trecut: mai multe feluri de cozonaci – 53 de lei – , budinca – 33 de lei – si placinte umplute – 29 de lei”, spune Bogdana Ghinescu, directorul magazinului Pukka Food. De pe rafturile acestuia nu lipsesc nici vinul rosu, biscuitii cu scortisoara, ceaiurile cu mirodenii, palinca de Oas si carnatii din mistret, caprioara sau strut.

Bucurestenii care vor sa manance si paine 100% naturala pot opta pentru Naturalia, singurul producator de paine bio din Romania, certificat de mai multe organisme internationale si nationale. Alimente bio se mai gasesc si in standurile speciale din marile lanturi de magazine. Exista si familii care nu gatesc de Sarbatori nici sarmale din carne de porc sau varza calita, nici mancaruri din produse bio.

Preparatele din peste, la fel de sanatoase

Oana Neneciu, in varsta de 25 de ani, va pregati pentru prietenul sau, Andrei, si pentru sora sa, Maria, un meniu pe baza de peste si fructe de mare. Nu din ratiuni ecologiste sau de sanatate, ci pur si simplu pentru a le rasfata simturile.

„Crevetii prajiti, cu usturoi si verdeata, alaturi de orez, pe de-o parte, si salata de somon afumat au fost cele mai reusite din meniul de Craciun. Poate vom adauga si stridii pentru masa de Revelion. Cert este ca si de Anul Nou vom gati fructe de mare. Pentru ca asta ne place”, spune cu hotarare Oana.

„Iubitorii de mancare gustoasa si sanatoasa pot sa-si compuna in intregime meniul de Sarbatori din produse eco, printre care carne de vita sau de pui. ” Bogdana Ghinescu – directorul Pukka Food

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *