De ce vor autorităţile americane să elibereze în Florida milioane de ţânţari modificaţi genetic?

De ce vor autoritatile americane sa elibereze in Florida milioane de tantari modificati genetic?

Autoritatile sanitare din SUA intentioneaza sa elibereze, in Florida Keys, tantari modificati genetic, pentru a opri raspindirea a doua boli virale periculoase: febra dengue si chikungunya. Tantarii modificati genetic au fost produsi de firma britanica de biotehnologie Oxitec si ar urma sa fie eliberati intr-o zona rezidentiala din Florida Keys, daca Agentia Americana pentru Alimente…

Citește mai departe
Nouă lege europeană pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Noua lege europeana pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Parlamentul European ar putea adopta saptamana aceasta noua legislatie asupra modului in care tarile UE pot interzice cultivarea plantelor modificate genetic La mai bine de trei ani de la adoptarea unei rezolutii care da dreptul statelor membre sa decida in privinta cultivarii OMG (iulie 2011), Parlamentul European intentioneaza sa adopte, saptamana aceasta, noua legislatie privind…

Citește mai departe
Parlamentul European votează pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Parlamentul European voteaza pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Parlamentul European ar trebui sa adopte in aceasta saptamana o noua legislatie asupra modului in care tarile UE pot interzice cultivarea plantelor modificate genetic. In saptamanile urmatoare, legea va fi aprobata si de catre ministerele europene si apoi va intra in vigoare. Noua lege completeaza Directiva 2001/18 asupra eliberarii intentionate in mediul inconjurator a organismelor…

Citește mai departe
Europa trebuie sa ia o decizie clara in ceea ce priveste inovatia in agricultura si viitorul biotehnologiei

Europa trebuie sa ia o decizie clara in ceea ce priveste inovatia in agricultura si viitorul biotehnologiei

In acest an, a patra Conventie Internationala purtand numele „Biotehnologie si agricultura: viitorul este acum” a reunit, in Portugalia, sapte lectori internationali care au dezbatut utilizarea biotehnologiilor agricole la nivel national si in Europa. Conventia a fost organizata de Centrul pentru Informare in Biotehnologie (CIB) si s-a desfasurat in data de 11 iunie 2014 la…

Citește mai departe

Cum sa scoti aur dintr-un telefon mobil: o biotehnologie revolutionara va folosi in acest scop ciupercile

In 100.000 de telefoane mobile, se estimeaza ca ar exista 2,4 kg de aur, peste 900 kg de cupru, 25 kg de argint si alte metale pretioase. Exista tehnologii speciale de recuperare a acestor metale, dar ele presupun utilizarea unor substante foarte toxice. Metoda alternativa, cercetata in prezent de oamenii de stiinta finlandezi si bazata…

Citește mai departe

Studiu: Tutunul, o posibila solutie pentru a invinge cancerul

Tutunul ar putea detine secretul pentru a invinge cancerul, afirma oamenii de stiinta australieni, care doresc sa foloseasca mecanismul de aparare al acestei plante pentru a distruge celulele canceroase din organismul uman. Cercetatorii de la Institutul Trobe pentru Stiinte Moleculare din Melbourne au identificat o molecula in floarea plantei de tutun care lupta eficient impotriva…

Citește mai departe

Fiintele modificate genetic vor fi eliberate in natura pentru combaterea daunatorilor in culturile agricole

Oamenii de stiinta ar putea elibera in natura, in viitorul apropiat, o versiune modificata genetic a unei muste care decimeaza maslinii. Experimentul va avea loc in Spania, iar cercetatorii spera ca aceasta masura sa permita contracararea daunatorilor. De asemenea, in Brazilia tantarii modificati genetic iau parte la cel mai mare experiment ce implica insectele concepute…

Citește mai departe
Monsanto Romania alaturi de mediul academic in crearea de locuri de munca pentru viitorii absolventi

270.000 de agricultori americani au dat Monsanto in judecata

Aproximativ 270.000 de agricultori din SUA, care fac parte din ferme si organizatii agricole ecologice private, au depus plangere in instanta impotriva gigantului Monsanto, firma specializata in biotehnologie vegetala si lider in domeniul organismelor modificate genetic (OMG). Compania este acuzata de distrugerea sistematica a culturilor ecologice independente. Plangerea a fost depusa la o judecatorie din Manhattan,…

Citește mai departe

Viitorul alimentelor modificate genetic si al fripturilor in vitro

Cand exista miliarde de oameni care trebuie hraniti, mancarea nu se mai poate produce in modul traditional. Oamenii de stiinta propun meniuri noi pentru viitoarele generatii. Potrivit unui articol publicat de cotidianul britanic “The Guardian”, nucleul acestor cercetari se afla la Universitatea de Tehnologie din Eindhoven, acolo unde fripturile in vitro , sushi provenit de…

Citește mai departe

Universitatea Oradea si Institutul de Biotehnologie din Szeged „fermenteaza” un proiect european pentru bioetanol

Universitatea din Oradea (UO) este leader al proiectului „O noua metoda si un sistem inovativ de monitorizare in timp real a procesului de fermentatie”. Partenerul ungar este Institutul pentru Biotehnologie „Bay Zoltán” – Szeged. Proiectul gandit pe perioada februarie 2012 – iulie 2013 are un buget aprobat de 325.705 euro din care UE asigura 276.849…

Citește mai departe

Produse eco sau modificate genetic? Siguranta alimentara pusa sub microscop

Vineri, 26 octombrie 2012, la Universitatea din Oradea a avut loc workshop-ul „Legislatie actualizata a normelor de siguranta alimentara”. La eveniment au participat aproximativ 50 de persoane care au dezbatut subiecte variate, de la alimentatie si biologie alimentara la utilitatea alimentelor modificate genetic. Organizat de Facultatea de Stiinte, in cadrul proiectului „Burse doctorale de pregatire…

Citește mai departe

Mansanto dat in judecata de fermierii ecologisti

Aproximativ 270.000 de agricultori din SUA, care fac parte din ferme si organizatii agricole ecologice private, au depus plangere in instanta impotriva gigantului Monsanto. Monsanto, firma specializata in biotehnologie vegetala, este acuzat de distrugerea sistematica a culturilor ecologice independente. Plangerea a fost depusa la o judecatorie din Manhattan, iar fermierii americani sustin ca plantatiile de…

Citește mai departe

Biotehnologii ecologice utilizate in industria agroalimentara

Conceptul de biotehnologie ecologica implica, intr-o acceptiune mai restransa, utilizarea exclusiva a organismelor vii in scopul prevenirii fenomenelor de poluare a mediului natural prin aplicarea biotehnologiilor care nu produc si nu elibereaza subproduse sau deseuri cu efecte negative asupra ecosistemelor terestre sau acvatiice. Aplicarea acestor biotehnologii ecologice, cu precadere in domeniul activitatilor agroalimentare, are cu…

Citește mai departe

Imperialismul agricol sufera o prima lovitura. Cehia, gata sa accepte plantele modificate genetic

Cehia este prima tara din „sfera de influenta” a fostului Imperiu Habsburgic care isi modereaza pozitia in ceea ce priveste plantele modificate genetic. Austria si Ungaria se opun vehement introducerii acestora, desi accepta importul unor alimente care contin OMG-uri. Statele europene, care au optat in anii „70 pentru chimizarea agriculturii, neglijand biotehnologia, au impus numeroase…

Citește mai departe

Conceptul de biotehnologie ecologica

Conceptul de biotehnologie ecologica implica, intr-o actiune restransa, utilizarea exclusiva a organismelor vii in scopul prevenirii fenomenelor de poluare a mediului natural, prin aplicarea biotehnologiilor care nu produc si nu elibereaza subproduse sau deseuri cu efecte negative asupra ecosistemelor terestre sau acvatice. In sens mai larg, conceptul de biotehnologie ecologica se refera la aplicarea unor…

Citește mai departe

Se prabusesc miturile despre alimentele modificate genetic: „mutantii” protejeaza mediul, agricultura clasica este mai toxica

Dezvoltarea plantelor modificate genetic a starnit, de-a lungul timpului, nesfarsite controverse. Publicul le-a intampinat cu ostilitate in Europa si cu speranta in SUA ori in tarile asiatice. Reactia consumatorilor a fost generata de campaniile de imagine, pro sau contra, plasate intre cele doua extreme: „aceste alimente vor salva lumea de la foamete” sau „vor imbolnavi…

Citește mai departe

Biotehnologie – Intre trecut si viitor

Biotehnologia este o stiinta care combina reusit cuceririle stiintifice din biologie cu cele de tehnologie in vederea ameliorarii permanente a vietii oamenilor. Biotehnologiile alimentare sunt cunoscute din vremuri imemoriale, cand omul pesterilor, devenit din vanator agricultor, si-a pastrat se-min-te-le cerealelor celei mai bogate recolte pentru a le folosi in anul agricol urmator, a crescatorului de…

Citește mai departe

Tehnica – Hrana viitorului

Modul de vanzare a laptelui si a carnii provenite de la animalele obtinute prin inginerie genetica va fi reglementat saptamana viitoare de Food and Drg Administration din SUA. Ghidul se va referi la somoni cu crestere rapida, porci care afecteaza mediul, vaci rezistente la boala vacii nebune si animale a caror carne contine nutrienti mult…

Citește mai departe

Monsanto, ancheta unui dezastru

Corespondenta din Frankfurt, Manola Romalo 1,7 milioane de telespectatori au vizionat pe Arte tv (11 martie) filmul documentar (1) „Lumea conform Monsanto. De la dioxina la OMG-uri, o multinationala care va vrea binele”. In 90 de minute dense, jurnalista de investigatie Marie-Monique Robin (n. 1960), dezvaluie biografia terifianta a concernului american, producatorul a 90% din…

Citește mai departe