Rosiile mov au fost concepute in laboratoarele din Canada. Oamenii de stiinta spun ca au aceleasi beneficii precum afinele sau alte fructe de padure.
Specialistii sustin ca rosiile mov sunt benefice pentru sanatate. Desi au fost concepute in laborator, rosiile mov au aceleasi proprietati precum afinele sau alte fructe de padure de culoare inchisa.
Productia pe scara larga a acestor legume este in desfasurare in Canada, unde oamenii de stiinta se pregatesc sa imbutelieze spre comercializare primii 1.200 de litri de suc de rosii mov.
Pigmentul, cunoscut sub numele de antocianina, este un antioxidant despre care studiile pe animale au aratat ca poate lupta impotriva cancerului. Pigmentul purpuriu este rezultatul unui transfer al unei gene de la planta gura-leului, aceasta modificare activand un proces in rosie care permite antocianinei sa se dezvolte.
Rosiile au fost concepute la Centrul John Innes din Norwhich unde profesorul Cathie Martin spera sa ca prima livrare in cantitati mari a sucului de rosii mov sa permita cercetatorilor sa-i studieze potentialul.
„Cu aceste rosii mov poti obtine aceiasi compusi care sunt prezenti in afine si merisoare si care le confera beneficiile pentru sanatate, dar ii poti introduce in alimente pe care lumea chiar le mananca in cantitati semnificative si care sunt disponibile la un pret accesibil”, explica profesorul Martin.