Poluare cu cianuri, la Tianjin

China se indreapta spre o catastrofa ecologica dupa exploziile de la Tianjin. Nivelul de cianuri din apa de ploaie colectata in perimetrul afectat este de 277 de ori mai mare decat nivelul admis. Autoritatile precizeaza insa ca sursele de apa potabila nu au fost afectate si ca substantele toxice sunt raspandite doar in zona depozitelor…

Citește mai departe

Expert: Republica Moldova are nevoie ca de aer de o uzina pentru reciclarea deseurilor menajere

„Constructia unei intreprinderi de reciclare in Moldova este frinata numai din cauza ca nu exista un cadrul legislativ in domeniul colectarii si reciclarii deseurilor menajere. Noi practic stam pe bani, insa deocamdata nu putem sa-i obtinem”. Astfel a comentat pentru NOI.md situatia din acest domeniu presedintele Asociatiei pentru Reciclarea Deseurilor Electrice si Electronice din Moldova,…

Citește mai departe

Rezervorul de noroi rosu de la Almasfüzitö, in nord-vestul Ungariei, este o amenintare grava la adresa mediului

Rezervorul de noroi rosu de la Almasfüzitö, in nord-vestul Ungariei, este o amenintare grava la adresa mediului, alerteaza Greenpeace, dupa trei ani de la catastrofa ecologica de la Kolontar, unde un rezervor similar a cedat provocand o catastrofa ecologica de amploare. Situat pe malul Dunarii, la aproximativ 100 de kilometri in amonte de Budapesta, „acest…

Citește mai departe

O cariera-rezervor cu deseuri toxice din vestul Ucrainei s-a fisurat

Fosta cariera de sare Dombrovski din Ivano-Frankovsk (vestul Ucrainei, zona de langa Carpati/Precarpatia), unde sunt stocate deseuri toxice rezultate in urma productiei de potasiu si magneziu, s-a fisurat, existand riscul sa provoace o catastrofa ecologica de proportii, care ar putea afecta localitati din Ucraina, Republica Moldova si Romania, a scris recent publicatia ucraineana de limba…

Citește mai departe
Senatorul PSD Liviu Marian Pop si-a anuntat public pozitia impotriva repornirii activitatii de cianurare la uzina Romaltyn din Baia Mare

Romaltyn Baia Mare isi va (re)incepe activitatea de extragere a aurului si argintului din steril prin procedeul cianurarii

Uzina metalurgica Romaltyn din Baia Mare este pe ultima suta de metri cu pregatirile pentru (re)inceperea activitatii de extragere a aurului si argintului din sterile de flotatie, prin procedeul cianurarii. In contextul acestui subiect, ceea ce veti citi reprezinta „doar” un editorial… Am spus editorial fiindca, desi este vorba despre un subiect chiar deloc de…

Citește mai departe
Efectul pervers al gazului de ?ist

Efectul pervers al gazului de sist

 In episoadele precedente am incercat sa creionam un tablou cat se poate de cuprinzator in ceea ce priveste problematica gazului de sist la nivel mondial. Desi in acest episod ar fi trebuit sa trecem in revista situatia din Asia din acest domeniu, precipitarea lucrurilor in Romania ne-a obligat sa revenim la plaiurile mioritice. Danut Dudu…

Citește mai departe

Riscul producerii unei poluari majore cu hidrocarburi este in continua crestere in Marea Neagra

In bazinul Marii Negre, cazurile de poluare majora au fost rare. Cele mai grave sunt cele legate de scufundarea tancului petrolier de 150.000 tdw „Independenta”, in noiembrie 1979, in zona Bosforului, si a unui tanc petrolier fluvio – maritim, in Stramtoarea Kerch, in noiembrie 2007. Riscul producerii unei poluari majore cu hidrocarburi este in continua…

Citește mai departe

Ecologistii din Moldova cer autoritatilor sa declare stare de catastrofa ecologica pentru raul Bac

Sa fie declarata stare de catastrofa ecologica pentru bazinul raului Bac. Asta le cer autoritatilor reprezentantii mai multor organizatii de mediu, care afirma ca apa raului prezinta un pericol sporit pentru populatie. Locuitorii satelor din lunca Bacului marturisesc ca mirosul apei este insuportabil, iar aceasta nu poate fi utilizata nici pentru irigare. Reprezentantii organizatiilor de…

Citește mai departe

Poluarea cu petrol din Noua Zeelanda, „cea mai mare catastrofa ecologica maritima”

Nava portcontainer care a esuat intr-un golf turistic din Noua Zeelanda, amenintat de o maree neagra, a provocat „cea mai importanta catastrofa ecologica maritima” din istoria tarii, a declarat marti Nick Smith, ministrul neozeelandez al Mediului, citat de AFP, preluata de Mediafax. „Este vorba despre catastrofa ecologica maritima cea mai grava cu care s-a confruntat…

