Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor spune NU TTIP

Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor se alatura initiativei societatii civile impotriva negocierii Tratatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) dintre UE si SUA. TTIP este un acord care urmareste ”armonizarea” legislatiei pentru a incuraja liberul schimb intre SUA si Europa. Acest acord, negociat in secret, ascunde insa o suma de pericole la care vom fi…

Citește mai departe

Coralii din Marea Bariera, modificati genetic pentru a putea supravietui schimbarilor climatice

Cercetatorii vor „amesteca” specii de corali din diferite zone climatice intr-un proces de „evolutie asistata”, pentru a vedea daca astfel aceste animale vor reusi sa se adapteze mai repede temperaturilor crescande ale apei oceanului. Coralii din Marea Bariera, modificati genetic pentru a putea supravietui schimbarilor climatice (Imagine: Mediafax Foto/AFP) Agentia de cercetare marina a guvernului…

Citește mai departe
Schimbările climatice s-au aflat la originea misteriosului declin al populației din Insula Paștelui

Schimbarile climatice s-au aflat la originea misteriosului declin al populatiei din Insula Pastelui

Argumentul de ordin istoric invocat pentru a explica declinul populatiei de polinezieni din Insula Pastelui ar putea fi invalidat, conform unei noi cercetari publicate in Proceedings of the National Academy of Sciences, care sustine ca la originea misteriosului fenomen s-ar fi putut afla schimbarile climatice regionale, scrie techtimes.com. Multi oameni de stiinta au sustinut ca…

Citește mai departe
Zacamantul de gaze naturale descoperit in Marea Neagra ar putea avea 100 miliarde metri cubi

    Deversare de petrol in Marea Neagra, din cauza unei avarii la o conducta de petrol ruseasca

    O scurgere la un important oleoduct rusesc a provocat, miercuri, deversarea unei cantitati, inca nedeterminate, de petrol in Marea Neagra, in apropierea portului Tuapse, iar autoritatile au anuntat ca vremea nefavorabila ingreuneaza eforturile de evaluare si limitare a pagubelor, transmite Reuters, citata de Agerpres. „O cantitate de petrol s-a scurs in mare”, a declarat pentru…

    Citește mai departe

    Investitiile necesare in energie: 100 mld. euro in 20 de ani

    Obiectivele noii strategii energetice sunt securitatea alimentarii cu energie, mentinerea unui pret suportabil la consumatorii finali si protectia mediului, iar necesarul de investitii in sector se ridica la 100 miliarde euro pana in 2035, potrivit unui document elaborat de Departamentul pentru Energie. pub Cele mai bune companii recruteaza pe eJobs. Aplica acum! „Pentru a atrage…

    Citește mai departe
    Campanie de colectare a deseurilor electrice si electronice in Cluj-Napoca, pe 21 martie

    Doar 4% dintre oraseni colecteaza separat deseurile de echipamente electrice si electronice

    Aproximativ 60% dintre locuitorii din mediul urban separa deseurile pentru a fi reciclate ulterior si doar 4% dintre acestia colecteaza separat deseurile de echipamente electrice si electronice. La sate, nici nu se pune problema. DEEE Conform studiului “Atitudini si obiceiuri referitoare la deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE)”, efectuat de GBD Research, cele mai…

    Citește mai departe
    5-8 februarie 2015 - Zilele Reciclarii in Bacau

    Romanii detin deseuri electrice in casa, dar o mica parte din acestea ajung in fluxuri autorizate de reciclare

    Studiul denumit „Atitudini si obiceiuri referitoare la deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE)”, efectuat pentru ECOTIC de catre GBD Research, a avut ca obiectiv principal identificarea comportamentului populatiei in ceea ce priveste deseurile electrice si colectarea separata a acestora. Metoda de cercetare a fost tehnica sondajului de opinie, pe baza unui chestionar standardizat. Colectarea datelor s-a efectuat…

    Citește mai departe
    43 de milioane de hectare sunt cultivate ecologic in intreaga lume

    STUDIU: Agricultura ecologica in Moldova: Evolutie, provocari si politici de subventionare

    Agricultura ecologica este in crestere in Republica Moldova si contribuie in mod semnificativ la exporturile agricole globale. In timp ce doar 1,7% din teren este gestionat reusit din punct de vedere ,,organic”, exporturile pe produsele ecologice reprezinta mai mult de 11% din exporturile agricole. Cu toate acestea, subventiile pentru agricultura ecologica, inclusiv segmentul pentru fructe…

    Citește mai departe
    ICPE-CA investe?te în dezvoltarea unui proiect inovator de ob?inere a biogazului

    ICPE-CA investeste in dezvoltarea unui proiect inovator de obtinere a biogazului

    ICPE-CA Bucuresti este, de cativa ani, institutul de cercetare-dezvoltare cu cele mai multe tehnologii transferate in economie. Este un rezultat obtinut printr-un efort sustinut prin intermediul strategiei de adaptare dinamica la cerintele pietei, de dezvoltare a multidisciplinaritatii si de inovare continua si prin dezvoltarea unei infrastructuri de cercetare de nivel european. O noua materializare a…

    Citește mai departe
    Oportunitatea afacerii cu alge - comercializare si provocari

    Oportunitatea afacerii cu alge – comercializare si provocari

    Conform unui studiu american, algele continua sa fie una dintre ideile provocatoare in ceea ce priveste extinderea productiei de combustibili ecologici si a furnizorilor alimentari, dar si a productiei chimice, purificarea apei reziduale, precum si retinerea carbonului. Termenul de „alga” este folosit in special pentru a descrie in sens larg tipuri diferite de organisme acvatice…

    Citește mai departe
    Amenzi usturatoare pentru cei care merg cu masinile in zonele protejate din Muntii Bucegi

      Amenzi usturatoare pentru cei care merg cu masinile in zonele protejate din Muntii Bucegi

      Pe teritoriul Parcului Natural Bucegi exista multe zone protejate, unde este interzis accesul turistilor cu mijloace de transport. Insa, in fiecare an se gasesc teribilisti care vor sa ajunga cu masinile pana in varful muntelui. Plimbarile cu mijloace motorizate pe drumurile din parc ce nu fac parte din categoria drumurilor publice sunt sanctionate drastic. Conform…

      Citește mai departe

      Circulatia apei subterane. Implicatii asupra fracturarii hidraulice

      Una dintre realizarile importante ale tezei mele de doctorat de la University of Oklahoma („Heat Flow in Oklahoma”, 1997) a fost stabilirea unei regim convectiv de transport al caldurii crustale prin intermediul deplasarii apei subterane in Oklahoma. Practic, am explicat o semnificativa anomalie pozitiva de flux geotermic in partea de nord est a statului[1] prin aportul…

      Citește mai departe

      31.000 de puieti vor fi plantati in padurile Bistritei. Bariere silvice pentru delimitarea fondului forestier

      O suprafata de circa 6 hectare din fondul forestier, proprietate a municipiului Bistrita, va fi impadurita in cursul Lunii Padurii. In perioada 15 martie – 15 aprilie vor fi plantati 31.500 de puieti forestieri din speciile gorun (18.500 bucati), paltin (5.000), frasin (4.000), molid (1.500) si cires (2.500). Afis Luna PaduriiDe asemenea, padurea va fi…

      Citește mai departe

      Korodi la RFI, despre gazele de sist: Nu poti derula proiecte industriale, daca la nivel local oamenii nu-si dau acordul

      Procedurile privind gazele de sist trebuie sa aiba un parcurs normal, ca orice domeniu energetic care se desfasoara in Romania, nici mai accelerat, nici mai incet, cel putin in faza de explorare. Daca se va ajunge la exploatare, companiile trebuie sa aiba foarte multa chibzuinta si foarte multa deschidere fata de comunitatile locale. Iata ce…

      Citește mai departe
      Imbunatatirea cadrului legal si fiscal privind sectorul ONG din Romania

      Imbunatatirea cadrului legal si fiscal privind sectorul ONG din Romania

      Dupa mai bine de 9 ani de la ultima modificare a legislatiei privind asociatiile si fundatiile se resimte nevoia clarificarii anumitor prevederi, adaptarea la contextul actual si promovarea unor concepte noi care sa contribuie la dezvoltarea sectorului ONG din Romania. Costurile mult prea ridicate de infiintare a unui ONG, practicile diferite ale instantelor precum si…

      Citește mai departe

      Romanian Solar Summit 2013: Este sau nu eficienta energia solara in Romania?

      GOVNET impreuna cu Romanian Photovoltaic Industry Association („RPIA”) organizeaza a doua editie a „Romanian Solar Summit 2013 – Meet the PV market!”, cel mai mare eveniment din tara dedicat sectorului fotovoltaic. Evenimentul va avea loc pe 19 noiembrie la Hotel Intercontinental, Bucuresti. Summit-ul va reprezenta ocazia optima pentru industrie de a pune pe tapet realizarile din ultimul…

      Citește mai departe
      Noile reguli din comertul cu produse modificate genetic vor distruge ideea de piata unica a UE

      Plenul Camerei Deputatilor a respins marti propunerea legislativa privind interzicerea cultivarii si importului Organismelor Modificate Genetic (OMG)

      Plenul Camerei Deputatilor a respins marti propunerea legislativa privind interzicerea cultivarii si importului Organismelor Modificate Genetic (OMG), si interzicerea importului, productiei si comercializarii produselor care contin Organisme Modificate Genetic (OMG). „Am luat cuvantul in plen de mai multe ori aparand propunerea legislativa si aratand ca in Romania nu exista bariere serioase privind cultivarea si importul…

      Citește mai departe

      Agricultura ecologicã, in crestere de la an la an panã acum, a fãcut un pas inapoi, la nivelul judetului Vaslui

      Agricultura ecologicã, in crestere de la an la an panã acum, a fãcut un pas inapoi, la nivelul judetului Vaslui. Dacã in anul 2010, s-au inregistrat 17 operatori, anul trecut, numãrul acestora aproape s-a triplat, ajungand la 48, in timp ce, in acest an, doar 39 operatori economici au mai completat fisele de inregistrare. Datã…

      Citește mai departe
      25% din masini = 90% din poluare

      Opt mari orase din China sunt pe cale sa adopte restrictii privind inmatricularea de noi autovehicule

      Opt mari orase din China sunt pe cale sa adopte restrictii privind inmatricularea de noi autovehicule. Combaterea poluarii a dat nastere unor situatii-limita: la Shanghai licitatiile pentru placute de inmatriculare ajung si la 12.700 USD in timp ce la Beijing asteptarea inmatricularii poate lua ani. Masura este menita sa reduca poluarea masiva din marile aglomerari…

      Citește mai departe

      Poiectul pentru salvarea acvilei tipatoare mici, aproape de final. Planuri indraznete: concesionare de fond forestier pentru salvarea speciei

      In luna decembrie a acestui an, reprezentantii Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului Sibiu (AJPMS) pun punct unuia dintre cele mai importante proiecte derulate din anul 2010, „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania”. Nu se opresc aici, insa, avand in vedere, pe viitor, concesionarea de fond forestier in judetele Sibiu, Mures si Brasov, intrucat restrangerea suprafetelor…

      Citește mai departe

      Raportul Prefecturii: Situatia padurilor proprietate publica a statului din judetul Prahova

      Colegiul Prefectural al Judetului Prahova Situatia padurilor proprietate publica a statului din judetul Prahova Stadiul certificarii managementului forestier, in sistem FSC, pentru circa 91.000 ha din fondul forestier, proprietate publica a statului     Certificarea managementului forestier este un act voluntar, initiat la cererea proprietarului sau a administratorului padurii, in vederea evaluarii, de catre un…

      Citește mai departe
      Moldova ader? la E5P, Instrumentul Parteneriatului Estic pentru eficien?? Energetic?

      Emil Calota (ANRE): Regionalizarea poate constitui o sansa pentru ca eficienta energetica sa devina un motor de dezvoltare

      Regionalizarea poate constitui o sansa pentru ca eficienta energetica sa devina un motor de dezvoltare, cu conditia ca legea nationala si tot programul national de actiune sa fie mult mai concret definite, a declarat, marti, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei /ANRE/, Emil Calota, intr-o dezbatere cu privire la eficienta energetica a Romaniei….

      Citește mai departe
      Retrocedarea în natur? duce la desfiin?area Sta?iunii clujene de cercetare în pomicultur?

      Retrocedarea in natura duce la desfiintarea Statiunii clujene de cercetare in pomicultura

      Specialistii Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura din Cluj-Napoca, impreuna cu colegii lor din institutii cu acelasi profil din Blaj, Livada, Bistrita, Iernut, Tirgu-Mures si Turda solicita Guvernului si Parlamentului sa interzica retrocedarile in natura ale terenurilor statului aflate in administrarea statiunilor de cercetare din domeniul agricol, pentru ca acestea sunt unitati strategice in dezvoltarea economica…

      Citește mai departe

      Pungile ecologice – vedetele expozitiei ALL-PACK 2012

      Printre cele mai vizitate standuri de la Expozitia Internationala pentru Ambalaje All-Pack ce s-a desfasurat in cadrul Romexpo Bucuresti, au fost cele ale producatorilor de pungi si folii ecologice realizate din polietilena biodegradabila si hartie. Va prezentam cele mai apreciate ambalaje, adevarate „vedete” ale evenimentului. Printre vizitatori, premierul Victor Ponta, foarte binedispus, insotit de sotia…

      Citește mai departe

      Dragos Ciomag, seful Directiei Silvice Prahova: ”Dupa ce trec de un anumit nivel al coniacului, oamenii se duc sa discute cu ursul si apar probleme”

      Directorul Directiei Silvice Prahova, Dragos Ciomag, da, intr-un interviu acordat PH-online, sfaturi eco prahovenilor si vorbeste despre incidentele din ultima perioada referitoare la atacurile ursilor, dar si despre comportamentul neadecvat al oamenilor in raport cu aceste animale. Reporter: Mai are respect romanul pentru fratele sau, codrul? Dragos Ciomag: Da, mai are, dar nu toti romanii….

      Citește mai departe

      Agentia Nucleara pentru Deseuri Radioactive (ANDR) a reluat demersurile necesare construirii Depozitului Final de Deseuri de Slaba si Medie Activitate

      Agentia Nucleara pentru Deseuri Radioactive liciteaza achizitionarea documentatiei PUZ pentru construirea depozitului, in judetul Constanta • Greenpeace a atacat in instanta obtinerea unei autorizatii provizorii pentru proiect, procesul a fost castigat, iar documentatia trebuie refacuta Agentia Nucleara pentru Deseuri Radioactive (ANDR) a reluat demersurile necesare construirii Depozitului Final de Deseuri de Slaba si Medie Activitate – DFDSMA…

      Citește mai departe

      Ordin pentru simplificarea accesarii fondurilor europene in cadrul POS Mediu

      Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, s-a intalnit joi, 13 septembrie 2012, la sediul MMP, cu Janez Potočnik, comisarul european pentru mediu. Discutiile dintre cei doi oficiali au vizat prioritatile de mediu ale Romaniei si ale Uniunii Europene, absorbtia fondurilor europene, managementul integrat al deseurilor, accesul cetatenilor la apa potabila, investitiile verzi si utilizarea eficienta…

      Citește mai departe

      UE declanseaza o ancheta la adresa Chinei, pentru concurenta neloiala pe piata panourilor solare

      Tensiuni intre Europa si China. Comisia Europeana a lansat joi o ancheta antidumping contra fabricantilor chinezi de panouri solare. Decizia risca sa duca la un razboi comercial cu China, in conditiile in care Beijingul subventioneaza industria sa fotovoltaica si o considera un varf de lance al exporturilor sale. Dar la fel si Europa. Anuntul vine…

      Citește mai departe

      Fracturare Hidraulica – Ce este? Tehnologia pe intelesul tuturor

      Zacamintele conventionale de gaze si petrol se gasesc in formatiuni geologice cu o porozitate si permeabilitate bune. Adica exista pori si goluri in care hidrocarburile se pot acumula si mici canale prin care acestea pot curge. Sisturile sunt roci foarte compacte si dure, lipsite de permeabilitate care sa permita curgerea hidrocarburilor. Pentru a creste aceasta…

      Citește mai departe