Romania, prezenta cu 11 firme la targul de produse ecologice Biofach America 2012

Prefectul de Neam? sus?ine promovarea produselor autentice ?i agriculturii ecologice
omania, prezenta cu 11 firme la targul de produse ecologice Biofach America 2012

Romania va fi prezenta cu 11 firme la unul dintre cele mai mari targuri de agricultura ecologica de pe continentul american – Biofach America, eveniment care se va desfasura in perioada 20-23 septembrie 2012 in Baltimore (SUA), potrivit datelor furnizate de Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica – Bio-Romania.

”Romania va participa pentru a doua oara cu un pavilion national la targul de produse ecologice Biofach America 2011, unde vor expune 11 firme romanesti, cu patru mai multe decat anul trecut. Participarea Romaniei in cadrul acestui targ survine pe fondul cererii de produse alimentare ecologice care este in crestere continua, atat in SUA cat si pe alte piete importante ale lumii”, a declarat presedintele asociatiei patronale Bio-Romania, Marian Cioceanu, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, in cadrul pavilionului national al Romaniei vor fi expuse produse ecologice precum cereale (grau, porumb, orz, soia), leguminoase, plante oleaginoase, miere, produse apicole, fructe de padure, paine si produse de panificatie ecologice, unele cu certificare Kosher, vinuri din struguri ecologici, cosmetice bio. Evenimentul sustinut de Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica – Bio-Romania, impreuna cu Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri – Departamentul de Comert Exterior.

In luna februarie a acestui an, SUA si Uniunea Europeana au semnat un acord care ofera posibilitatea ca produsele ecologice certificate de un organism de certificare din tarile UE sa fie vandute in SUA, si invers, fara a mai avea nevoie de o alta certificare. Pana la acea data, un producator roman care vroia sa vanda produse ecologice in SUA avea nevoie si de certificarea unui organism de pe piata americana, respectiv o certificare in plus fata de cea obtinuta in Romania. In prezent, certificarea de pe piata nationala este direct recunoscuta pe piata Statelor Unite.

Datele estimative ale Departamentului Agriculturii al SUA (USDA) din 2011 arata ca valoarea importurilor de produse ecologice in SUA depaseste cu mult valoarea exporturilor acestui tip de produse, iar productia in agricultura ecologica este in crestere atat in tarile dezvoltate cat si in tarile in curs de dezvoltare, insa concurenta s-a accelerat puternic pe pietele tarilor dezvoltate.
Conform datelor furnizate de Organic Trade Association (OTA), majoritatea vanzarilor de produse ecologice este realizata de supermarketuri si minimarketuri (93%) si de lanturi ale acestor tipuri de magazine. OTA estimeaza ca procentul rezidual de 7% din vanzari este realizat de pietele de fermieri, livrari directe si canale de marketing, altele decat magazinele traditionale.

Datele comunicate de FAS (Foreign Agricultural Service) din cadrul USDA, majoritatea importurilor de produse ecologice reprezinta fructe si legume, cafea, produse tropicale, alte produse care nu se cultiva pe teritoriul SUA, ca si alimente procesate si ingrediente utilizate in productia produselor alimentare finite. Principale surse ale importurilor americane sunt Canada, America Latina, Asia si Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *