Romania coopereaza cu Ungaria pentru constructia unei fabrici pentru reciclarea tuburilor fluorescente

0
484
Plan de reducere a deşeurilor in Arges
Romania coopereaza cu Ungaria pentru constructia unei fabrici pentru reciclarea tuburilor fluorescente

Recolamp Romania si Electro-Coord Magyarország Nonprofit Ungaria, asociatii specializate in managementul deseurilor de surse de lumina, au inaugurat luni, in Mezőkovácsháza, Ungaria, o fabrica pentru reciclarea tuburilor fluorescente, realizata printr-un program de cooperare finantat de UE.

Recolamp si Electro-Coord au lansat in iulie 2011, in Timisoara, proiectul „Reducerea poluarii cu substante toxice prin imbunatatirea managementului deseurilor de surse de lumina in judetele de la granita dintre Ungaria si Romania”, derulat in cadrul programului de cooperare transfrontaliera Ungaria – Romania 2007-2013.

Proiectul beneficiaza de fonduri europene, are un buget de 1,6 milioane euro si se deruleaza in perioada martie 2011 – mai 2012, in judetele situate la granita dintre cele doua tari partenere (Romania – Arad, Timis, Bihor, Satu-Mare si Ungaria – Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés si Csongrád).

Fondurile alocate proiectului vizeaza producerea si amplasarea de containere specializate de colectare, desfasurarea de campanii de informare si constientizare, precum si construirea fabricii de reciclare a deseurilor de surse de lumina.

Unitatea va recicla sursele de iluminat colectate din zonele geografice pe care proiectul le acopera in cele doua tari partenere.

Suprafata totala a fabricii este de 7.000 mp, din care hala de productie propriu-zisa ocupa 600 mp. Aceasta este impartita in trei sectoare: depozitul de materie prima (deseurile), linia de reciclare, amplasata in centrul cladirii si cel de-al treilea compartiment, in care se depoziteaza fractiile rezultate in urma procesului de reciclare. Fabrica beneficiaza si de o cladire de birouri si anexe.

Capacitatea liniei este de 200 kg tuburi fluorescente liniare reciclate pe ora.

Proiectul este implementat prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania 2007-2013 si este finantat de Uniunea Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, completat de co-finantarea nationala a celor doua state.

Recolamp este o organizatie non-profit infiintata in 2007 care are ca membri fondatori companiile General Electric, Narva, Osram si Philips. Asociatia preia de la producatori responsabilitatea privind gestionarea deseurilor de surse de lumina, colectarea si reciclarea becurilor economice si a tuburilor fluorescente arse.

Asociatia Electro-Coord Ungaria este specializata in managementul deseurilor de surse de iluminat pentru producatorii si distribuitorii de astfel de echipamente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.