Unda de poluare care provine de la accidentul ecologic din Ungaria a ajuns in tronsonul romanesc al Dunarii, insa nu afecteaza calitatea apei, a anuntat marti Apele Romane. Accidentul industrial din Ungaria este inca unul inscris in seria dezastrelor ecologice care produc victime umane, dar distrug si mediul inconjurator.
Un rezervor apartinand unei uzine de prelucrare a aluminiului, patronata de compania ungara MAL Zrt, cu sediul la Ajka, s-a fisurat in 4 octombrie, poluand o suprafata de 40 de kilometri patrati si distrugand ecosistemul raurilor Torna si Marcal.
Din rezervor s-au scurs peste 600.000 de metri cubi de deseuri chimice cu un ph de 12-13. Noroi rosu toxic a ajuns apoi in Raba, afluentul direct al Dunarii, apoi chiar in marele fluviu. Pana in prezent s-au inregistrat opt morti, peste 150 de raniti, sute de case distruse, dar si numerosi pesti morti.
Dezastrul din Ungaria are loc la doar cateva luni dupa cel din Golful Mexic, produs la aproximativ 65 de kilometri sud de coasta statului american Louisiana. In 20 aprilie, explozia platformei petroliere Deepwater Horizon, apartinand companiei British Petroleum, a provocat un dezastru ecologic. Circa cinci milioane de barili de titei s-au scurs in Golful Mexic pana la mijlocul lunii iulie, devenind astfel cel mai grav accident din industria petroliera din istorie. In urma exploziei au murit 11 lucratori, 17 au fost raniti grav, iar alti 98 usor.
Oamenii s-au facut vinovati, de-a lungul timpului, de producerea a o serie de dezastre ecologice, care au facut chiar si milioane de victime.
15.000 de morti in accidentul de la uzina Bhopal, India
In dimineata zilei de 2 decembrie 1984, in urma unui accident uman, au inceput sa se elibereze in aer cianuri de la uzina de pesticide Union Carbide din Bhopal, India. Circa 45 de tone de derivat gazos de cinaura au fost eliberate in atmosfera, iar cateva mii de oameni au murit inainte ca cineva sa isi dea seama ce se intampla. In urmatoarele luni, bilantul victimelor a crescut, astfel ca s-a ajuns la 15.000 de morti, iar circa o jumatate de milion de oameni au fost afectati. O parte dintre supravietuitori au orbit, iar altii au avut probleme cu sistemul osos sau muscular. Multi copii s-au nascut orbi sau cu diverse handicapuri majore neuromotorii. Accidentul de la Bhopal este considerat cea mai mare catastrofa industriala, ale carei efecte inca se resimt.
In iunie 2010, opt persoane, printre care si Warren Anderson, care in perioada respectiva era presedintele uzinei, au fost declarate vinovate de un tribunal indian pentru implicare in catastrofa din 1984. Vinovatii au primit o amenda de 100.000 de rupii (2.100 de dolari) si doi ani de inchisoare.
Cernobilul inca face victime
Peste 50 de tone de materiale radioactive au fost eliberate in atmosfera in 26 aprilie 1986, in Ucraina, dupa explozia reactorului 4 de la Centrala Atomoelectrica Cernobil. Intreaga lume a aflat de accident abia dupa cateva zile, cand sovieticii au recunoscut ca accidentul s-a produs ca urmare a unui test de siguranta neautorizat. Desi oficialii de la Kiev si ONU au afirmat ca in urma exploziei au murit 4.000 de oameni in Ucraina, Belarus si Rusia, multe studii arata ca din cauza radiatilor, care le-au depasit pe cele cumulate de la Hiroshima si Nagasaki, au decedat zeci de mii de oameni, iar sute de mii inca mai au de suferit. Mii de copii s-au nascut cu malformatii sau au fost diagnosticati cu cancer de tiroida. Sate din apropiere si chiar un oras, Pripat, au fost abandonate in totalitate. In prezent, peste 30 de km din jurul centralei sunt inca inchisi. Reactorul nr. 4 a fost sigilat intr-un sarcofag enorm, care a inceput insa sa se fisureze. Centrala a fost complet inchisa in 2000, dar peste 4.000 de oameni inca mai lucreaza la ea, pentru intretinere.
Mii de morti ca urmare a Marelui Smog
La jumatatea secolului trecut, mai precis intre 5 si 9 decembrie 1952, Londra a fost sufocata ca urmare a Marelui Smog. Metropola britanica avea sisteme de incalzire pe baza de carbune. In 5 decembrie o ceata rece s-a lasat peste Londra si a aparut un fenomen de inversiune meteo (aer foarte rece la sol si mai cald deasupra), iar gazele de ardere au format impreuna cu ceata un nor toxic (smog) la nivelul solului, otravind populatia. Peste 4.000 de oameni au murit in decembrie, iar in lunile urmatoare s-au inregistrat alte cateva mii de decese. Accidentul a avut drept urmare adoptarea legii „Aer Curat”, in 1956, care prevedea crearea unor zone fara fum, unde era obligatorie folosirea combustibililor care nu produc poluare. Fenomenul s-a repetat insa intre 12 – 15 decembrie 1991, provocand decesul a peste 160 de oameni.
Boala „pisicii dansatoare” din orasul Minamata
Mii de oameni s-au imbolnavit si au decedat incepand cu anul 1956 in Golful Minamata din Japonia. Aparuta initial la pisici care aveau convulsii si se aruncau deseori in mare, boala „pisicii dansatoare” a trecut ulterior la om. Cauza imbolnavirii era deversarea de catre compania producatoare de plastic Chisso a unor deseuri care contineau o mare cantitate de mercur in apa. Mercurul a contaminat pestii, iar localnicii s-au imbolnavit dupa aceea.
Marea Aral, cel mai mare dezastru ecologic orchestrat de om
In afara accidentelor industriale, exista evenimente orchestrate de om, care au puternice efecte negative asupra mediului inconjurator. Un astfel de eveniment a avut loc in anii ’60 in Marea Aral, un lac cu apa sarata. Situat intre Uzbekistan si Kazakhstan, Aral avea o suprafata de 60 de mii de kilometri patrati, fiind de trei ori cat Moldova si mai mare ca Irlanda. Lacul avea o adancime de 70 de metri, fiind alimentat de raurile Amu-Daria si Syr-Daria. Dupa 1960, in urma marelui plan de irigatii al Uniunii Sovietice, care a deviat cele doua rauri spre Asia Centrala, Marea Aral a inceput sa scada. In zece ani a scazut cu doi metri, iar in 20 de ani cu 10 metri.
Secretarul General al ONU, Ban Ki-Moon, afirmat in aprilie 2010, dupa o calatorie in Asia Centrala, ca Marea Aral s-a micsorat cu 90%, devenind un cimitir de nave ruginite in mijlocul unui desert care se intindea pe zeci de kilometri, in toate directiile. „Este clar una dintre cele mai crunte catastrofe de mediu din lume. Am fost socat”, afima atunci Ban Ki-Moon.
Marea Aral, un lac plin de viata si cu o vegetatie bogata, a devenit un desert care produce furtuni de nisip si de sare care omoara toate plantele si are efecte negative asupra sanatatii oamenilor si animalelor. Economia locala, bazata pe pescuit, a fost ruinata.