Citește mai departe

Cariera Dombrowski din Ucraina ameninta cu o catastrofa ecologica ce ar afecta nu doar Ucraina, dar si Moldova si Romania

Ne ameninta o catastrofa ecologica pe raul Nistru, sustine avocatul parlamentar Aurelia Grigoriu. La o intrevedere cu ministrul Ecologiei din Republica Moldova, Gheorghe Salaru, ea si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu situatia creata la cariera Dombrowski din localitatea Kalush, regiunea ucraineana Ivano-Frankovsk. „Mina de 200 de metri adancime, care pe timpul URSS era furnizor de…

Citește mai departe
Prima ancheta DNA privind avizele de mediu pentru un proiect minier

Bomba ecologica din Apuseni: Raul Aries este otravit cu reziduurile de la cariera Rosia Poieni de fiecare data cand ploua abundent

Raul Aries este otravit cu reziduurile de la cariera Rosia Poieni de fiecare data cand ploua abundent. Poluare raului distruge flora si fauna, afectand chiar si alimentarea cu apa potabila a oraselor Campia Turzii si Turda. Indirect este afectat si Raul Mures in care se varsa Ariesul in aval de Ludus. Insa, autoritatile de mediu…

Citește mai departe

O uriasa scurgere de petrol de la o platforma ruseasca ameninta ecosistemul din zona Marii Barents

O uriasa scurgere de petrol de la o platforma ruseasca ameninta ecosistemul din zona Marii Barents. Ecologistii rusi se tem ca pasarile migratoare care urmeaza sa soseasca in zona si-ar putea gasi adaposturile poluate iremediabil. Scurgerea s-a produs vineri la un zacamant estimat la 200 de milioane de tone de petrol, si a continuat si…

Citește mai departe

Flora si fauna lumii se confrunta cu o pierdere fara precedent a speciilor

O noua posibila extinctie. Flora si fauna lumii se confrunta cu o pierdere fara precedent a speciilor, fenomen comparabil cu marile extinctii ale preistoriei. Mediul marin se degenereaza mai rapid decat se prevazuse, din cauza efectelor cumulative ale mai multor fenomene, de la incalzirea globala la acidificarea apei, pescuitul excesiv si poluare. Este concluzia raportului…

Citește mai departe

O mare catastrofa ecologica ar fi putut sa aiba loc in 1996, in Marea Neagra

O mare catastrofa ecologica ar fi putut sa aiba loc in 1996, in Marea Neagra. Teroristi din fostele republici sovietice planuiau sa contamineze litoralul cu cesiu radioactiv, a declarat Vladimir Manolov, fost sef al serviciilor nationale de securitate, relateaza Sofia News Agency. Operatiunea avut loc in statiunea Albena, langa Varna, dar serviciile bulgare au impiedicat,…

Citește mai departe
Guvernul de la Budapesta îi va despăgubi pe locuitorii afectaţi de catastrofa ecologică

Guvernul de la Budapesta ii va despagubi pe locuitorii afectati de catastrofa ecologica

Guvernul ungar a promis despagubirea integrala a persoanelor afectate de deversarea de noroi toxic produsa la inceputul lunii octombrie in vestul tarii. „Guvernul va despagubi totalitatea pierderilor populatiei cauzate de catastrofa de noroi toxic”, a declarat ministrul de interne Sandor Pinter, in fata presei de la Budapesta. „Incepand cu sfarsitul lunii iulie 2011, viata isi…

Citește mai departe
Romanii de la celălalt capăt al Ţării - Bucovina istorică - sunt alaturi de Roşia Montana

Romanii de la celalalt capat al Tarii – Bucovina istorica – Impotriva proiectului minier de la Rosia Montana

Guvernul Romaniei – Ministerul Mediului: Domnului ministru Laszlo Borbely Rosia Montana Gold Corporation, firma canadiana, vrea sa exploateze cu cianuri 800 tone de aur si 2000 tone de argint de la Rosia Montana. Includerea proiectului Rosia Montana in programul Guvernului, asa cum ne-a comunicat fostul ministru al economiei Adriean Videanu, este o continuare a Hotararii…

Citește mai departe

Companiile implicate in dezastrul din Golful Mexic au facut greseli serioase – ancheta

Trei mari companii implicate in scurgerea de petrol din Golful Mexic au facut greseli serioase inainte de catastrofa, potrivit unei anchete. Comisia speciala de ancheta de la Casa Alba a spus ca se inregistra o delasare totala la BP, Transocean si Halliburton, relateaza BBC News online. „Nu exista un cult al sigurantei”, a conchis un anchetator….

