Romania versus Belgia: cum se face o afacere din reciclare

0
397

LECTIA DE ECOLOGIE In timp ce in Romania reciclarea ramane la rusinosul, asa cum il numesc specialistii, procent de 1%, Belgia ocupa primul loc in Uniunea Europeana in termeni de reciclare.
La Indaver, in Belgia, se recicleaza aproape toate tipurile de deseuri.


Datele puse pe piata de Eurostat, in martie 2010, indica faptul ca per total Belgia ocupa, in 2008, locul doi in UE cu un procent de 60%, depasita de Germania (65%). Insa, in ultimii doi ani, procentul ar fi crescut la 80%, potrivit estimarilor reprezentantilor industriei din Belgia.

In unele orase, rata de reciclare este aproape 90% din gunoiul municipal produs. Ideea pe care se bazeaza sistemul de reciclare din Belgia este sa incurajeze rezidentii sa produca mai putin gunoi si sa recicleze mai mult. Iar acest lucru a fost posibil numai prin taxarea celor care produc gunoi mult.

Un model de business, reciclatorul complex

In iunie, in cadrul unei vizite in Olanda, am ajuns la Antwerp, in Belgia, pe platforma de reciclare a becurilor a companiei Indaver.

La origine o companie belgiana, Indaver s-a extins in mai multe tari europene, iar afacerile ei nu au ramas straine controverselor. Dar despre asta, putin mai tarziu.

Cu sediul central la Mechelen, compania numara acum 1.400 de angajati si se poate lauda cu o cifra de afaceri de 365 de milioane de euro anul trecut. Avand ca obiective sa produca energie din gunoi, cu un impact minim asupra mediului si sa foloseasca rational energia, recurgand mai ales la energiile verzi, Indaver este o adevarata fortareata de reciclare. Orice se recicleaza aici. Noi am vizitat unitatea de reciclare a surselor de lumina, care este dotata cu o linie speciala pentru tuburile fluorescente.

De ce trebuie reciclate becurile arse?

Am fost primiti de Danny Claes, directorul tehnic al fabricii, care dupa o scurta prezentare a activitatii ne-a condus spre un vestiar unde ne-am echipat asemenea angajatilor, cu veste de protectie si casti. La Indaver ajung anual peste un milion de tone de deseuri care provin din surse de lumina, iar un procent 92.5% este recuperat.

Astfel, am aflat ca doar un procent de aproape 8% ajunge la groapa de gunoi. Prin comparatie, Romania nu recicleaza sursele de lumina colectate selectiv. Odata colectate, ele sunt duse la o fabrica din Germania, pentru ca la noi nu este posibila reciclarea lor, din cauza costurilor mari ale utilajelor si a cantitatii mici de deseuri colectate. Si Olanda are probleme cu rata de colectare, care sta la doar 35%. Dar sta foarte bine la reciclare. Astfel, din sursele de lumina care ajung la Indaver, prin procesul de reciclare rezulta 89,18% sticla, 3,32% metal si 0,0006% mercur. De cele mai multe ori sticla recuperata astfel ajunge in circuitul economic, fiind folosita la fabricarea unei tigle foarte rezistente.

Iar mercurul, componenta din tuburile fluorescente care ii sperie pe activistii de mediu, este depozitat in cele mai sigure conditii, dupa cum da asigurari reprezentantul Indaver. Astfel substanta periculoasa este recuperata din tuburi si depozitata in niste celule impermeabile. Pe piata nu este rentabila, in acest moment, refolosirea mercurului.

„Trebuie sa cresti mereu ca sa nu te inghita competitia”, spune Danny Claes, care ne-a explicat in detaliu imbunatatirile tehnologice de care se preocupa compania. Vorbeste de standardele inalte de calitate si de grija pentru mediu, lucruri care in Romania sunt doar deziderate pe buzele activistilor din domeniu si ale putinelor organizatii implicate in gestionarea deseurilor.

Controversa din Irlanda

Totusi, performanta cum este, compania n-a fost ocolita de scandaluri, cel mai recent izbucnind in Irlanda, una dintre tarile in care Indaver a investit masiv la nivel de extindere si dezvoltare.

In tinutul Meath din Irlanda, compania a inceput lucrarile la un imens incinerator pentru deseuri municipale, care ar trebui sa fie gata in 2011. Dezacordul a provenit din propunerea Ministerului Mediului de a limita cantitatea deseuri ce ar urma sa fie incinerate la 30% din deseurile municipale, potrivit unui articol din publicatia regionala Meath Chronicle.

In timp ce Indaver crede ca singura solutie viabila pentru a rezolva problema infrastructurii de management al deseurilor din nord-estul tarii este realizarea acestui incinerator, comunitatea locala se opune fervent. Nu mai putin de 4.000 de obiectii au fost depuse la minister, iar 27.000 de localnici au semnat o petitie impotriva constructiei.

Reprezentantii Indaver si autoritatile au reluat recent discutiile pentru a stabili exact procentul de deseuri ce urmeaza sa fie incinerate din martie 2011, cand proiectul va porni. Construirea acestui incinerator din Carranstown, Meath, este cea mai mare investitie din toate timpurile intr-o facilitate de management al deseurilor din Irlanda.

* Din 2005, Romania este obligata, prin legislatia europeana, sa recicleze un anumit procent din deseurile din ambalaje puse anual pe piata

* Tinta de reciclare este de 42% anul acesta. Defalcat pe fluxuri de deseuri, acest obiectiv este de 60% la hartie, 14% la plastic, 44% la sticla si 50% la metale.

* Obiectivele cresc anual. Daca Romania rateaza tintele de reciclare, in 2015, o pasc amenzi de 200.000 de euro pe zi, pentru fiecare obiectiv neindeplinit.

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.