Spitalele din Marea Britanie sunt invitate sa reduca portia de carne si de produse lactate din meniurile pacientilor pentru sanatatea… planetei.
Propunerea figureaza intr-un studiu asupra impactului pe care sistemul public de sanatate britanic il are asupra mediului. Cresterea animalelor pentru carne presupune cresterea nivelul de metan din atmosfera, metanul fiind un gaz cu puternic efect de sera.
Prin raport, se recomanda ca produsele de origine animala sa fie inlocuite cu legume produse pe plan local. Doctorul David Pencheon, directorul unitatii de dezvoltare durabila din Serviciul de Sanatate Nationala, spune ca aceasta dieta vegetariana ar trebui sa fie introdusa macar o singura zi pe saptamana.
Carne adusa de la mii de kilometri distanta
Un regim alimentar bazat pe mai putina carne de porc si de vita si mai putina branza este bun pentru ameliorarea sanatatii pacientilor, dar si pentru sanatatea mediului.
„Serviciul National de Sanatate trebuie sa ofere un exemplu: te poti alimenta sanatos si fara sa consumi o cantitate prea mare de carne”, a precizat David Pencheon, citat de Associated Press.
Serviciul National de Sanatate este primul cumparator de produse alimentare in Marea Britanie. Acesta cheltuieste in acest sens 500 de milioane de lire sterline in fiecare an. O mare parte din alimente sunt importate din strainatate.
Intr-o versiune preliminara a studiului se arata cum, pentru prepararea anumitor retete, ingredientele parcurgeau mii de kilometri inainte de a ajunge in farfuria pacientilor.
Doctorul David Pencheon este de parere ca inlocuirea carnii cu o dieta vegetariana, chiar si pentru o singura zi pe saptamana, va fi un demers benefic pentru mediu, un mediu sanatos insemnand, pe termen lung, pacienti sanatosi.
Sursa: Adevarul