Rovana Plumb, la Bruxelles: Romania a primit inca 116 milioane de euro prin POS Mediu

Rovana Plumb, la Bruxelles: Romania a primit inca 116 milioane de euro prin POS Mediu
Rovana Plumb, la Bruxelles: Romania a primit inca 116 milioane de euro prin POS Mediu

Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, a avut in data de 5 martie, la Bruxelles, patru intalniri de lucru cu comisari europeni: Comisarul pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos, Comisarul pentru Mediu, Janez Potocnik, Comisarul pentru Schimbari Climatice, Connie Hedegaard si Comisarul pentru Politica Regionala, Johannes Hahn.

In cadrul intalnirii bilaterale cu Comisarul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos, subiectul principal abordat a fost Strategia privind dezvoltarea durabila integrata a Deltei Dunarii 2014 – 2020. In acest sens, s-a evidentiat necesitatea asigurarii unor conditii reale pentru dezvoltarea economico-sociala a comunitatilor locale din spatiul Deltei Dunarii, corelate cu principiile de dezvoltare durabila a zonei, prin aplicarea unui management bazat pe conservarea biodiversitatii.

Cei doi oficiali au analizat posibilitatea finantarii Strategiei de Dezvoltare a Deltei Dunarii din mai multe programe operationale, tinand cont de prioritatile identificate prin aceasta strategie, astfel incat zona sa se dezvolte din punct de vedere socio-economic, cu luarea in considerare a aspectelor referitoare la protectia mediului.

Reuniunea cu Comisarul European pentru Mediu, Janez Potocnik, s-a axat in principal pe discutiile privind cel de-al 7-lea Program de Actiune pentru Mediu (PAM) la nivelul Uniunii Europene si pe cele referitoare la imbunatatirea implementarii si controlului aplicarii legislatiei de mediu. Comisarul european si-a exprimat sustinerea pentru elaborarea si finantarea Strategiei de dezvoltare durabila integrata a Deltei Dunarii 2014 – 2020.

Ministrul Rovana Plumb a apreciat abordarea si structura 7PAM si a sustinut masurile si instrumentele propuse, in special criteriile obligatorii pentru inspectie si acordurile de parteneriat pentru implementarea legislatiei de mediu, care se pot incheia intre Comisia Europeana si statele membre.

Cei doi oficiali au abordat in acest context si problematica managementului deseurilor, in special in ceea ce priveste propunerea de eliminare a depozitarii acestora si respectarea ierarhiei deseurilor. Ministrul roman al mediului a subliniat importanta respectarii angajamentelor din Tratatul de Aderare a Romaniei la UE in acest sector, evidentiind eforturile pe care Romania le intreprinde in acest sens. Unul dintre acestea se refera la finalizarea noii Strategii de Management al Deseurilor. ”Acest document ia in consideratie principiile si masurile necesare a fi intreprinse in continuare in acest domeniu, dar si actiunile pe care trebuie sa le intreprindem impreuna cu operatorii economici si cetatenii, in general, in vederea realizarii obiectivelor de reciclare si valorificare a deseurilor”.

Intalnirea bilaterala dintre ministrul Rovana Plumb si comisarul european Connie Hedegaard a avut ca principal subiect de discutie Cartea verde referitoare la stabilirea noului cadru politic pentru schimbari climatice si energie pana in anul 2030, document care urmeaza sa fie finalizat de Comisie in perioada imediat urmatoare. In acest sens, ministrul roman a accentuat faptul ca trebuie analizate atat costurile, cat si beneficiile, dar trebuie avut avut in vedere ca punctele de plecare pentru trecerea la o economie competitiva cu emisii reduse de carbon nu sunt similare pentru toate statele membre.

”Este nevoie de un grad de flexibilitate cat mai mare, pentru a ne putea atinge obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera. Ceea ce ne preocupa in momentul de fata este si pastrarea locurilor de munca, asigurarea competitivitatii industriei, precum si o crestere economica durabila”, a completat ministrul.
Comisarul european pentru Schimbari Climatice a apreciat pozitia Romaniei in domeniul schimbarilor climatice la nivel european, precum si politica interna a acesteia, prin crearea unei structuri special dedicate acestui domeniu.

In cadrul intalnirii dintre ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb si comisarul pentru Politica Regionala, Johannes Hahn a fost dezbatuta problematica absorbtiei fondurilor europene, in special in ceea ce priveste POS Mediu. In acest context, ministrul roman a prezentat stadiul actual al gradului de absorbtie si contractare.

”Trebuie sa mentionez faptul ca solicitarile de plata ale Romaniei catre Comisia Europeana prin POS Mediu au ajuns la un total de 581,14 mil. Euro si, respectiv, la o triplare a gradului de absorbtie, de 12,88%, fata de momentul preluarii mandatului. Totodata, prin proiectele aprobate,in momentul actual sunt contractate fonduri in procent de 103,28% din alocarea POS Mediu pentru perioada 2007-2013”.

La finalul intalnirii, ministrul Rovana Plumb a multumit comisarului pentru sprijinul acordat in gestionarea Programului Operational Mediu si pentru plata a inca 116 milioane de euro catre Romania (realizata chiar inainte de intalnirea cu oficialul european).

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente