Aflata la coada listei europene privind colectarea selectiva si reciclarea, Romania trebuie sa se ridice, in cinci ani, la nivelul mediu din UE. Altfel, riscurile sunt enorme: infringement si amenzi de cateva sute de mii de euro pe zi.
Institutiile publice vor fi obligate sa colecteze selectiv deseurile de ambalaje
Nivelul de reciclare in Romania este potrivit celei mai folosite enciclopedii on-line, Wikipedia, de 1% – cel mai mic din Uniunea Europeana. Oficialii romanii resping acest procent, vorbind de cifre un pic mai mari. Oricare ar fi cifra reala, ea este mult sub media europeana si departe de procentul belgian, care sare de 80%.
Prin noua directiva-cadru a gestiunii deseurilor, pe care Ministerul Mediului o transpune in legislatia nationala pana la finele anului, Romania are o misiune grea: sa creeze un sistem de colectare selectiva si de reciclare care sa functioneze eficient. Si, pentru asta, are la dispozitie doar cinci ani. Daca nu, amenzile, in cazul in care UE deschide o procedura de infringement, pot ajunge pana la 200.000 de euro pe zi, pentru fiecare flux de deseuri pe care obiectivele nu au fost indeplinite.
Concret, tara noastra trebuie sa colecteze selectiv si sa recicleze 42% dintre deseurile de pe piata, tinta care creste anual, ajungand la 60% in 2013. Obiectivul este defalcat pe fluxuri de deseuri. Astfel, anul acesta, obligatia de reciclare a hartiei este de 60%, a plasticului de 14%, a sticlei de 44% si a metalelor de 50%.
Un pas gresit la inceput?
Belgia – alaturi de Austria, Portugalia, Franta s.a. – a pornit sistemul colectarii selective a deseurilor, instituind, prin lege, existenta unei singure asociatii colective care sa preia de la producatorii de ambalaje raspunderea colectarii si reciclarii lor. Sub numele de Fost Plus, si pe piata din 1994, asociatia organizeaza mai departe colectarea selectiva si reciclarea, stimuland competitia intre operatorii de salubritate si reciclatori.
In Romania, sistemul a fost construit diferit, Ministerul Mediului autorizand cinci companii pe nisa preluarii raspunderii colective asupra deseurilor de ambalaje. Astfel, Eco-Rom, Eco-x, Environ, Intersemat si Sota Grup sunt competitori, situatie pe care oficialii europeni si cei belgieni o critica, sustinand ca nu asa se construieste un sistem bun si functional de colectare si reciclare.
Explicatia Ministerului Mediului, prin directorul Directiei de Gestiune Deseuri si Substante Periculoase, Ionut Georgescu, este aceea ca ministerul nu „poate obliga producatorul sa intre intr-o schema fixa”. Astfel, producatorilor romani de ambalaje, li se ofera alternative, sustine Georgescu. William Vermeir, directorul Fost Plus si unul dintre pilonii crearii sistemului de colectare selectiva in Belgia, crede ca stimularea concurentei la nivelul de preluare a raspunderii producatorilor este un pas gresit, pentru ca inhiba crearea unui sistem de colectare si reciclare cu adevarat sanatos.
„Oficialii din industrie ar trebui sa mearga impreuna la guvern cu propunerile lor si sa caute sistemul cel mai eficient din punctul de vedere al costurilor”, subliniaza belgianul, precizand ca sistemul de la Bruxelles nu este neaparat cel mai bun din lume si cel mai indicat pentru Romania, dar ca s-a dovedit a fi o reteta buna pentru Belgia, aducand rate de reciclare de peste 80%, in 2008. De asemenea, avertizeaza acesta, autoritatile trebuie sa coopereze la nivel central si local si sa evite copierea totala a unui model care functioneaza in alte tari.
Iar Ionut Georgescu, prezent la al cincilea Congres Pro Europe, cu tema Economia Verde in Actiune, este constient de acest risc. „Analizam posibilitatea de a merge pe varianta belgiana. Nu suntem inca hotarati 100% de ceea ce vrem sa facem. Trebuie sa facem o analiza, un studiu, sa vedem ce efecte va avea pe piata”, spune oficialul, precizand ca, pana la finalul acestui an, ministerul – dupa discutii cu toate partile implicate, inclusiv primarii, producatori si operatori de salubritate – se va decide asupra tipului de sistem care trebuie implementat in Romania. El recunoaste ca ministerul trebuie sa se gandeasca mai atent la efectele pe piata, in situatia actuala, cu cinci companii autorizate.
Momentul, crede Georgescu, reprezinta atat un avantaj foarte mare, dat de introducerea noii legislatii europene, cat si un punct critic in alegerea modelului pentru Romania.
Ministerul si-a propus ca, pana la finele lui 2011, toata legislatia care trebuie schimbata, ca urmare a introducerii noii directive-cadru a deseurilor, sa fie modificata, iar, din 2012, sa inceapa etapa de implementare.
Critici europene
Henri Meiresonne, presedintele Pro Europe (Packaging Recovery Organisation Europe), organizatia-umbrela care include sistemele de ambalaje si de recuperare a acestora si care foloseste marca Punctul Verde, critica autorizarea mai multor actori la nivelul preluarii raspunderii producatorilor, in Romania.
Intr-un interviu acordat in exclusivitate EVZ, oficialul european considera ca politicienii trebuie sa lase industria sa-si faca treaba in domeniul reciclarii.
EVZ: In Belgia a fost autorizata o singura institutie care sa preia raspunderea colectarii selective de la producatorii de ambalaje, pe cand in Romania sunt cinci astfel de organizatii. De ce credeti ca autoritatile romane incurajeaza competitia la acest nivel?
Henri Meiresonne: Nu inteleg de ce, in anumite tari, autoritatile insista sa aiba sistem competitiv. Pentru ca ceea ce este important, este ceea se petrece pe teren, ceea ce inseamna 90% din costuri. Iar ceea ce se petrece la nivel administrativ reprezinta doar 10% din costuri. De ce insista sa aiba competitie pentru cei 10%, cand, de fapt, dezordinea este la cei 90%? In Belgia, competitia este pe teren, intre operatori. Si asta ne ofera cel mai bun serviciu la cele mai mic preturi.
Cat mai avem pana ajungem la un nivel decent de colectare selectiva si reciclare?
Cred ca zece ani, dar romanii imi spun ca sunt prea optimist. Cred ca, daca veti munci intens, va fi posibil. Normal, totul trebuie sa inceapa de la introducerea colectarii selective peste tot si apoi trebuie sa va cuplati la industria de reciclare din Uniunea Europeana. Asa veti ajunge sa reciclati un procent de 50% din deseuri.
Sunteti familiarizat cu stadiul incipient la care se afla sistemul colectarii selective in Romania. Care credeti ca este cea mai mare provocare pentru romani?
Cred ca cea mai grea provocare este ca politicienii sa inteleaga cu adevarat care este situatia, pentru ca industria a ajuns la un nivel la care isi poate crea singura un sistem care sa fie sustinut de autoritati, atat la nivel central, cat si la nivel local. De asemenea, si comunicarea cu cetateanul este foarte importanta. Mai ales el trebuie sa inteleaga ca are o contributie de adus la sistem. Pe scurt, guvernul trebuie sa inteleaga ca realizarea unui astfel de sistem inseamna cooperare intre autoritati, industrie si cetatean.