Citește mai departe

Ministrul Mediului: Nu exista pericol de poluare a Dunarii pe teritoriul Romaniei

Laszlo Borbely va propune la Consiliul de Mediu din 14 octombrie de la Luxemburg ca substanta care a provocat aceasta catastrofa ecologica sa fie introdusa la nivelul Uniunii Europene pe lista substantelor periculoase. La initiativa ministrului Mediului si Padurilor, s-a convocat luni, 11 octombrie, la sediul Ministerului Administratiei si Internelor sedinta extraordinara a Comitetului National…

Citește mai departe

Ministrul Mediului: Nu exista pericol de poluare a Dunarii pe teritoriul Romaniei

Laszlo Borbely va propune la Consiliul de Mediu din 14 octombrie de la Luxemburg ca substanta care a provocat aceasta catastrofa ecologica sa fie introdusa la nivelul Uniunii Europene pe lista substantelor periculoase. La initiativa ministrului Mediului si Padurilor, s-a convocat luni, 11 octombrie, la sediul Ministerului Administratiei si Internelor sedinta extraordinara a Comitetului National…

Citește mai departe

Pericol iminent pentru o noua revarsare de mal toxic in Ungaria. Autoritatile maghiare recunosc pericolul. 6000 de oameni in pericol

Zidul de protectie al lacului de substante toxice poate ceda in orice moment. Maghiarii construiesc un nou dig de protectie, dar lucrarile merg greu, iar o noua revarsare ar putea provoca si mai multe victime si daune materiale. Ungaria este in stare de alerta. 6.000 de oameni care locuiesc in vecinatatea lacului de substante toxice…

Citește mai departe

Romania si Ungaria, 1-1 la dezastre

Accidentul de la Veszprem este comparabil cu cel petrecut acum zece ani la Baia Mare. Insa modul cum au reactionat autoritatile celor doua tari este total diferit. Otrava rosie eliberata in urma catastrofei ecologice din Ungaria a ajuns in Dunare, ieri, la ora 14.30. In cursul zilei de marti va intra pe teritoriul Romaniei. Administratia…

Citește mai departe

Marin Anton: „Un dezastru ca in Ungaria se poate intampla oricand si la noi”

Depozitele de ramasite industriale din Romania sunt vechi si nesigure si pot cauza o catastrofa ecologica asemanatoare celei din Ungaria, sustine secretarul de stat Marin Anton. Specialistii in Protectia Mediului din Romania nu par foarte ingrijorati de eventualele urmari ale dezastrului ecologic din Ungaria pe teritoriul tarii noastre. Sunt mai preocupati de pericolul repetarii unui…

Citește mai departe

Autoritatile ungare dau asigurari ca apele Dunarii nu vor fi contaminate cu noroi rosu toxic

Contaminarea generata de deversarea de noroi toxic in vestul Ungariei nu va atinge Dunarea, a dat asigurari un oficial din cadrul companiei privind apele din acest sector, Emil Jenak, miercuri seara. „In cazul in care calculele noastre sunt bune, cand noroiul va ajunge in Dunare, contaminarea va scadea la un nivel acceptabil”, a declarat pentru…

Citește mai departe

Dezastru ecologic in trei comitate din Ungaria. Presa avertizeaza ca poate fi afectata intreaga Europa de Est

Guvernul de la Budapesta a decretat marti starea de urgenta in trei comitate din vestul Ungariei, dupa ce aproximativ 700.000 de metri cubi de reziduuri chimice s-au scurs luni dintr-un rezervor avariat, apartinand fabricii de aluminiu Ajkai Timfoldgyar al concernului MAL Zrt, situat in localitatea Kolontar. Sase persoane sunt date disparute, iar 120 au suferit…

Citește mai departe

Stare de urgenta in Ungaria: Reziduurile chimice deversate ar putea ajunge in Dunare

Guvernul ungar a declarat stare de urgenta in trei judete din vestul tarii din cauza inundatiilor cu reziduuri chimice, care au ucis cel putin trei oameni. Starea de urgenta afecteaza judetele Veszprem, Gyor-Moson-Sopron si Vas. Reziduurile chimice provin din productia de aluminiu, contin metale grele si sunt toxice daca sunt ingerate. Multe dintre persoanele ranite…

Citește mai departe

Pictorial scandalos in Vogue cu un model patat de petrol

Pictorialul intitulat „Apa si Petrol” o prezinta pe supermodelul Kristen McMenamy acoperita de petrol, sufocandu-se cu petrol sau chiar intruchipand o pasare moarta, pe malul marii. Scandal urias in lumea modei, dupa ce editia italiana a celebrei reviste Vogue a publicat un pictorial controversat. Respectivele fotografii sunt cu trimitere la catastrofa ecologica din Golful Mexic….

Citește mai departe