Laptisorul de matca pur, un „medicament fabricat” in farmacia stupului

Stiati ca laptisorul de matca pur, un „medicament fabricat” in farmacia stupului, cu o compozitie chimica complexa, este un elixir al sanatatii? Acest concentrat biologic de culoare alb-galbuie, avand o concentratie vascoasa, este secretat de glandele albinelor tinere cu scopul de a hrani matca. Pe toata durata vietii, de circa cinci ani, regina stupului se…

Citește mai departe

Cate chimicale contine hrana noastra?

Am auzit de nenumarate ori ca alimentatia ar trebui sa-i ofere organismului energia si substantele nutritive necesare fara sa-l suprasolicite, in caz contrar existand riscul unor boli precum cele de inima sau cancerul. Cu toate astea, o mare parte din dieta zilnica este alcatuita din chimicale periculoase. Autoritatile nationale si internationale permit folosirea in industria…

Citește mai departe

Biotehnologii ecologice utilizate in industria agroalimentara

Conceptul de biotehnologie ecologica implica, intr-o acceptiune mai restransa, utilizarea exclusiva a organismelor vii in scopul prevenirii fenomenelor de poluare a mediului natural prin aplicarea biotehnologiilor care nu produc si nu elibereaza subproduse sau deseuri cu efecte negative asupra ecosistemelor terestre sau acvatiice. Aplicarea acestor biotehnologii ecologice, cu precadere in domeniul activitatilor agroalimentare, are cu…

Citește mai departe

Atmosfera va fi plina de ciuperci

Cantitatea si diversitatea ciupercilor care plutesc prin atmosfera vor fi mult mai ridicate decat ne asteptam, potrivit unei noi cercetari germane publicate in revista de specialitate „Proceedings of the National Academy of Sciences”. Studiul demonstreaza faptul ca noi inhalam intre 1 si 10 spori fungici de fiecare data cand inspiram. Rezultatele trebuie luate in seama…

Citește mai departe

Mucegaiurile de interior, un pericol pentru sanatate

Conform unui studiu publicat de Academia Americana de Medicina a Mediului (American Academy of Environmental Medicine – AAEM), in ultimii ani, atentia publicului s-a concentrat tot mai mult asupra efectelor adverse ale mucegaiului de interior. Ciupercile (sau mucegaiurile) sunt omniprezente atat in mediul interior, cat si in cel exterior. Mucegaiurile sunt frecvent raspandite pe calea…

Citește mai departe

Retrospectiva 2008 – Anul magazinelor eco

Sectorul eco din Romania este in continuare foarte mic. Insa 2008 a adus o mica revolutie in domeniu, prin inmultirea magazinelor care comercializeaza alimente, cosmetice si chiar haine eco. Din pacate, cea mai mare parte din produsele alimentare eco provine din import din cauza ca in Romania procesarea in domeniu este aproape inexistenta La inceputul…

Citește mai departe

Curatenie ecologica fara detergenti si dezinfectanti

Tehnovap a introdus pentru prima data in Romania tehnologii ecologice pentru curatenie fara detergenti si dezinfectanti, pe baza de vapori saturati. 10 motive pentru utilizarea echipamentelor cu vapori saturati Tehnovap: 1. Curatata, dezinfecteaza si aspira suprafetele, fara a lasa umezeala sau reziduuri de murdarie; 2. Elimina utilizarea detergentilor si a dezinfectantilor pentru majoritatea aplicatiilor; 3….

Citește mai departe

Cea mai noua sursa de biocombustibil: ciupercile

Recent s-a descoperit ca o ciuperca din Padurea Patagoniana a Americii de Sud ar putea fi folosita in viitor ca si biocombustibil. Da, ati inteles bine, ciupercile patagoniene, urmatorul biocombustibil. Cercetatorii afirma ca aceasta ciuperca, Gliocladium roseum, are abilitatea de-a produce un exces de molecule de hidrogen si carbon intr-o combinatie unica, nemaintalnita la alte…

Citește mai departe

Indicii pentru lupta impotriva incalzirii globale

Ciupercile din padurile nordice au devenit adevarate indicii pentru lupta impotriva incalzirii globale. Un studiu publicat in editia online din data de 3 noiembrie 2008 a jurnalului „Global Change Biology” arata ca ciupercile ce cresc in padurile de molid din Alaska, Canada, Scandinavia si alte regiuni nordice, produc o cantitate semnificativ mai mica de dioxid…

Citește mai departe

Bani pentru agricultura ecologica

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va aloca pentru 2009 un sprijin financiar de 20.980.000 de lei pentru agricultura ecologica. Ministerul va da producatorilor un sprijin de 50% din contravaloarea taxei de inspectie si certificare, suma maxima care va putea fi acordata pentru fiecare producator fiind de 900 de lei, de anul viitor. Pentru culturile…

Citește mai departe

    Gura Dobrogei, intre istorie si biodiversitate

    Pentru toti cei atrasi de turismul ecologic si cel istoric, traseul format din localitatile Constanta, Ovidiu, Gura Dobrogei, Casian si Istria este unul care ar trebui marcat cu majuscule. Iar acest lucru se datoreaza faptului ca acest traseu ofera posibilitatea ca, pe langa vizitarea Muzeului si a Cetatii Histria, turistul sa poata cunoaste secretele si…

    Citește mai departe

    Supa de margarina

    CE BEM, CE MINCAM – Ciupercile sint in cantitate foarte mica Ingredientul principal al acestei supe de ciuperci sint grasimile vegetale hidrogenate – margarina -, care sint un real pericol pentru sistemul cardiovascular. Supa-crema de ciuperci Maggi are in compozitie: „crema pudra 21,7% (grasime vegetala hidrogenata, derivati din lapte), faina din griu, amidon modificat E…

    Citește mai departe