Bilant de 10 ani in reciclare: 2,6 milioane de tone de deseuri de ambalaje reciclate

Eco-Rom Ambalaje: Cantităţile de deşeuri reciclate de la populaţie au crescut anul trecut cu 55%
Bilant de 10 ani in reciclare: 2,6 milioane de tone de deseuri de ambalaje reciclate
Bilant de 10 ani in reciclare: 2,6 milioane de tone de deseuri de ambalaje reciclate

La un deceniu de la aparitia primelor angajamente nationale de reciclare, Eco-Rom Ambalaje, prima si cea mai importanta organizatie de preluare de la agentii economici a obligatiilor de reciclare si valorificare a deseurilor de ambalaje, a reciclat, in cei 10 ani de activitate, aproximativ 2,6 de milioane de tone de deseuri de ambalaje. Astfel, organizatia a contribuit la salvarea a 5,2 milioane de tone de resurse naturale (petrol, lemn, nisip, feldspat, minereu de fier, bauxita).

„In anul 2004 am pornit un proiect extrem de ambitios pentru acea perioada: crearea un sistem inedit de colectare separata si reciclare a deseurilor de ambalaje in Romania. Acesta se bazeaza pe un parteneriat eficient intre industria producatoare de bunuri ambalate, operatori de salubritate, colectori de deseuri, reciclatori, autoritati locale si cetateni. Practic, am unit toti actorii implicati in sistemul de gestiune a deseurilor pentru un deziderat comun: cresterea cantitatilor de deseuri reciclate, astfel incat Romania sa ajunga la nivelul celorlalte state europene“, a declarat Sorin Cristian Popescu, director general Eco-Rom Ambalaje.

Acest model a determinat ca domeniul gestiunii deseurilor de ambalaje sa fie unul la care Romania si-a indeplinit, an de an, obiectivele asumate fata de Uniunea Europeana ajungand, in prezent, la un procent de 55% reciclare din totalitatea deseurilor de ambalaje puse pe piata la nivel national. Eco-Rom Ambalaje indeplineste 72% din aceasta obligatie (conform celor mai recente date ale Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, 2011).

De 10 ani, acest sistem este sustinut integral de producatorii si importatorii de bunuri ambalate de pe piata din Romania, membrii Eco-Rom Ambalaje, printr-un aport financiar de 280 de milioane de lei. 80% din aceasta suma este directionata anual catre companiile de gestiune a deseurilor si extinderea sistemului de colectare separata: asigurarea serviciilor de colectare, sortare si transport a deseurilor catre fabricile de reciclare, investitii in infrastructura de colectare separata pentru populatie si in campanii de informare si educare a populatiei privind importanta colectarii separate a deseurilor de ambalaje.

Eco-Rom Ambalaje sustine 20% din piata muncii din Romania in domeniul gestiunii deseurilor

Prin sistemul de colectare separata a deseurilor de ambalaje realizat si investitiile substantiale ale industriei in dezvoltarea acestuia, Eco-Rom Ambalaje sustine aproximativ 20% din piata muncii din Romania in domeniul gestiunii deseurilor. Mai exact Eco-Rom Ambalaje a determinat crearea a 6.600 de locuri de munca in 2011, pentru ca in 2012 numarul acestora sa creasca cu 30% ajungand la 9.450, conform celor mai recente statistici la nivel national.

„Impactul Eco-Rom Ambalaje in Romania este semnificativ – suntem prima organizatie de transfer de responsabilitate creata pentru a indeplini obligatiile de reciclare ale industriei si primii care au pus la dispozitie romanilor serviciile de colectare separata a deseurilor de ambalaje. Suntem mandri si bucurosi ca eforturile si initiativele noastre din toti acesti ani au avut si continua sa aiba rezultate. Fiecare investitie in dezvoltarea si consolidarea gestiunii deseurilor de ambalaje, fiecare actiune de constientizare si educare a populatiei a determinat o schimbare de comportament la nivelul societatii. De 10 ani contribuim la dezvoltarea spiritului civic si ecologist al romanilor, iar aceasta este cea mai mare reusita a noastra. In prezent, 9 din 10 gospodarii stiu ce este colectarea separata si 3 din 10 chiar separa deseurile de ambalaje“, a adaugat Sorin Cristian Popescu, director general Eco-Rom Ambalaje.

Romanii colecteaza separat de 50 de ori mai mult decat acum 8 ani

Bazele sistemului de colectare separata a deseurilor de ambalaje pentru populatie au fost puse de Eco-Rom Ambalaje in anul 2006, in 14 localitati, numarul acestora crescand in ultimii 10 ani de peste 33 de ori, ajungand astazi la 464 de localitati. Astfel, aproximativ 45% din populatia Romaniei – circa 9 milioane de romani – are acces acum la serviciul pus la dispozitie de organizatie.

Cresteri semnificative se remarca si in ceea ce priveste cantitatile colectate separat de la populatie. Ca urmare a extinderii sistemului si a numeroaselor campanii de informare si educare a populatiei, cantitatile au crescut de 50 de ori: de la 800 de tone in 2006 la aproximativ 40.000 de tone la finalul anului 2013.

In acelasi timp, 100.000 de elevi – peste 10% din invatamantul primar din Romania – au aflat despre colectarea separata a deseurilor de ambalaje prin intermediul programelor educationale desfasurate de organizatie, precum Laboratorul Verde al Reciclarii, ECOlimpiada si a manualului „Invatam sa reciclam ambalajele“.

Eco-Rom Ambalaje continua investitiile, extinderea si imbunatatirea sistemulului de colectare separata a deseurilor de ambalaje

La nivel european se prefigureaza cresterea pana la 70-80% a obligatiilor de reciclare globale, incepand cu anul 2020. In acest context, Eco-Rom Ambalaje impreuna cu producatorii si importatorii de bunuri ambalate isi pro- pun sa sustina in continuare cresterea performantei sistemului de colectare separata a deseurilor de ambalaje din Romania, prin eficientizarea parteneriatelor cu actorii responsabili, transparenta rolurilor si a datelor si prin campanii de informare si constientizare privind importanta separarii deseurilor ca responsabilitate si obligatie.

ecorom2,6 de milioane de tone de deseuri de ambalaje reciclate

Prin cele 1,1 milioane de tone de hartie-carton reciclate, Eco-Rom Ambalaje a contribuit la salvarea a 2,5 milioane de copaci sau a unui copac cu inaltimea de 2.578 m – mai inalt decat Vf. Moldoveanu.

Cantitatea de plastic reciclata de peste 560 de mii de tone a dus la economisirea a peste 1,1 milioane de tone de petrol. Pentru transportul acestei cantitati ar fi fost nevoie de 7 petroliere de dimensiunile Biruintei, cel mai mare petrolier construit vreodata in Romania.

Cantitatea de sticla reciclata in cei 10 ani de aproximativ 500.000 de tone a determinat economisirea a 600.000 de tone de materii prime (soda, nisip, feldspat). Acestea s-ar fi obtinut topind o sticla de 284 m inaltime – de doua ori mai mare decat Sky Tower, cea mai inalta cladire din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *