Agricultura ecologica – naturala, sigura si oportuna

Agricultura ecologică – naturală, sigură și oportună
Agricultura ecologica – naturala, sigura si oportuna
Agricultura ecologica – naturala, sigura si oportuna

Avantajele agriculturii ecologice

Aer, apa si produse agroalimentare mai putin contaminate.

Prin extinderea agriculturii ecologice, aerul prezinta o calitate mai buna in principal prin faptul ca nu se mai utilizeaza produse chimice care se pulverizeaza. Prezenta pesticidelor in apa potabila a devenit o problema din ce in ce mai mare, agricultura conventionala fiind principala sursa de contaminare a apei cu nitrati, nitriti, bacterii, pesticide.

Neutilizarea pesticidelor determina un risc mai mic de contaminare a produselor agricole. Produsele agricole sunt produse sanatoase, sigure pentru consumul uman si animal.
Conditii sigure de munca pentru agricultori. Agricultorii care practica agricultura ecologica sunt expusi mai putin riscului contaminarii cu pesticide. Este cunoscut faptul ca multi agricultori mor anual sau reprezinta diverse afectiuni grave, acestea fiind cauzate de utilizarea pesticidelor.

Biodiversitate

Scaderea biodiversitatii in sistemele agricole conventionale are urmatoarele cauze: specializarea, intensificarea, lipsa fermelor mixte, lipsa terenurilor necultivate, folosirea pesticidelor (insecticide, erbicide, fungicide).
Utilizarea pesticidelor reprezinta un pericol atat pentru plante, pentru animale, cat si pentru om, Pesticidele ameninta existenta anumitor specii salbatice de plante si animale, cu implicatii deosebite de-a lungul lantului trofic. Prin utilizarea pesticidelor se reduc considerabil sursele de hrana pentru pasari. In fermele ecologice se observa o crestere a numarului si a speciilor de pasari.

Rotatia culturilor practicata in fermele ecologice mentine durabilitatea solului, determina un numar mai mic de probleme cauzate de boli, daunatori si buruieni. Agricultura ecologica contribuie la realizarea unui peisaj mult mai variat si asigura o biodiversitate mai mare.

Sol fertil si sanatos

Agricultura conventionala a determinat scaderea continutului de materie organica din sol si acumularea de compusi toxici. In practica ecologica fertilitatea si sanatatea solului sunt mentinute prin metode biologice, precum: rotatia culturilor, lucrari manuale, prasit, compostare, mulcire prin folosirea ingrasamintelor organice se mareste si se mentine procentul de materie organica a solului. Reducerea pierderilor de elemente nutritive prin levigare. Neutilizarea ingrasamintelor chimice si aportul de ingrasaminte organice reduc riscul spalarii substantelor nutritive, o problema in multe tari si o amenintare pentru apa potabila.
Reducerea eroziunii solului. Eroziunea solului este determinata si de scaderea continutului de materie organica a solului care se realizeaza in agricultura conventionala prin utilizarea ingrasamintelor chimice de sinteza, acestea determinand si distrugerea structurii solului. Ameliorarea structurii solului cat si reducerea eroziunii se poate realiza prin mentinerea terenului acoperit cat mai mult timp posibil, fie prin mulcire, fie prin cultivarea unor culturi de acoperire.

Utilizarea eficienta a apei.

Ameliorarea solului prin cresterea continutului in materie organica si imbunatatirea structurii acestuia, precum si o mai buna acoperire prin mulcire sau prin culturi acoperitoare duc la reducerea consumului de apa in agricultura ecologica, continutul ridicat al solului in materie organica in sistemele de agricultura ecologica duce la o mai buna retinere si conservare a apei in sol, ceea ce are ca efect reducerea cheltuielilor cu irigarea.
Calitatea nutritiva a produselor ecologice. Produsele ecologice se caracterizeaza printr-un continut mai ridicat in substanta uscata, respectiv in aminoacizi, vitamine, saruri minerale. Produsele agroalimentare ecologice sunt lipsite de metale grele.
Protectia mediului inconjurator

Agricultura ecologica urmareste pastrarea nealterata a mediului prin folosirea ingrasamintelor organice si a celor minerale mai putin solubile, a composturilor, a ingrasamintelor verzi, a preparatelor vegetale. Folosirea pesticidelor este interzisa, fiind permise doar produsele ce nu dauneaza plantelor, bazate pe saruri minerale simple sau extracte de plante.
Agricultura ecologica minimizeaza problemele globale de mediu, precum: ploaia acida, incalzirea globala, reducerea biodiversitatii, desertificarea. Agricultura ecologica reduce emisia de gaze raspunzatoare de efectul de sera (C02, metan, oxizi de azot). Emisia de C02 intr-un sistem ecologic este mai mica cu 40-60% la nivelul unui hectar decat intr-un sistem de agricultura conventionala. Emisiile de oxizi de azot sunt mai mici datorita neutralizarii ingrasamintelor chimice cu azot. Metanul este emis in cantitate mai mica deoarece densitatea animalelor in fermele zootehnice este redusa.

Utilizarea mai redusa a resurselor neregenerabile

Agricultura ecologica este bazata pe practici care necesita multa munca manuala. Aceiasi cantitate de alimente poate fi produsa in agricultura ecologica cu 19% mai putina energie comparativ cu sistemul de agricultura conventionala. Produsele agricole ecologice parcurg o distanta mai mica de la producator la consumator, fiind preferate in stare proaspata si neprelucrate.

Reducerea riscurilor agricultorilor

Terenurile agricole cultivate in sistem ecologic rezista mai bine la intemperiile climatice, plantele prezentand o toleranta mai mare la factorii climatici restrictivi (seceta, ploi abundente).
Protejarea generatiilor viitoare
Copii sunt expusi mai mult decat adultii la efectul nociv al pesticidelor folosite in agricultura conventionala. Folosirea produselor agroalimentare ecologice in alimentatia copiilor va avea un efect pozitiv asupra dezvoltarii acestora.

Economice

Piata produselor agricole ecologice este in plina expansiune, in special in tarile industrializate. Cererile tot mai mari de produse agricole ecologice din partea consumatorilor determina pe multi fermieri sa treaca la practici ecologice. Agricultura ecologica poate constitui o sursa de profit pentru micii fermieri, pentru fermele de tip familial.

Dezavantajele  agriculturii ecologice

Nivel scǎzut al randamentelor.

In agricultura ecologica productiile pe unitatea de suprafata sunt mai scazute comparativ cu sistemele agricole conventionale. Scǎderea randamentelor se inregistreaza mai ales in perioada de conversie de la agricultura conventionala catre agricultura ecologica, fiind necesar un timp pana ce la nivelul ecosistemului agricol se restabileste un echilibru ecologic, dupa care nivelul productiilor se stabilizeaza.
Pretul de valorificare al produselor agricole ecologice este mai ridicat decat cel al produselor conventionale.
Tehnicile specifice de productie utilizate in sistemele de agricultura ecologica la care se adauga productiile ceva mai mici decat in sistemele conventionale fac ca pretul de productie sa fie ceva mai ridicat. Ca atare, daca in tarile dezvoltate acestea sunt accesibile majoritatii populatiei, in tarile mai putin dezvoltate, unde inca este important aspectul cantitativ al alimentatiei, produsele ecologice sunt accesibile segmentului de consumatori cu posibilitati financiare peste media populatiei.

Necesitatea sustinerii agriculturii ecologice

Chiar in tarile dezvoltate unde agricultura ecologica detine o pondere mai importanta, acesta a fost si mai este inca sustinuta prin diferite parghii economice (prime, scutiri de taxe etc.). In prezent, cand aceste forme de sustinere a agriculturii ecologice sunt eliminate din diferite motive, se constata revenirea unor agricultori la sistemul de agricultura conventionala.
Produsele ecologice sunt adeseori susceptate a toxice ca urmare a unei tehnologii deficitare de-a lungul procesului de productie, dar si a conservarii si pastrarii produselor agricole cu privire la combaterea bolilor. Consumatorii sunt pusi in situatia de a alege intre posibilitatea prezentei micotoxinelor in produsele ecologice si prezenta reziduurilor de pesticide in produsele agricole rezultate in sistemele de agricultura conventionala.

Caracteristici organo-leptice (aspect-gust) uneori  deficitare la unele produse agricole.
Exista posibilitatea ca unele produse ecologice, ca urmare a neutilizarii de produse chimice de combatere a bolilor si daunatorilor, a regulatorilor de crestere si a altor substante chimice, sa aiba un aspect comercial deficitar (ex. fructe mai mici, cu pete pe ele etc.), dar acest aspect negativ este pe deplin compensat de valoarea nutritiva si biologica a acestor produse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *