O sociologie a fanului / studiu.

O echipa mixta romano-suedeza cerceteaza istoria, etnologia, sociologia si ecologia fanului romanesc, cu rezultate folositoare. Cine nu a tinut niciodata o furca in mana si nu s-a bucurat de parfumul ierbii cosite si de linistea dintre dealurile de munte pline de capite? Peisajul cu clai este omniprezent in Romania, iar dintre produsele culturii noastre traditionale,…

Citește mai departe
Fosta rampa de gunoi a Ploiestiului se va transforma in zona verde

Fosta rampa de gunoi a Ploiestiului se va transforma in zona verde

Depozitul neconform de la marginea Ploiestiului – fosta rampa de gunoi – se va transforma, pana la finalul anului 2015, in zona verde. Lucrarile pentru inchiderea respectivului depozit si stadiul construirii statiilor de transfer a deseurilor aferente Sistemului de Management Integrat al Deseurilor (SMID) in judetul Prahova au fost prezentate, ieri, la Consiliul Judetean Prahova,…

Citește mai departe
Folosirea rationala a fanetelor

Folosirea rationala a fanetelor

Fanul reprezinta o sursa importanta pentru asigurarea bazei furajere in timpul iernii, iar valoarea lui depinde de lucrarile de ingrijire si folosire a fanetelor, de modul de recoltare, pregatire, uscare si depozitare a fanului pana la folosirea lui. Cea mai buna epoca de recoltare a fanetelor este la aparitia spicului sau paniculului gramineelor sau la…

Citește mai departe

Centrul natura:Arctium lappa (Brusturele)

Brusturele este o planta surprinzatoare pentru obisnuitii terapiilor naturale. Ne-am astepta sa fie o planta folosita traditional de bunicii si strabunicii nostri. El este descris in literatura contemporana ca un „purificator” al sangelui, care „curata ficatul si rinichii” prin eliminarea din sistem de materiale toxice reziduuale. Totusi, se pare ca folosirea Brusturelui drept curatitor al…

Citește mai departe

Plante ca indicatori de fertilitate si aciditate a solului

Pentru o evaluare rapida a principalelor caracteristici ale solului pe teren exista mai multe metode, si una dintre ele – plantele salbatice. Datorita lor putem identifica vizual aciditatea, compozitia mecanica sau textura, valoarea nutritiva, densitatea si umiditatea solului. Majoritatea plantelor cultivate in gradina sunt adaptate la o gama larga de pH si pier numai la…

Citește mai departe

Produsele ecologice, control la nivel national

In perioada 10-14.02.2014  s-a desfasurat o actiune tematica  de control la nivel national cu privire la respectarea prevederilor legale la comercializarea produselor alimentare ecologice . Controlul tematic s-a desfasurat  pe raza judetului  Satu Mare la un numar de 10 operatori economici. Toti  operatorii economici verificati au  inregistrat  abateri ,fiind   verificate  produse alimentare ecologice  in valoare de 5.258,6 lei . Deficiente constatate au fost urmatoarele:…

Citește mai departe

Disparitia plantelor cu flori din Epoca Glaciara, unul dintre motivele pentru care au disparut mamutii lanosi

Oamenii de stiinta care au studiat fragmente de ADN prelevate din fosile de mamuti si rinoceri conservate in permafrostul arctic au ajuns la concluzia ca aceste animale mari depindeau din punct de vedere al hranei de florile bogate in proteine care acopereau relieful de stepa. Insa, niste schimbari climatice radicale produse in Epoca glaciara a…

Citește mai departe

10 lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de a deveni vegan

Trecerea la dieta care exclude toate produsele de origine animala se face treptat. Nu le inlocui cu fast-food, dulciuri si alimente nesanatoase! Dieta vegana presupune eliminarea produselor de origine animala, adica oua, carne si lactate. De asemenea, multe dintre persoanele care urmeaza aceasta dieta au decis sa nu mai poarte articole de imbracaminte/incaltaminte din piele…

Citește mai departe
Elevi din toate judeţele dunărene participă la o acţiune de ecologizare a fluviului

Flota nazista scufundata in Dunare: o bomba ecologica de aproape 70 de ani

O flota a Germaniei naziste scufundata in Dunare in septembrie 1944, incarcata cu tone de explozibili, s-a transformat intr-un pericol ecologic pentru marele fluviu european la trecerea sa prin Serbia, relateaza EFE. ‘Este o realitate faptul ca in acea parte a Dunarii se navigheaza pe propriul risc’, a declarat agentiei spaniole de presa Dusan Vojvodic,…

Citește mai departe

Gradinari ca la carte! Oradenii care vor sa-si amenajeze gradinile si curtile pot apela la serviciile RER Ecologic

Oradenii care au o curte ori o gradina de ingrijit stiu ce bataie de cap inseamna amenajarea acestora, mai ales cand prin preajma nu gasesc niciun specialist. Solutiile la asemenea probleme le ofera de-acum operatorul licentiat de salubritate al Oradiei, RER Ecologic Service. Cu personal specializat in ingrijirea spatiilor verzi si detinator al unor utilaje…

Citește mai departe

Agricultura ecologica – beneficiile plantelor medicinale

Selectia larga de plante medicinale transforma gradina culinara intr-o sursa indispensabilade medicamente valoroase pentru orice ferma.In trecut, cand doctorii si asistentele medicale erau greu de gasit, in fiecare gradina exista un amestec echilibrat de plantele medicinale necesare. Fiecare fermier avea propria reteta pentru creme medicinale, tincturi, comprese,cataplasme si ceaiuri. Retetele erau transmise din generatie in…

Citește mai departe
Protejarea padurilor, o preocupare permanent? pentru pompierii bihoreni

Protejarea padurilor, o preocupare permanenta pentru pompierii bihoreni

Una dintre cele mai mari bogatii naturale ale Romaniei, padurea, „aurul verde”, constituie o preocupare permanenta pentru pompierii bihoreni. In contextul actual al schimbarilor dramatice de clima (furtuni, inundatii, seceta, inghet), sub influenta factorului de impact antropic (exploatari masive, dezinteres pentru lucrari de reimpadurire), fondul forestier scade dramatic, generand efecte negative asupra ecosistemului, cu reflectare…

Citește mai departe

    Descopera Moldova: Raul Bac

    Raul Bac izvo­raste din batrana padure de fag si stejar a rezervati­ei Plaiul Fagului. Legenda despre originea sa este pe masura pito­rescului codrilor de fag. Se spune ca mai demult pe pamanturile astea locuiau niste oameni uriasi. Acei giganti erau atat de mari, ca numai un sat sau doua de-ale lor incapeau intre Prut si…

    Citește mai departe

    Statul California organizeaza, la initiativa populatiei, referendum pentru etichetarea alimentelor care contin organisme modificate genetic (OMG)

    Organizarea, la initiativa populatiei, a referendumului din statul California, prin care se doreste legiferarea obligativitatii etichetarii continutului de organisme modificate genetic (OMG) in cazul tuturor produselor alimentare, este o noutate care priveste pe toata lumea, inclusiv pe noi, romanii. Este o dovada ca s-a facut astfel auzita vocea poporului, care arata ca incertitudinea alimentatiei e…

    Citește mai departe

    Faimoasele si rarisimele lalele pestrite de pe Dealul Negru nu mai sunt pe cale de disparitie

    Faimoasele si rarisimele lalele pestrite nu mai sunt pe cale de disparitie. Dimpotriva, de cand s-a gasit pentru ele un custode (Asociatia Proprietarilor de Padure Dealul Negru) o duc mult mai bine si se inmultesc. Oficial, lalelele pestrite se intind pe o suprafata de 6 hectare. In realitate, acestea sunt raspandite pe o suprafata mult…

    Citește mai departe
    Federa?ia Coali?ia Natura 2000 România protesteaz? fata de transformarea avizului obligatoriu al custozilor ariilor protejate în unul consultativ

    Noi ilegalitati in Natura 2000 Dobrogea ce pot declansa un nou infringement pt Romania

    PETITIE Catre, COMISIA PREZIDENTIALA PENTRU PATRIMONIUL CONSTRUIT SITURILE ISTORICE SI NATURALE MINISTERUL MEDIULUI SI DEZVOLTARII DURABILE In atentia domnului Ministru Laszlo BORBELY Directiei Generale Protectia Naturii Directiei Generale Protectia Mediului si Dezvoltare Durabila INSTITUTII BANCARE NATIONALE SI EUROPENE AGENTIA NATIONALA DE MEDIU In atentia domnului Presedinte Ciprian GHIOC Directiei Legislatie Orizontala si Reglementari ACADEMIA ROMANA-COMISIA…

    Citește mai departe
    Introducerea energiei alternative in practica obisnuita

    Introducerea energiei alternative in practica obisnuita

    Principiul proiectului „Stimularea utilizarii sistemelor de energie alternativa in zona transfrontaliera prin infiintarea de centre microregionale” este de a cerceta resursele disponibile in anumite locatii si a identifica posibilitatile de utilizare a acestora ca surse de energie regenerabila. Proiectul urmareste sporirea diversificarii economice si cresterea eficientei energetice, concentrandu-se asupra anumitor domenii cheie: energia termica, energia…

    Citește mai departe

    Prevenirea incendiilor de padure

    Una dintre cele mai mari bogatii naturale ale Romaniei, padurea, „aurul verde” ce acopera o suprafata de 195 600 hectare in judetul nostru, situandu-l pe locul al XI-lea intr-un clasament national, constituie o preocupare permanenta pentru pompierii bihoreni. In contextul actual al schimbarilor dramatice de clima (furtuni, inundatii, seceta, inghet), sub influenta factorului de impact…

    Citește mai departe