In iunie 2015 Romania va da socoteala privind schimbarile climatice in fata Conventiei ONU

Steliana Miron: „Solicit ca monitorizarea emisiilor poluante de la firma EGGER să se realizeze de firme plătite de statul român”
In iunie 2015 Romania va da socoteala privind schimbarile climatice in fata Conventiei ONU
In iunie 2015 Romania va da socoteala privind schimbarile climatice in fata Conventiei ONU

In cadrul Conventiei Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice de la Lima, din aceasta luna, au avut loc primele sesiuni de evaluare multilaterala pentru tarile membre ONU. Romania urmeaza sa fie evaluata in cadrul acestui proces in luna iunie 2015, la intalnirea ONU de la Bonn. In acest sens, Romania trebuie sa prezinte politicile si masurile climatice specifice realizate, precum si tintele climatice propuse pentru viitor.

„Indiferent de balbaielile politice de la nivel intern, Romania va trebui sa vina cu lectiile facute si sa demonstreze ca stie sa se poarte ca o tara europeana in materie de mediu. Ori, politica de mediu europeana nu inseamna neaparat taxa de poluare aplicata autovehiculelor, cat un plan concret de reducere a poluarii in cazul industriei, reciclarea deseurilor si cresterea suprafetei impadurite, adica exact unde suntem noi deficitari”, declara Casiana Fometescu, director Carbon Expert si consultant la Conventiile ONU privind Schimbarile Climatice inca din 2009, de la Copenhaga.

In primele doua saptamani ale acestei luni, s-a desfasurat la Lima, in Peru, Conventia Cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice (2 – 14 decembrie 2014), la care participa sefi de state si guverne, precum si reprezentanti din toate domeniile de activitate: economic, social (fundatii si asociatii diverse), media etc.

Peste 190 de guverne si peste 3000 de oficiali s-au intalnit in capitala latina pentru a evalua progresele facute in domeniul schimbarilor climatice de catre tarile ONU si a continua demersurile incepute la Kyoto. Principalele subiecte pe ordinea de zi a Conferintei au fost realizarea unui text draft pentru Conferinta ONU de anul viitor, de la Paris, pentru ca toate guvernele sa poata stabili tinte concrete de reduceri de emisii, iar acestea sa fie comparabile intre state si obtinerea surselor de finantare pentru tarile sarace, in curs de dezvoltare, in scopul reducerii emisiilor de CO2 si adaptarii la schimbarile climatice.

Uniunea Europeana si-a stabilit tintele de reduceri de emisii de gaze cu efect de sera cu putin timp inaintea Conferintei ONU, in octombrie 2014, cu 40% mai putin pana in 2030 fata de nivelul anului 1990. Tarile in curs de dezvoltare au obtinut o mare victorie la Lima in ceea ce priveste finantarea: Fondul „Green Climate Fund” a ajuns la valoarea de 10 miliarde USD, ca urmare a ultimelor contributii anuntate de ministrii Belgiei si Australiei. De altfel, Uniunea Europeana sustine aproape 50% din bugetul acestui fond, tarile aducand insa contributii individuale, acestea nefiind impuse de la Bruxelles.

„Romania nu isi permite inca sa participe la bugetul Green Climate Fund, intrucat mai are multe investitii de realizat in propria economie pentru a ajunge la tintele stabilite de UE. Un exemplu frumos, insa, este cel al Cehiei care a donat 6 milioane de dolari acestui fond de ajutorare a tarilor sarace, la egalitate cu una din cele mai avansate tari din UE, Luxemburg”, precizeaza Casiana Fometescu.

Carbon Expert furnizeaza servicii de consultanta pe piata internationala a emisiilor de gaze cu efect de sera si ofera solutii financiare si mecanisme de tranzactionare si imprumut pentru companiile aflate in schema EU-ETS, precum si pe piata voluntara internationala a carbonului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *