Noile reguli din comertul cu produse modificate genetic vor distruge ideea de piata unica a UE

Inspectia pentru controlul organismelor modificate genetic, structura din subordinea Directiei Agricole Suceava, are un singur angajat

Interzicerea cultivarii organismelor modificate genetic a lasat fara treaba o serie de inspectori * chiar daca nu au obiectivul muncii, ei totusi primesc salarii Dupa ce Romania a intrat in UE, a fost interzisa cultivarea organismelor modificate genetic, cum este de exemplu soia sau porumbul hibrid, conform reglementarilor europene. In aceste conditii, inspectorii pentru controlul…

Citește mai departe
ing. Grigore Onaciu

Numarul de producatori certificati in agricultura ecologica la Cluj a crescut

Agricultura ecologica a devenit tot mai atractiva pentru operatorii economici. Potrivit datelor oferite de catre Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Cluj anul acesta 142 de producatori economici au fost autorizati in cadrul agriculturii ecologice. Anul trecut au fost certificati ecologic doar 54 de producatori in agricultura ecologica, iar in urma inspectiei tehnice din acest…

Citește mai departe

Cristian Delibas: -A luat un adevarat elan infiintarea culturilor ecologice-

Tot mai multi fermieri din judet au prins gustul culturilor ecologice. Cel putin asta sustine seful Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Botosani, inginerul Cristian Delibas. Potrivit acestuia, mii de hectare de culturi sunt in perioada de monitorizare in vederea certificarii lor drept culturi ecologice. „In ultima perioada putem spune chiar ca a luat…

Citește mai departe
Peste 80% din teritoriul Romaniei, la limita incarcaturii cu nitrati

Apele din Neamt vor fi protejate de poluarea cu nitrati

Programul de actiune pentru zonele vulnerabile la poluarea cu nitrati din surse agricole la nivel de unitati administrativ teritoriale a intrat in implementare, ca urmare a unei decizii a ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. In acest sens, Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Neamt, in parteneriat cu Oficiul de Studii Pedologice si Agrochimice (OSPA)…

Citește mai departe

OMG, la judecata

A venit toamna si ecologistii ies la atac. Asociatia Agent Green a dat in judecata Ministerul Agriculturii si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului pe motiv ca refuza sa desecretizeze Registrul national al cultivatorilor de organisme modificate genetic. Activistii mediului sunt preocupati de zonele in care se cultiva in prezent porumb modificat genetic (MON810 al companiei…

Citește mai departe

Bioagricultorii cer subventii mai mari

Fermierii bio obtin o productie mai mica la costuri mai mari, dar nu primesc niciun fel de compensatie. Solicitarile agricultorilor bio, nemultumiti de situatie, au fost inaintate catre Ministerul Agriculturii. Reprezentantii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Cluj (DADR) au inaintat catre Ministerul Agriculturii solicitarile fermierilor care practica agricultura de tip bio. Acestia isi exprima…

Citește mai departe

Culturile ecologice castiga teren

Suprafetele cultivate in mod ecologic se extind in judetul Olt de la an la an, fapt dovedit cu cifre de purtatoarea de cuvant a Directiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Olt, Maria Paval. Daca acum avem numai aproximativ 300 de hectare de culturi agricole ecologice certificate, peste trei ani in Olt vor fi aproape…

Citește mai departe

Curs de formare profesionala in domeniul agriculturii ecologice

In perioada 17-21 Noiembrie 2008, A.N.C.A. deruleaza impreuna cu ITC – International Trade Center Geneva un Curs de Formare Profesionala in domeniul agriculturii ecologice. Cursul se desfasoara pe trei Module, care se vor derula in perioada mentionata, in trei locatii diferite, conform urmatorului plan: Structura Planului de curs si a grupurilor tinta Modul 1: Consilieri…

Citește mai departe

Desertul romanesc creste cu pepene

Schimbarile climatice, defrisarile abuzive si metodele gresite de exploatare a culturilor accelereaza fenomenul desertificarii. Temperatura aerului a depas it frecvent in aceasta vara 32 de grade C – adica valoarea biologica de rezistenta a plantelor prasitoare cum sunt porumbul si floareasoarelui). Cele mai afectate sunt culturile din sudul Campiei Romane si din Campia de Vest,…

Citește mai departe

Siloz european, la Carani

In judetul Timis, problematica depozitarii cerealelor s-a reflectat cu efecte negative, tot mai acut, in activitatea cultivatorilor, mai ales dupa privatizarea fostelor spatii de depozitare ale statului. Timp de peste un deceniu si jumatate, politica agricola a guvernantilor, mimand ca sprijina producatorii prin subventionarea pastrarii cerealelor, a graului in mod special, au contribuit in fapt la imbogatirea intermediarilor si a depozitarilor.

Citește mai departe