Puterile mondiale lasa incalzirea globala… ca la inceput

0
525

Summit-ul G8, din Italia, nu a adus nimic nou pentru abordarea incalzirii globale. Marile puteri au lasatobama&berlusconi subiectul ca la inceput, cum se spune, refuzand, din diverse motive, sa ia atitudine, informeaza „Los Angeles Times”. Cu toate promisiunile presedintelui Obama, ca SUA vor prelua conducerea in actiunea de combatere a emisiilor cu efect de sera, stiutele obstacole – reunite sub „stindardul” recesiunii economice – au dus la previzibilele rezultate.

Presedintele american s-a grabit, ce-i drept, sa proclame noua politica a Statelor Unite in domeniu, o abordare complet noua a subiectului si o determinare care nu s-a vazut in trecut la cea mai mare putere a lumii, dar s-a lovit de incapatanarea partenerilor de dialog, care nu s-au putut lasa convinsi sa combata incalzirea globala in plina criza economica, antrenand in acest scop masuri nepopulare ca marirea costurilor energiei sau sporirea taxelor.

Fiecare dintre liderii statelor care s-au reunit in Italia a avut grija ca planul sau teoretic sa fie cat mai sonor – reducerea emisiilor din statele lor cu 80% pana in 2050 si chiar reducerea la jumatate la nivel planetar – dar nimeni nu a prezentat masuri concrete de a se ajunge acolo. Ba mai mult, tari in curs de dezvoltare ca India sau China, mari producatoare de gaze cu efect de sera si care obtin mereu alte si alte derogari, au respins pachetul ecologic fara sa clipeasca. Si cum sa le mai zici ceva cand pe ele se bazeaza intreaga lume pentru a reporni economia mondiala? Asa incat „mai va” cu toata povestea aceasta a combaterii efectului de sera, ca nu-i momentul. Cam acestea au fost concluziile unui summit de la care ecologistii asteptau mult mai mult.

Si poate ca nu intamplator au aparut in aceste zile rezultatele unui sondaj din care reiese ca o mare parte din cetatenii americani nu sunt foarte convinsi ca activitatile umane incing Terra. Doar jumatate dintre ei cred ca arderea combustibililor fosili ne face atatea necazuri. Restul considera ori ca schimbarile naturale in clima Pamantului detrmina ceea ce vedem astazi in jur, iar o alta parte nici nu prea stiu ce sa creada, dar afirma ca nu exista dovezi clare ca omul este direct responsabil. „No comment”…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.