Mic ghid de combustibili alternativi

Combustibilii alternativi reprezinta substante sau materiale utilizate drept combustibili, altele decat combustibilii fosili conventionali (petrol, carbune, gaze naturale). In continuare vom enumera cei mai utilizati combustibili alternativi si vom descrie impactul lor asupra mediului inconjurator.

Biodieselul este un combustibil putin poluant, rezultat din grasimi animale, alge sau ulei vegetal refolosit. In urma arderii, biodieselul emana mai putine hidrocarburi aromatice si o cantitate mai redusa de monoxid de carbon decat dieselul conventional. Aceasta substanta este numita neutra la carbon, intrucat dioxidul de carbon rezultat in urma combustiei este absorbit usor de plante.

Etanolul este utilizat pe scara tot mai larga, fiind obtinut din materiale fibroase precum aschiile de lemn sau din amidon aflat in plante precum porumbul. Etanolul arde mai ecologic decat combustibilii conventionali, reducand gazele cu efect de sera. Statele Unite ale Americii reprezinta cel mai mare producator mondial de etanol, cu 4,6 miliarde galoane (1,22 miliarde litri).
Uleiul vegetal este un combustibil economic si nepoluant, necesitand foarte mici modificari asupra motorului care il utilizeaza. Deoarece uleiul vegetal nefolosit da acelasi rezultat ca si cel folosit, proprietarii masinilor care necesita un astfel de combustibil pot procura substanta de la restaurante gratuit sau la un pret modic.

Hidrogenul este utilizat drept combustibil pentru mijloacele de transport in comun din SUA, este nepoluant, insa implica anumite costuri care nu pot fi suportate de catre toti consumatorii si de aceea aceasta substanta inca nu este utilizata in masa.

Gazul natural comprimat este inodor si necoroziv, reducand emisiile de gaze cu 80% comparativ cu vehiculele pe benzina, si se obtine la costuri mult mai reduse decat combustibilii conventionali.

Electricitatea este nepoluanta, desi generatoarele care produc bateriile cu ajutorul carora functioneaza masinile electrice sunt considerate poluante. Emisiile generate de acestea sunt, insa, reduse.
Preturile tot mai ridicate ale combustibililor conventionali, precum si ingrijorarile privind incalzirea globala determina intensificarea cercetarilor in domeniu, iar in viitorul apropiat exclus va deveni „normal” ceea ce astazi numim „alternativ”.

Sursa: PlanetGreen Discovery

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *