A crescut productia de pepeni, a scazut cea de grau

Caldurile excesive de anul trecut, cumulate cu seceta, au fost foarte favorabile pentru productia de pepeni, care a crescut cu 17,8% fata de 2008, dar au afectat foarte culturile de grau si de porumb, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).pepeni

Per total, productia vegetala a scazut anul trecut cu 1,1% fata de 2008, fiind inregistrate scaderi la cerealele pentru boabe, leguminoasele pentru boabe, plantele uleioase, sfecla de zahar si struguri si cresteri la cartofi, legume si pomi fructiferi.

Anul trecut s-au cultivat 34.000 de hectare cu pepeni, cu 4.000 mai mult fata de anul anterior si s-a obtinut o productie totala de 662.000 de tone, in crestere cu 17,8% fata de 2008.

Tot anul trecut s-au inregistrat productii destul de bune la varza (+3,3%), ardei (+3,3%), castraveti (+0,6%) si mai mici la: morcovi (-8,1%), tomate (-7,1%) si ceapa (-4,5%).

Scaderi ale suprafetelor cultivate s-au inregistrat la: tomate (-5,9%), varza (-2,0%) si cresteri la pepeni verzi si galbeni (+13,3%). La castraveti, morcovi, ceapa si ardei suprafata cultivata s-a mentinut la nivelul anului precedent.

La cerealele pentru boabe, Romania cultiva cu preponderenta porumb boabe (44,3% din suprafata cultivata cu cereale pentru boabe) si grau (40,8%). Productia de cereale pentru boabe a scazut cu 11,2% fata de anul precedent (14,93 milioane tone fata de 16,826 milioane tone in anul 2008), in special din cauza diminuarii randamentelor la hectar (productia medie la hectar), astfel: grau (-30,0%), orz si orzoaica (-26,4%), ovaz (-23,7%), se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

La porumb boabe s-a inregistrat o crestere a randamentului la hectar cu 5,3%, iar productia totala a crescut cu 2,4%.

Mai putina mazare si fasole

In acelasi timp, productia de leguminoase pentru boabe a scazut cu 16,1%, pe fondul reducerii productiei medii la hectar, suprafata cultivata fiind mai mare cu 5,4%.

La plantele uleioase, productia a coborat cu 9,7%, in conditiile in care suprafata cultivata a crescut cu 3,3%. Scaderi ale productiei s-au inregistrat la floarea soarelui (-7,4%), soia (-6,6%) si rapita (-15%), desi suprafata cultivata cu rapita a crescut cu 17,8%.

Sfecla de zahar a inregistrat de asemenea o productie mai mica cu 3,1%, in principal datorita unui randament la hectar mai mic, suprafata cultivata mentinandu-se la nivelul anului precedent.

Cartofi mai multi

La cartofi, productia a crescut cu 9,9%, datorita cresterii randamentului la hectar, suprafata cultivata mentinandu-se la nivelul anului precedent. Si legumele au consemnat o productie mai mare cu 1,5%, desi suprafata cultivata a fost mai mica cu 1,5%.

In anul 2009, productia de struguri a inregistrat o usoara tendinta de scadere, datorita in principal reducerii suprafetelor cultivate, atat la plantatiile de vii altoite (-5,9%), cat si la plantatiile de vii hibride (-4,3%), randamentul la hectar fiind cu 4,8% mai mare fata de anul 2008.

Productia de fructe din livezi a crescut cu 1,6% fata de anul precedent. La principalele specii de pomi fructiferi productia a inregistrat cresteri la: meri (+15,5%), peri (+5,0%) si scaderi la: caisi-zarzari (-41,7%), ciresi-visini (-11,5%) si pruni (-10,7%). Suprafetele cultivate cu principalele specii de pomi fructiferi au scazut la: peri (-20,0%), ciresi-visini (-12,5%), meri (-3,6%) si pruni (-1,3%), iar la caisi-zarzari s-au mentinut la nivelul anului precedent.

Reduceri de suprafete in UE

La nivelul Uniunii Europene, in anul 2009, se remarca o reducere, atat a suprafetelor cultivate (exceptie floarea soarelui), cat si a productiilor si randamentelor la unele culturi agricole de baza.

Din punct de vedere al suprafetei cultivate cu grau, Romania s-a situat, in anul 2009, in primele patru state membre cultivatoare de grau, iar la productie s-a clasat pe locul sapte, datorita randamentului, care a reprezentat mai putin de jumatate (44,7%) din randamentul mediu al Uniunii Europene.

Codasi in Europa

Romania a ramas si in 2009 pe ultimul loc din Europa ca productivitate la hectar pentru culturile de cereal si de plante tehnice, potrivit datelor furnizate de Institutul Nationald e Statistica si Eurostat.

Daca pana in 1989, tara noastra era denumita „granarul Europei”, acum se poate „lauda” cu ultimul loc din Europa la productia de grau, exceptand Cipru si Portugalia, tari cu sol si clima mai putin propice. Astfel, Romania a inregistrat, anul trecut, o productie medie de doar 2.341 de kilograme de grau la hectar, in timp ce bulgarii au obtinut medie de 3.200 de kg la hectar, Olanda – 9.620 de kilograme si , Belgia – 9.160 de kilograme.

O situatie similara se regaseste si la cartofi, unde Romania este a treia tara din UE ca suprafata cultivata (12,2%), dar are doar a sasea productie din Comunitate (6,7%). Cu o productie de 15.933 kilograme la hectar, Romania este devansata de Bulgaria – 16,270 de kilograme la hectar, Polonia – 19.760 de kilograme, Ungaria – 25.320 de kilograme si Cehia – 26.739 de kilograme. Romania obtine aproape o treime din productivitatea realizata in Germania – 44.056 de kilograme si Franta – 43.460 de kilograme.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *